Ayala Brut Majeur Champagne

Beschikbaarheid: Op voorraad
i

We doen er alles aan om dit artikel op tijd te leveren. Het is echter in een enkel geval mogelijk dat door omstandigheden de bestelling vertraagd is.

De Ayala Brut Majeur is de belichaming van de frisse en elegante stijl van dit Champagnehuis. Een ware ambassadeur! Langdurige rijping in de kelders en een lage dosage maken deze Champagne geschikt voor iedere gelegenheid. Ayala Brut Majeur heeft een licht gouden kleur en rijkelijk aanwezige, fijne bubbels. Uitnodigend, expressief en fruitig met een heerlijke lange afdronk. De toevoeging 'Majeur’ benadrukt de hoge kwaliteit van deze basischampagne. Het lage suikergehalte van slechts 7 gram per liter met 36 maanden rijping maken van Ayala Brut Majeur een toegankelijke Brut.

 

Deze wijn krijgt een 9- in de Grote Hamersma

43.95
Meer informatie
Wijnhuis Champagne Ayala
Wijnland Frankrijk
Wijnstreek Champagne
Wijnsoort Mousserend
Druivenras Chardonnay Pinot Meunier Pinot Noir
Classificatie AC Champagne
Inhoud 0.75 l
Alcoholpercentage 12%
Serveertemperatuur 6-8 °C
Kleur Licht goud
Geur Uitnodigend, expressief en fruitig.
Smaak Lange, fruitige afdronk

Ayala -sinds 1860- is een relatief klein champagnehuis, maar produceert champagnes van hoge kwaliteit. Deze boutique winery is sinds 2005 in handen van de Société Jacques Bollinger. Druiven komen hoofdzakelijk van Grand- en Premier Cru wijngaarden en alleen de eerste persing (cuvé) wordt gebruikt. Alle wijnen rijpen aanmerkelijk langer dan de appelation verplicht. Kenmerkend voor Ayala is de lage dosering toegevoegde suikers. Het resultaat is een champagne met een zeer laag restzoetpercentage en daarom een drogere, meer zuivere smaak.

Hoewel Champagne gelukkig steeds vaker gedronken wordt buiten de feestdagen om, kan het lastig zijn om een keuze te maken. Er zijn vele soorten Champagne. Let op het etiket en je weet al gauw wat je in handen hebt, mits je weet wat die termen betekenen. Ga je voor een strak -droge, lichtzoete of heel zoete smaak? Om dit aan te duiden wordt op het etiket de toegevoegde suiker, de dosage, aan -gegeven. Oplopend van droog naar zoet kom je de volgende dosages tegen: brut nature, extra brut, brut, extra dry, dry, demi sec en doux

Over het algemeen wordt Champagne gemaakt van de druiven rassen: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Naast de dosage zie je op het etiket termen als ‘blanc de blancs’, ‘blanc de noirs’ of ‘rosé’. Letterlijk betekent dit respectievelijk ‘wit van wit’, ‘wit van zwart’ en rosé spreekt voor zich. Bij de Blanc de Blancs gaat het om een Champagne die gemaakt is van 100% Chardonnay. Bij de Blanc de Noirs is het een witte Champagne gemaakt van 100% Pinot Noir druiven. Dan heb je net als bij stille wijn ook nog rosé Champagne. Druivensap is zowel van witte als blauwe druiven altijd wit van kleur. Het is alleen in de Champagne toegestaan, maar door het toevoegen van een vleugje stille wijn van de Pinot Noir druif krijg je rosé Champagne.

Naast smaak en soort kun je vaak nog kiezen uit een vintage of non-vintage. Een vintage Champagne is gemaakt van druiven uit één oogstjaar, een millésimé. Bij een vintage Champagne duurt de rijping minimaal 3 jaar. Een non-vintage Champagne is een wijn zonder jaartal en doorgaans een blend van meerdere jaargangen om een constante smaak en kwaliteit te waarborgen. De rijping duurt hierbij minimaal 12 maanden. Hoe langer de Champagne rijpt, hoe complexer de smaak. Een Champagne zonder jaartal moet in princi - pe jong gedronken worden. Kenmerkend voor de Champagnes van Ayala is de lage dosering toegevoegde suikers. Het resultaat is een Champagne met een zeer laag restzoetpercentage en heeft daarom een drogere, meer zuivere en frisse smaak. Zoek je een mooie Cham - pagne voor het aperitief, dan is Champagne Ayala de ideale keuze

Schrijf een beoordeling