Barolo Terre del Barolo

Beschikbaarheid: Op voorraad

Van: € 19,95

Voor: € 15,95

OF

Omschrijving

Meervoudig gelauwerde Top Barolo!
Terre del Barolo is het vlaggenschip van Arnaldo Rivera, een geweldenaar die niet voor niets de koning onder de Italiaanse wijnen wordt genoemd! Intense wijn uit een uitzonderlijk goed jaar!

Barolo Terre del Barolo 2013 winnaar van:
- Decanter World Wine Awards, Winnaar 2017 92 punten!
- Zilveren Medaille IWSC International Wines & Spirits Competition
- Wijnservice proefwaardering 9,5 (van de 10 punten)

Men schreef over Barolo 2013
-"The Vintage we all have been waiting for"
-"It was a great Vintage" schreef James Suckling
-"Barolo 2013, top Wine and Vintage" schreef Decanter
Aanbieding

Barolo wijn aanbieding

Meer Views

  • Barolo aanbieding
  • Barolo wijn aanbieding
  • Barolo wijn aanbieding

Uitgebreide omschrijving

Terre del Barolo is in 1958 opgericht door de bekende Italiaanse wijnmaker Arnaldo Rivera. Bijna 60 jaar ervaring maakt dat men hier precies weet hoe Barolo wijnen te maken van top kwaliteit.


Terre del Barolo is het vlaggenschip van Arnaldo Rivera, een geweldenaar die niet voor niets de koning onder de Italiaanse wijnen wordt genoemd! Deze wijn uit Piëmonte, in het noorden van Italië, is beroemd over de hele wereld. De Terre del Barolo behoort tot de hoogste classificatie in Italië, de DOCG, en is voor 100% gemaakt van de befaamde Nebbiolo druif. Deze druiven komen uit de beste gebieden van de streek waaronder het beroemde La Morra , Barolo en Monteforte d' Alba. De wijn is gedurende 2 jaar op eiken vaten gerijpt en heeft daarna nog ruim 1 jaar op fles gerijpt. De Terre del Barolo heeft deze rijping nodig of de taninnes af te bouwen. De wijn heeft zich nu ontwikkeld tot een monument dat zich kan meten met de allerbeste. Het jaar 2013 is voor Barolo fantastisch goed geweest. Men spreekt over de beste oogst in meer dan 20 jaar!


- Decanter World Wine Awards, Winnaar 2017 92 punten!
- Zilveren Medaille IWSC International Wines & Spirits Competition
- Wijnservice proefwaardering 9,5 (van de 10 punten)


De koning onder de Italiaanse wijn, zo staat de Barolo uit Piëmonte bekend.
Al bijna 2000 jaar geleden zo rond 100 na Chr. beschreef geschiedenisschrijver Gaius Plinio Secundo over een druif waarvan men nu doet vermoeden dat er werd verwezen naar de Nebbiolo druif. De Nebbiolo druif is dé druif voor de Barolo. Het heeft echter heel lang geduurd voordat er over Nebbiolo of Barolo wijn werd geschreven. In de 13e eeuw komt het woord Niboil voor in geschriften waarna in de 14e eeuw de druif werd erkend door Pietro di’ Crescenzi . De eerste fles Barolo werd in 1848 vermeld en 1865 zijn er documenten in het archief van de stad Turijn waarin er over Barolo wordt gesproken. Daarna ging het snel met de faam van de Barolo wijn. Tijdens een internationale tentoonstelling in 1873 in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen gingen er maar liefst 7 medailles naar de Barolo. Men denkt zelfs dat hier de naam Koning onder de Italiaanse wijnen voor Barolo is ontstaan. In die tijd was Keizer Franz Joseph aan de macht in Oostenrijk en was de naam keizer natuurlijk geen optie. Maar in 1879 schrijft Lorenzo Fantini als een van de eerste Barolo “Koning der wijnen”. Na deze tijd heeft de Barolo wijn deze naam eigenlijk altijd behouden.


Piëmonte en Barolo
Piëmonte is letterlijk vertaald "aan de voet van de bergen". Het gebied Piëmonte in het noordwesten van Italië is inderdaad bergachtig en ligt ook inderdaad op de uitlopers van de Alpen. In het westen zijn het de Franse Alpen en in het Noorden de Zwitserse Alpen die het Barolo gebied omgrenzen. In het zuiden liggen de heuvels van Langhe die de natuurlijke grens bepalen voor het Barolo gebied. De wijngaarden zijn doorgaans heuvelachtig en kan tot redelijk steile bergen doorgaan. Men probeert natuurlijk op elke heuvel de zo optimaal mogelijke positie voor de druivenranken te zoeken waarbij de zon deze zo optimaal mogelijk kan bereiken. De Barolo wijngaarden hebben zo gegarandeerd de beste ligging en dit maakt mede dat de wijnen van deze specifieke wijngaarden met zijn heel eigen terroir van uitzonderlijk niveau zijn.


Barolo en de Nebbiolo druif
Wijn der koningen, koning der wijnen. Deze woorden gebruiken de inwoners van Piëmonte voor de Barolo.. Barolo wordt altijd gemaakt van de Nebbiolo druif, die in Italië ook onder andere namen bekend waarbij de Spanna of Rosetta waarschijnlijk de meest bekende zijn. De Nebbiolo druif heeft een volstrekt eigen karakter waarbij als eerste de relatief lichte kleur opvalt. Deze kleur verandert van licht rood met ornaje tinten naar oud bruin wanneer de Barolo wijn langer rijpt. Daarnaast is de geur van Barolo wijn intens met een complex karakter van bes, kers laurier, mint, ceder en humus. De Nebbiolo druif wordt als een van de laatste geoogst medio oktober soms later. Vaak worden de wijngaarden in Piëmonte dan voorzien van een laag ochtendmist. Nebbia betekend mist en deze verwijzing lijkt dan ook geen toeval. De Nebbiolo druif rijpt zeer laat en groeit allen goed op de warmste hellingen van het Barolo gebied. Alleen op optimaal gesitueerde hellingen worden de stevige taninnes die Nebbiolo heeft goed rijp en kunnen zich in de fles ontwikkelen tot de ongekende kwaliteit waar de Barolo wijn om bekend staat. Vanwege deze taninnes moeten Barolo wijnen dan ook vaak lang rijpen. De minimale vatrijping voor Barolo is 2 jaar waarna de wijn tevens nog 1 jaar op fles moet rijpen alvorens deze op de markt mag komen. Goede Barolo’s kunnen tussen de 5 a 15 jaar rijpen en soms wel langer afhankelijk van de kwaliteit van het oogstjaar. Kenmerken voor een Barolo zijn verder het rode fruit van kers en braam met aardse tonen, ceder, humus en tertiaire geuren als leer, teer en truffel. Barolo wijnen van de Nebbiolo passen het beste bij eiwitrijke maaltijden zoals vlees gerechten. Eiwitten breken als het ware de taninnes af waardoor de Barolo zachter overkomt. Wild gerechten, en ander rood vlees maar ook gerijpte kazen passen dan ook uitstekend bij Barolo.

Aanvullende Informatie

Bestelcode Nee
Wijnland Italië
Wijnstreek Piëmonte
Wijnsoort Rood
Druivenras Nebbiolo
Jaar 2013
Classificatie DOCG Barolo
Inhoud 75,0 cl
Alcoholpercentage 14,0 %
Serveertemperatuur 18-20 °C
Kleur Robijn rood met een heldere gloed met oranje tinten
Geur Overweldigende geur van gerijpt fruit, kersen en bramen. Tonen van cederhout, tabak en laurierdrop. Intens en complexe structuur
Smaak Intens, verfijnde smaak met kers, leer, kruiden en rijpe taninnes en een prachtige afdronk die lang nablijft

REVIEWS


Marit
15 april 2018
Prima prijs kwaliteit
Heb menig voordelige barolo gedronken vaak van internet stuntels en dat was meestal een grote teleurstelling!
Deze is prijs kwaliteit helemaal in orde met geen fancy actieprijs, chapeau!

Jacob
9 april 2018
Mooie Barolo
Zeer fijne Barolo voor dit geld. Dit is de voordeligste Barolo die ik online kon vinden, maar is echt het geld meer dan waard. Heerlijke aardse tonen, met volle afdronk. Ik dronk de Barolo bij een risotto met truffel. De match was voortreffelijk!

Schrijf uw eigen beoordeling

X
ALTIJD ALS EERSTE EXCLUSIEVE AANBIEDINGEN?
Meld je aan voor de wekelijkse WijnService nieuwsbrief en ontvang persoonlijke aanbiedingen! Tot wel 50% korting op prachtige wijnen!
Kortingscode
Sluiten