Masca del Tacco Susumaniello – Een heerlijke karakteristieke wijn!

Masca del Tacco Susumaniello – Een heerlijke karakteristieke wijn!

 

De heerlijke karakteristieke wijn Masca del Tacco Susumaniello is afkomstig uit de provincie Brindisi, een provincie in het populaire Italiaanse wijngebied Puglia. Elegant, fruitig en krachtig, zijn de smaakkenmerken van deze schitterende diep robijnrode wijn. De hoge kwaliteit van de wijn is te danken aan de ongekende toewijding, passie en ervaring die het bedrijf kenmerken, maar uiteraard ook aan de hoogwaardige Susumaniello druiven die gebruikt worden bij de vervaardiging. Tot op de dag van vandaag worden namelijk de Susumaniello druiven zorgvuldig met de hand geoogst.

Wilt u echt genieten van een heerlijke Italiaanse wijn, dan is de Masca del Tacco Susumaniello zeker een must. Dit is bovendien een wijn waarvan de historie bijna net zo mooi is als de wijn zelf!

De historie van Masca del Tacco Susumaniello

Masca del Tacco is ontstaan in 2010 toen Felice Mergè, samen met zijn vader Armando Mergè, een oud gebouw, genaamd ‘Cooperativa Comunale dei Produttori di Erchie’, kochten in het dorpje Erchie. Dit oude gebouw, in het bekende wijngebied Puglia, werd door vader en zoon vervolgens compleet opgeknapt en omgetoverd tot een hoogwaardig wijnhuis. Dit traditionele wijnhuis staat sinds 2012 bekend als ‘Masca del Tacco’.

Nu zal u ongetwijfeld denken dat een wijnhuis opgericht in 2012 niet bepaald veel historie kent. Niets is echter minder waar. Ondanks dat het wijnhuis ‘Masca del Tacco’ opgericht is in 2012 is de wijngaard een stuk ouder. In 1949 werd de wijngaard namelijk bewerkt door de familie Laviano, die ook toen al de druiven van de wijngaard met de hand verzamelden en met liefde verwerkten tot een prachtige wijn. Aan al het goede kwam echter een eind, het tijdperk van de familie Laviano was voorbij en de wijngaard en het bijgebouw raakten voor lange tijd in verval. Tot 2010, het jaar waarin Felice Mergè het stokje overnam.

Sinds de overname van Felice Mergè werd er flink geïnvesteerd in de wijngaard. Geavanceerde apparatuur en moderne productietechnieken werden in het bedrijf geïntegreerd, maar wel zo dat het traditionele karakter van de wijn behouden bleef en de kwaliteit van de wijn zelfs enorm verbeterd werd. Bij Masca del Tacco staan kwaliteit en traditie hoog in het vaandel.

Wijngebied Puglia

Puglia: meer dan alleen maar olijfbomen

Het wijnhuis Maca del Tacco ligt in het prachtige wijngebied Puglia en dit is geen toevalligheid. De regio Puglia ligt in de hak van de laars in Italië en staat niet alleen bekend om haar heerlijke olijven, maar ook om de wijnstreken. Salento is hierbij de belangrijkste streek voor de wijnproductie in Puglia. Door bekende en kwalitatief hoogstaande wijnen als Negroamaro en Primitivo werd Puglia op de wereldwijnkaart gezet.

Vele druivensoorten worden in Puglia verbouwd en Puglia biedt dan ook een rijk aanbod van verschillende soorten wijnen. Wanneer u deze wijnregio bezoekt, kunt u kiezen uit verschillende wijnroutes om kennis te maken met de verschillende wijnen die de regio biedt. Wilt u niet zo ver van huis gaan om de Italiaanse wijnen te leren kennen? Bestel de wijnen dan online, het aanbod van wijnen uit Puglia, waaronder de Masca del Tacco Susumaniello, wordt in Nederland en België steeds uitgebreider.

Susumaniello druiven van topkwaliteit

Bij wijnhuis Masca del Tacco worden tot op de dag van vandaag alle druiven met de hand geoogst, zo ook die voor de Masca del Tacco Susumaniello wijn. Voor de Masca del Tacco Susumaniello wordt gebruik gemaakt van de gelijknamige druif Susumaniello. De druif Susumaniello is een inheemse druivensoort die na lange tijd terug is van weg geweest. Felice Mergè besloot de druif, voor de Masca del Tacco, weer aan te planten. De Masca del Tacco Susumaniello wijn is dan ook volledig gemaakt van Susumaniello druiven. De wijnranken van de Susumaniello druif beslaan op dit moment 250 hectare en zijn aangeplant op een perfecte bodemsamenstelling; rode aarde welke rijk is aan organische stoffen, die zorgt voor de topkwaliteit van deze druif.

Het wijnproces van de Masca del Tacco Susumaniello

Het wijnproces, om te komen tot de sublieme Masca del Tacco Susumaniello wijn, gebeurd uiterst professioneel en traditioneel. Het ideale warme klimaat, de perfecte bodemsamenstelling én de zee-instroom vanaf het eiland Salentina zijn de ideale factoren die leiden tot de prachtige, karakteristieke Masca del Tacco Susumaniello wijn. Door de vele zonuren zijn de druiven rijk van smaak en dat proef je. De rijpe Susumaniello druif wordt precies op het goede moment geoogst. En net als de familie Laviano het vroeger al deed, worden alle druiven bij Masca del Tacco met de hand geoogst.

De druiven worden vervolgens naar de wijnkelder overgebracht waar ze worden gesorteerd en gekneusd. Daarna start meteen het gistingsproces, oftewel de fermentatie. De aanwezige suikers worden omgezet in alcohol, koolzuurgas en bijproducten. Bij Masca del Tacco worden de Susumaniello druiven in de nieuwste rvs vaten gefermenteerd en vervolgens in verschillende soorten vaten van hout gerijpt. Het soort vat en de rijpperiode hebben natuurlijk invloed op de aroma’s van de wijn en dit proces wordt bij Masca del Tacco uiterst zorgvuldig uitgevoerd. Deze zorgvuldige wijnbereiding zorgt ervoor dat de Masca del Tacco Susumaniello wijn zowel een moderne als unieke historische uitdrukking heeft. 

Proef de krachtige smaak en aangename aroma’s

De smaak van de Susumaniello wijn is erg karakteristiek en kenmerkt de identiteit van de druif. De Masca del Tacco Susumaniello heeft een elegante, fruitige en krachtige smaak waarbij u de rijpe tannines proeft. De wijn van de Susumaniello druif zorgt voor een vol en rond mondgevoel. De zachte smaak brengt daarnaast tonen van tabak, chocolade, vanille en kersenjam met zich mee.

De Masca del Tacco Susumaniello heeft een diepe robijnrode kleur met paarse tinten, welke zorgt voor een schitterend spektakel in uw glas, en een heerlijke lange afdronk. De Susumaniello wijn denkt ook aan uw reukvermogen. De geur doet denken aan de zeer aangename aroma’s van bosbessen en rijp rood fruit, rode bloemen, tabak, kreupelhout, kruiden en een licht pittige sensatie. Deze heerlijke wijn is simpelweg een ware schat voor uw smaak- en reukvermogen!

Bij welke gerechten past Masca del Tacco Susumaniello?

De Masca del Tacco Susumaniello wijn is een heerlijke wijn die uitermate goed samen gaat met talloze voorgerechten. De krachtige, volle smaak van de wijn laat de voorgerechten extra goed uitkomen in smaak. Verder past de Susumaniello wijn ook goed bij gerechten met roodvlees, wild, pasta’s, medium rijpe kazen en uiteraard bij de BBQ! Voor de ultieme smaakbeleving serveert u deze wijn het beste bij een temperatuur van 16-18°C!

Conclusie

De Masca del Tacco Susumaniello wijn is een prachtige rode wijn met een bijzondere historie. Zo wist Felice Mergè in zeer korte tijd een bruisend wijnhuis met de naam ‘Masca del Tacco’ neer te zetten. Een wijnhuis met een unieke mix van oude tradities en innovatie. Het gebruik van de inheemse Susumaniello druiven, boordevol rijke aroma’s, gerijpt op eikenhouten vaten, resulteert in een elegante en krachtige wijn met rijpe tannine en een fruitige smaak met een lange afdronk. Bent u echt op zoek naar een wijn die uw maaltijd verrijkt, dan is Masca del Tacco Susumaniello zeer zeker een aanrader!