Welke Wijn Bij Biefstuk?

Welke Wijn Bij Biefstuk?

Een prachtig mals en sappig stukje biefstuk, daar hoort uiteraard een mooie rode wijn bij. Welke rode wijn u het beste bij biefstuk schenkt, hangt echter af van de wijze waarop u de biefstuk bereidt, maar ook welke sauzen en garnituren u gebruikt. De stelregel in deze is dat het biefstukgerecht en de wijn met elkaar in perfecte harmonie moeten zijn. Zo moeten de smaken in balans zijn zodat ze elkaar op de juiste manier versterken. Belangrijk is in deze om rekening te houden met de zuurtegraad van de wijn. Zo mag u bij een biefstuk best gaan voor een wijn met een hogere zuurtegraad als o.a de merlot, sangiovese, bordeaux, Shiraz of een kwalitatief hoogstaande Cabernet sauvignon.

In deze blog ga ik u alles vertellen wat u moet weten over wijn bij biefstuk en hoe u, afhankelijk van de wijze van bereiding, sausjes en garnituren, de juiste wijn kunt kiezen! Uiteraard wordt dit alles afgesloten met een heerlijk recept van biefstuk, wijn en stroganoff saus!

De lekkerste wijn bij biefstuk in 1 overzicht

Laten we beginnen met een eenvoudig overzicht waarbij u in een oogopslag kunt zien welke wijn bij biefstuk het beste past, maar ook hoe een overheersende smaak van zout, zoet, zuur en pikant de wijnkeuze kan beïnvloeden! Zoals gezegd past, volgens de vuistregel, rode wijn het beste bij biefstuk, en dit is ook zeker waar. Het is dan ook een aanrader om dit smaakvolle vlees te combineren met een bijpassende rode wijn. Mocht u echter geen liefhebber zijn van rode wijn, dan heb ik voor de zekerheid ook enkele heerlijke witte wijnen toegevoegd die u zeker kunt proberen!

Smaak

Wijnstijl

 Wijnsoorten

Wijntip

Biefstuk gegrild/gebakken

Wit: Rond, kruidig en krachtig met houtrijping

 

Rood:Rond, kruidig en krachtig

ChardonnayViognierMuscat Ries­ling

 

TempranilloRiojaShirazSyrahSangioveseChianti ClassicoSalenteinPinot NoirMerlot, of Cabernet Sauvignon

Salentein Barrel Selection Malbec - Een grote Argentijnse wijn, diep violet van kleur met aroma van rijpe pruimen, cacao en vanille. De smaak is intens, smaakvol met vlezig zwart fruit, bessen, chocolade en zachte tannines en prachtige eikenhouten tonen.

Zout

Wit: kruidige witte wijn

 

 

Rood: halfvol met weinig tannines

ChardonnayViognierSauvignon Blanc of Muscat

 

ShirazSyrahTempranilloMerlotChianti ClassicoTinto, Cabernet SauvignonSalentein of Pinot Noir

Le Bourgogne Pinot Noir Chanson – een heldere, robijnrode wijn met een lichte kleurintensiteit en fris, rood fruit in de geur. De specifieke accenten van de pinot noir druif komen goed naar voren waardoor de wijn een prettige, fruitige afdronk heeft

Zuur

Wit: Vol & fris met goede zuurgraad

 

Rood: halfvol, zoet en fruitig

Ries­lingChardonnayRhôneViognier of Muscat

 

Cabernet SauvignonTempranilloSalenteinShirazSyrahSangioveseValpolicellaMerlot of Pinot Noir.

Salentein Portillo Merlot - een lekker zachtfruitige, stevige rode wijn met een robijnrode kleur en aroma’s van rijpe frambozen, bessen, kersen en specerijen. De smaak heeft heerlijk zoete geuren van rijp fruit met zachte tannines en een mooie, lange afdronk.

Zoet

Wit: zoet, fruitig en vol

 

 

Rood: halfvol, zoet en fruitig

ChardonnayPinot GrigioRies­ling of Viognier

 

TempranilloPinot NoirCabernet FrancTinto, Chianti ClassicoCabernet SauvignonMerlot of Cru du Beaujolais

Vinha da Valentina Premium Tinto - een dieprode Portugese wijn met geuren van rijp rood fruit, jam, tonen van vanille en een lange afdronk. Deze wijn is twaalf maanden gerijpt in Franse en Amerikaanse eiken vaten.

Pikant

Wit: lichtzoet, vol en fruitig

 

 

Rood: vol en krachtig

ChardonnayChenin BlancPinot GrigioSauvignon BlancMuscatRies­ling of Viognier

 

TempranilloCabernet SauvignonTinto, SalenteinShirazSyrahSauvion Chinon of Sangiovese

Zenato Ripassa Valpolicella - een volle, krachtige robijnrode wijn, intens en zeer verfijnd met een krachtig aroma van kersen. De wijn rijpt 12 tot 18 maanden op hout en heeft een zeer mooie afdronk!

Rode wijn bij rood vlees

Zoals gezegd is de vuistregel: bij rood vlees drink u een rode wijn en bij wit vlees een witte wijn. Betekent dit dan dat u nooit een witte wijn bij rood vlees kan of mag drinken? Uiteraard niet! U moet immers drinken wat u echt lekker vindt. Het is alleen een gegeven dat rode wijn nu eenmaal beter samen gaat met rood vlees dan witte wijn. Dit heeft voornamelijk te maken met de eiwitten die in rood vlees zitten. Deze eiwitten zorgen voor een stroeve smaak, welke door de tannines in rode wijn verzachten. Gaat u dus voor een witte wijn, zorg dan dat deze vol en krachtig is, met voldoende tannines, anders valt de smaak al snel weg ten op zichtte van het vlees.

Bij het kiezen van de juiste wijn bij biefstuk, moet u heel simpel in gedachten houden dat de wijn dient als begeleider en niet als overheerser. Doordat het rode vlees van biefstuk een volle smaak heeft mag de wijn dus hetzelfde temperament en body hebben. Dit betekent simpelweg dat de wijn rijk mag zijn aan tannines. Deze zorgen namelijk voor het aangename zuurtje in de wijn. De basissmaak van de biefstuk kunt u echter beïnvloeden door rijk te strooien met specerijen, of sausen aan het gerecht toe te voegen. Zorg ervoor dat u deze toevoegingen aan de biefstuk ook weer afstemt met de wijn! Hoe? Dat leest u hieronder!

Bereiding, Specerijen en Sauzen

Bij een malse en sappige biefstuk is de ideale begeleider een volle, krachtige rode wijn met tannines als de TempranilloRiojaShirazSyrahSangioveseChianti ClassicoSalenteinPinot NoirMerlot of Cabernet Sauvignon. Helemaal als u ervoor kiest om de biefstuk licht te kruiden met een vleugje zout en peper, en vervolgens rare of medium te grillen of te bakken. De smaak van de biefstuk en wijn zijn dan in perfecte harmonie en zorgen zo voor de ultieme smaakbeleving. Dit echter, er vanuit gaande, dat u de biefstuk op traditionele wijze bereidt. Voor de juiste keuze van wijn bij biefstuk hangt de perfecte wijn namelijk samen met de wijze van bereiding en of u specifieke specerijen en sauzen gebruikt.

Combineert u de biefstuk bijvoorbeeld met een heerlijke stroganoff saus dan kunt u het beste kiezen voor een volle rode wijn met aroma’s van donkerrood fruit, een mooie zuurgraad en zachte tannines als Cabernet SauvignonTempranilloMerlot of Pinot Noir. Gaat u voor een heerlijk romige champignonsausen kies dan voor een volle, soepele rode wijn, met rijp rood fruit, tonen van vanille, een lange afdronk en goede houtrijping. Goede voorbeelden hiervan zijn o.a. de Tinto, SalentejnShirazSyrah en Pinot Noir. Een biefstuk met pepersaus gaat tot slot uitstekend samen met een volle rode wijn met lichte houtrijping als de Cabernet Sauvignon, SangioveseSalentejn en Shiraz

Zolang u ervoor zorgt dat de smaak van de wijn en biefstuk in goede harmonie samen gaan kan er dus eigenlijk niets misgaan! Het belangrijkste is echter dat u de wijn bij biefstuk die u serveert, ook echt lekker vindt!

Heerlijke biefstuk recept: biefstuk in rode wijn stroganoff saus!

Ingrediënten (4 personen):

  • 600 gram biefstuk
  • 400 gram champignons
  • 3 rode punt paprika's
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 runderbouillonblokje
  • 35ml wodka
  • 150ml rode wijn
  • zure room
  • 1 eetlepel Worcestersaus
  • tabasco
  • peper en zout
  • olie

Bereiding:

Leg de biefstuk, ongeveer 30 minuten voor het bakken, uit de koelkast zodat deze even op temperatuur (16-18 graden) kan komen. Hak allereerst de knoflook in kleine stukjes, snij de paprika in reepjes of stukjes, snijd de uien in halve ringen en de champignons in plakjes. Zodra de biefstuk op temperatuur is snijdt u deze in kleine stukjes/punten en garneert u deze met een vleugje peper en zout. Laat de zout en peper vervolgens gedurende 5 minuten intrekken. Verhit een beetje olie in de pan en schroei op hoog vuur de biefstuk rondom dicht. Haal de biefstuk uit de pan en laat deze rusten tot de stroganoff saus klaar is.

Verhit opnieuw olie in de pan en fruit hierin de knoflook en uien. Voeg de champignons en paprika toe en bak deze kort mee. Voeg nu de paprikapoeder, het bouillonblok, de tomatenpuree, de zout en de peper toe, schep het geheel door elkaar en bak dit gedurende enkele minuutjes. Voeg vervolgens de wijn en wodka toe, meng alles even goed door, en voeg dan ook de zure room toe. Roer de saus nu goed door tot het een mooi glad geheel is. Tot slot voegt u de biefstuk puntjes toe en verwarmt deze nog en paar minuutjes mee in de saus. Eet smakelijk, uw biefstuk in stroganoff saus ik klaar! Tip: Combineer het gerecht met witte rijst!

De Wijntip: De Stefani Classic Cabernet Sauvignon is een heldere robijnrode wijn boordevol aroma's van rijpe zwarte bessen en subtiele kruidigheid. De volle, fluweelzachte smaak heeft een frisse aanzet, rijp fruit (bessen en pruimen), een mooie balans, body en een lange lichtkruidige afdronk. U kunt deze gulle Cabernet Sauvignon zowel gebruiken voor de Stroganoff saus, maar ook serveren tijdens het diner!

Koop uw wijn bij biefstuk online bij Wijnservice!

De keuze aan rode wijnen bij biefstuk is groot, er is dan ook voor iedere smaak en voorkeur wel een perfecte wijn bij biefstuk te vinden! Heeft u een vast wijnmerk waar u niet graag vanaf stapt, dan is het vast geen enkel probleem om bij uw wijnmerk een wijnstijl te zoeken die perfect past bij uw biefstukgerecht. Het is echter ook zeker een aanrader om met behulp van deze blog enkele van onze wijntips uit te proberen.

Bij ons heeft u namelijk de keuze uit maar liefst 700 verschillende wijnen, waardoor u zonder enige twijfel een voor u perfecte wijn bij biefstuk kunt vinden! Ook hebben wij met grote regelmaat geweldige wijnaanbiedingen die u zeker zullen aanspreken!! Mocht u er echter niet uitkomen of persoonlijk advies willen, dan kunt u ook gerust telefonisch contact met ons opnemen op: +31 (0) 38-4215196 of mailen naar info@wijnservice.nl. Wij adviseren u dan graag verder over de perfecte wijn bij uw biefstuk, maar ook over wijn bij talloze andere gerechten!

**********************************************

Wilt u meer te weten komen over welke wijnen u het beste kunt combineren met andere soorten vlees, wild, gevogelte of vis? Neem dan ook een kijkje bij: Welke Wijn Bij VleesWelke wijn bij WildWelke wijn bij Kip en Gevogelte en Welke Wijn bij Vis of neem een kijkje bij een van de andere blogs op onze wijnblogpagina!

Gerelateerde producten