Welke Wijn Bij Hertenbiefstuk?

Welke Wijn Bij Hertenbiefstuk?

Wijn en hertenbiefstuk is een uitstekende combinatie, maar net als bij alle soorten vlees geldt ook hier dat bepaalde wijnen nu eenmaal beter passen dan andere. Dit is voor een groot deel afhankelijk hoe de hertenbiefstuk wordt bereidt, welke garnituren worden bijgevoegd en met welke sausen en specerijen de biefstuk op smaak wordt gebracht. De basis stelregel van wijn bij hertenbiefstuk is echter om bij voorkeur een vrij krachtige en rode wijn te gebruiken, net als het vlees zelf! Uiteraard zijn er ook volle en krachtige witte wijnen te vinden die een uitzondering bieden op deze regel.

Welke stevige en rode wijnen het beste aansluiten leest u hieronder, tezamen met een heerlijk recept voor hertenbiefstuk in rode wijn saus!

Beste wijnopties voor hertenbiefstuk in 1 overzicht!

Zoals gezegd kunt u hertenbiefstuk het beste combineren met een vrij krachtige medium tot volle rode wijn, bij voorkeur met enige kruidigheid en rijpe tannines. Deze wijnen accentueren namelijk op perfecte wijze de donkere fruitsmaken van de wijn en zorgen voor een fluweelzacht mondgevoel, terwijl ze tegelijkertijd de roodheid en kracht van het vlees subliem aanvullen. Bent u echt geen liefhebber van rode wijn, dan kunt u ook gaan voor een witte wijn. Het is echter wel belangrijk om in dit geval te gaan voor een volle en krachtige witte wijn!

Tot slot is het ook belangrijk om bij uw wijnkeuze voor hertenbiefstuk rekening te houden met sauzen, specerijen en kruiden die u gebruikt om uw hertenbiefstuk qua smaak extra te verrijken. In onderstaande overzicht vindt u dan ook de beste wijn bij hertenbiefstuk, maar ook de beste wijn op basis van de meest voorkomende eindsmaken!

Smaak

Wijnstijl

 Wijnsoorten

Wijntip

Hertenbiefstuk

Wit: Krachtig en vol

 

Rood: Stevig en vol

Chardonnay, Viognier, Chenin Blanc of Rhône

 

Rioja, Shiraz, Syrah, Brunello, Chianti Classico, Salentijn, Merlot, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon

Yalumba The Y Series Shiraz-Viognier – Elegante Shiraz met aroma’s van rijpe pruimen, rode bessen, en kruiden, met subtiele houtrijping

Zout

Wit: kruidige witte wijn

 

 

Rood: halfvol met weinig/geen tannines

Chardonnay, Chenin Blanc, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Shiraz, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Salentijn of Pinot Noir

Santiago 1541 Syrah-Cabernet-Malbec – Elegante rode wijn met aroma’s van zwart en rood fruit, aangename lichte kruidigheid en zachte taninnes!

Zuur

Wit: Vol & fris met goede zuurgraad

 

Rood: Licht, zoet en fruitig

Ries­ling, Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Cabernet Sauvignon, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Valpolicella, Merlot of Pinot Noir.

Max Reserva Red Blend – Robijnrode wijn met aroma’s van zwart en rood fruit, tonen van kruidigheid, fijne tannines, medium body en goede zuurgraad!

Zoet

Wit: zoet, fruitig en vol

 

 

Rood: Licht, zoet en fruitig

Chardonnay, Pinot Grigio, Ries­ling of Viognier

 

 

Pinot Noir, Cabernet Franc, Chianti Classico, Cabernet Sauvignon, Merlot of Cru du Beaujolais

Lunaris Malbec – heldere rode wijn met aroma’s van rode vruchten en vanille. Een gebalanceerde zoete en milde wijn.

Pikant

Wit: lichtzoet, vol en fruitig

 

Rood: vol en krachtig

Chardonnay, Chenin Blanc, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Muscat, Ries­ling of Viognier

 

Cabernet Sauvignon, Salentijn, Shiraz, Syrah, Sauvion Chinon of Sangiovese

Ogier Artésis Côtes du Rhône - krachtige kersenrode wijn met intense aroma's van kruiden en rood fruit en vanille tonen.

Het “traditionele” Jachtseizoen voor herten

Het officiële wildseizoen in Nederland loopt in de regel van half oktober tot eind december. Dit is namelijk de periode waarop er op de meeste wildsoorten gejaagd mag worden. Voor damhert & edelhert is deze periode in Nederland echter vastgesteld van 1 augustus t/m 15 februari. Voor het meest lekkere stukje verse hertenbiefstuk zit u dus het beste in deze periode, hertenvlees is echter, door excellente conservering, ook verkrijgbaar buiten deze periode. Houdt er echter wel rekening mee dat u hertenvlees niet verward met reeënvlees. Naast het feit dat de smaak verschillend is en er dus een andere wijn bij past, is deze ook in een andere periode bejaagbaar en verkrijgbaar bij de slagers!

Wilt u meer weten over welke wijnen het beste passen bij wild, lees dan verder op: “Welke wijn bij Wild?!”!

De Unieke Smaak van Hertenvlees

Dam en Edelherten leven in de vrije natuur, een aspect dat ook meteen terug te vinden is in de smaak van het vlees. Het veelzijdige menu van herten bestaat namelijk o.a. uit verschillende grassoorten, heide, wortels, knollen, vruchten, zaden en loof van struiken en bomen. Dankzij dit gezonde dieet geniet hertenvlees van een heerlijke volle en kruidige (wild) smaak. De levenswijze van herten in de vrije natuur zorgt bovendien voor voldoende lichaamsbeweging, iets wat u ook weer terugvindt in het donkerrode, malse en vetarme vlees van het hert.

Al met al kan men dus zeggen dat hertenvlees heerlijk kruidig, mals en sappig van smaak is. Toch heeft hertenvlees geen uitgesproken sterke wildsmaak als bijvoorbeeld wild zwijn of eend. De beste wijn die hierbij past is dan ook een krachtige en elegante rode wijn, die hoog op smaak is maar niet al te veel houtrijping bevat. Liever witte wijn? Ga dan voor een volle witte variant die qua kracht zeker niet onder doet voor de stevige smaak van de hertenbiefstuk. Hieronder vindt u enkele heerlijke rode en witte wijnsoorten die goed aansluiten bij hertenvlees.

Rode wijn bij Hertenbiefstuk

Voor de ultieme smaakbeleving van uw perfect bereide hertenbiefstuk gaat u bij voorkeur voor een stevige, klassieke rode wijn als krachtige Rioja, een fijne Brunello of stevige Chianti Classico. Maar ook een goede Merlot, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon misstaan zeker niet. Zorg er echter altijd voor dat het een stevige kruidige wijn betreft met zachte tannines!

Rode Wijn Tip: Hertenbiefstuk met wildsaus, geblust en geserveerd met een klassieke Spaanse Rioja, Ramón Bilbao Crianza Magnum. Deze dieprode Crianza is complex van smaak, met aroma's van rood en zwart fruit. De zachte, zwoele fruitigheid en overweldigende, elegante minerale afdronk zorgt dat deze wijn perfect combineert bij hertenvlees!

Witte wijn bij Hertenbiefstuk

Zoals hierboven aangegeven heeft witte wijn niet direct de voorkeur bij hertenbiefstuk. Dit betekent echter niet dat er geen enkele witte wijn bij hertenbiefstuk past. Bent u echt een liefhebber van witte wijn, probeer dan om uw hertenbiefstukje te serveren met een volle, krachtige en kruidige witte wijn, eventueel met lichte houtrijping, als Chardonnay, Viognier, Chenin Blanc of Rhône.

Witte Wijn Tip: Hertenbiefstuk in romige Stroganoffsaus, geserveerd met een volle Australische Yalumba The Vergilius Viognier. Een bleekgouden wijn met intense parfum aroma's van abrikoos, rozen en honing. Het is een complexe wijn met mineralen, gember en fruit en een ronde en krachtige smaak.

Recept: Hertenbiefstuk met rode wijnsaus en aardappelpuree

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 500 gram hertenbiefstuk
  • 600 gram aardappelen
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 300 ml rode wijn
  • 380 ml wildfond
  • 200 ml melk
  • 40 gram Parmaham
  • 6 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • Boter
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper

Bereiding:

Allereerst is het belangrijk dat u de hertenbiefstuk op kamertemperatuur laat komen (ongeveer 30 minuten) en de oven voorverwarmt op 200 graden. Als de oven voorverwarmt is poft u vervolgens voor 10 minuten de knoflook. Breng ondertussen een pan met 1,5 liter water aan de kook en schil de aardappels. Snijdt de aardappels half door en kook deze vervolgens gaar. Doe ondertussen de wildfont in een steelpannetje en laat deze goed doorkoken tot ongeveer de helft verdampt is, voeg nu de wijn toe en breng het geheel opnieuw aan de koken. Als deze goed ingedikt is, dan is uw rode wijn saus klaar om geserveerd te worden.

Snijd de sjalotten met schil door het midden, breng deze op smaak met peper en zout en leg deze met een stuk aluminiumfolie voor 20 minuten in de oven. Giet nu de aardappelen af en stamp deze tezamen met de knoflook en melk tot puree. Breng de puree indien nodig op smaak met een vleugje zout en peper.

Tot slot wikkelt u de hertenbiefstuk, op smaak gebracht met peper en zout, in 2 plakken parmaham en verhit u de koekenpan met een scheutje olijfolie. Bak nu de hertenbiefstuk aan beiden zijden voor 3 minuten bruin en laat deze vervolgens 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Laat het bakvet op het vuur staan en voeg de geschoonde champignons hieraan toe en bak deze tot ze gaar zijn! Snijd nu de hertenbiefstuk in stukjes en verdeel deze met de aardappelpuree over de borden. Garneer deze vervolgens met de rode wijnsaus en de champignons. Bon Appétit!

Wijntip:

Laurent Miquel Rouge Vendanges Nocturnes Classic is een moderne, goed geprijsde rode wijn uit de Zuid-Franse wijnstreek Languedoc. Deze karaktervolle en soepele frisrode wijn wordt voornamelijk gemaakt van merlot druiven en heeft heerlijke aroma's van rood fruit en lichte kruiden. De soepele smaak, zachte tannine en een lekkere kruidigheid maken dit een prima begeleider bij hertenbiefstuk!

Kies de wijn bij hertenbiefstuk die bij u past!

Zoals eigenlijk geldt met alle gerechten en bij alle gelegenheden, de beste wijn is de wijn die u lekker vindt! In bijna alle wijnsoorten is er wel een variant te vinden die perfect aansluit bij het gerecht of de gelegenheid die u voor ogen heeft. U kunt het gerecht of de gelegenheid echter net iets meer dimensie geven door de wijnstijl hier op af te stemmen. Probeer echter soms ook, met enkele in deze blog genoemde wijntips, te experimenteren en zo die ultieme smaakbeleving van uw hertenbiefstukje te beleven!

Experimenteren met wijn doet u bij uitstek bij Wijnservice. Bij ons heeft u namelijk de keuze uit maar liefst 700 verschillende wijnen, waardoor u dus zonder enige twijfel een voor u perfecte wijn kunt vinden! Ook hebben wij met grote regelmaat geweldige wijnaanbiedingen die u zeker zullen aanspreken!! Mocht u er echter niet uitkomen dan kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen op: +31 (0) 38-4215196 of mailen naar info@wijnservice.nl. Wij adviseren u graag verder over de perfecte wijn bij vlees!

**********************************************

Wilt u ook weten welke wijn u het beste kunt combineren met andere soorten vlees, gevogelte of vis? Neem dan ook een kijkje bij: Welke Wijn Bij Vlees, Welke wijn bij Kip en Gevogelte en Welke Wijn bij Vis, of neem een kijkje bij eens van de andere blogs op onze wijnblogpagina!

Gerelateerde berichten
  1. Welke Wijn Bij Wild? Het Complete Overzicht! Welke Wijn Bij Wild? Het Complete Overzicht!