Welke Wijn bij Stoofperen & 3 lekkere recepten met wijn!

Welke Wijn bij Stoofperen & 3 lekkere recepten met wijn!

Het stoofperen seizoen loopt van oktober tot maart, in deze tijd van het jaar kunt u dan ook vrijwel altijd stoofperen kopen! Helemaal rond de feestdagen zijn stoofpeertjes een zeer geliefd gerecht op het kerstmenu. De zachte en zoete smaak van deze verrukkelijke peertjes zijn een verrijking voor uw smaak. Voor de ultieme smaakbeleving worden deze lekkere stoofpeertjes uiteraard bereidt in wijn; rode wijn, witte wijn, port of champagne. Maar welke wijnsoorten zijn nu echt het beste om de lekkerste stoofpeertjes in te bereiden?!

In deze blog ga ik u een antwoord geven op de prangende vraag, welke wijn bij stoofperen, en zal ik u tevens voorzien van 3 heerlijke stoofpeerrecepten met wijn!

Welke wijn bij stoofperen?

Voor de bereiding van stoofperen in wijn heeft u naast stoofperen, bij voorkeur St. Remy of Gieser Wildeman peren, uiteraard ook wijn nodig. Naast de toevoeging van kruiden en specerijen bepaalt de wijn namelijk voor een groot deel de smaak en ook de kleur. Kies je voor een diepe en intense rode wijn, zullen u stoofpeertjes ook deze prachtige kleur krijgen.  Naast een prachtige kleur is echter de smaak van de stoofpeertjes zeker zo belangrijk. Stoofpeertjes die bereidt zijn in een zoete dieprode wijn, of peertjes bereidt met port, kaneel en steranijs zorgen voor een zwoele en zoete smaak. Bereidt u de peertjes in witte halfzoete wijn of champagne dan worden u peertjes lichter van kleur en smaken ze juist fruitig en fris.

We hebben dus zojuist gezien dat u stoofpeertjes in praktisch alle wijnsoorten kunt bereiden. De juiste wijnkeuze is in deze dan ook afhankelijk van de kleur en smaak die u mee wilt geven aan uw stoofpeertjes. Wilt u stoofpeertjes serveren met kerst dan is het een aanrader om zowel peertjes te bereiden in een rode variant als lichte variant. Niet alleen geeft dit een prachtig kleurcontrast op uw feestelijke aangeklede tafel, ook uw gezelschap zal aangenaam verrast zijn door het verschil en de hemelse smaak van beide peertjes. Bovendien heeft u zo een goed excuus om uit te vinden welke variant u het lekkerst vindt!

Stoofperen in Witte wijn

De bereiding van uw stoofperen kan geschieden in eindeloos veel witte wijnen, zolang deze maar niet te zoet of te droog is. De lekkerste stoofpeertjes bereidt u in een half zoete, fruitige en frisse witte wijn: Pinot Grigio, Chardonnay, Viognier, Muscat, Ries­ling of Sauvignon Blanc. Een goed voorbeeld hiervan is een Hans Greyl Sauvignon Blanc, een heerlijk frisse wijn uit Marlborough, Nieuw-Zeeland, met tonen van kruisbes, citrus en die zo kenmerkende Sauvignon geur. De smaak is heerlijk fris en fruitig met appel, citrus, perzik en abrikoos.

Stoofperen in Rode wijn

Voor een ultieme smaakbeleving kiest u voor een donkerrode fruitige Merlot, Pinot Noir of Shiraz. Een echte aanrader is de goed geprijsde Yalumba The Y Series Merlot, een karmijnrode wijn  met een magenta tint. Dit is een expressieve en levendige Merlot, met sterke fruitige tonen, een ronde en sappige smaak en mooie tannines.

Stoofperen in Port

Stoofpeertjes kunt u in principe bereiden in allerlei soorten port, helemaal afhankelijk van uw eigen smaakvoorkeuren! Een echte aanrader in deze is echter de Graham's Six Grapes Reserve Port uit Portugal. Deze port heeft een zeer donkerrode kleur, een stevige body, is heerlijk fruitig en robuust en is bovendien van uitstekende kwaliteit. Deze volle fruitige port heeft het karakter van een Vintage Port en zal dan ook uitmuntend aansluiten bij uw stoofpeertjes!

Stoofperen in Champagne

Ook voor stoofpeertjes in champagne geldt dat u hiervoor, afhankelijk van uw budget, iedere gewenste champagne kunt gebruiken. Een geweldige opties is de Champagne Pol Roger Brut Réserve. De champagne is een 'Champagne de Prestige' uit de beste wijngaarden met Grand Cru status rond Epernay. De elegante goudgele Champagne Brut heeft een verfijnde aanhoudende mousse met aroma's van acacia en honing en subtiele smaken van witte bloesem met een lange, indrukwekkende afdronk.

Stoofperen bereiden in wijn

Het bereiden van stoofpeertjes in wijn is vrij simpel. U begint met het schillen van de peertjes. Zorg dat deze, voor het mooiste resultaat, de peervorm zoveel mogelijk behouden. Voor een extra mooi effect kunt u het steeltje aan de peer laten zitten, maar het klokhuis dient wel verwijderd te worden. Na het schillen kunt u de stoofpeertjes koken in de wijn van uw keuze. Let op: Ondanks dat stoofperen na +/- 45 minuten koken gaar zijn, moeten ze afhankelijk van grote en smaakvoorkeur voor het beste resultaat zeker 2 tot 4 uur koken. Ook kunt u uw stoofpeertjes extra smaak mee geven door een kaneelstokje, citroenschil, steranijs of een paar lepels suikers mee te koken. Voeg deze ingrediënten toe na smaak en wens!

Wilt u uw stoofpeertjes extra lekker maken, maak dan een bijpassend sausje voor uw stoofpeertjes in wijn. Hoe? Simpel! Zodra uw peertjes klaar zijn haalt u deze voorzichtig uit het kookvocht. Het kookvocht laat u in de pan op het vuur staan en hier voegt hier een beetje aardappelzetmeel of maizena aan toe. Vervolgens roert u voorzicht tot het zetmeel of de maizena in het vocht is opgelost en laat u het nog enkele minuten doorkoken. Zodra de saus is ingedikt giet u deze over de stoofperen, en genieten maar!  Dikt u saus niet aan, voeg dan nog een beetje zetmeel toe tot deze dik genoeg is, en voldoet aan uw wensen!

Welke wijn drinken bij stoofpeertjes!

Net zo belangrijk als het bereiden van stoofpeertjes in wijn, is uiteraard de wijn die u bij gaat drinken. Kiest u ervoor om uw stoofpeertjes te bereiden in Port dan kunt u uiteraard deze port ook schenken bij de stoofpeertjes. Een andere heerlijke optie is om er een zoete rode wijn als Merlot, Pinot Noir, Salentein, Cabernet Sauvignon, Chianti Classico of Shiraz bij te serveren. Deze wijnen gaan uiteraard ook prima samen indien u uw stoofpeertjes bereidt in rode wijn! Gaat u voor witte stoofpeertjes bereidt in witte wijn of champagne, combineer deze dan met dezelfde champagne of een kruidige Pinot Grigio, Chardonnay, Viognier of ga voor een frisse en (half) zoete Rhône, Riesling of Muscat.

3 Lekkere recepten met stoofpeertjes in wijn!

Stoofpeertjes in wijn, niet alleen een genot voor uw mond, maar ook een van de meest traditionele gerechten tijdens kerst. Gaat u dus deze kerst een overheerlijke maaltijd bereiden, dan mogen stoofpeertjes zeker niet op het menu ontbreken. Ondanks dat de klassieke bereiding van stoofpeertjes geschiet in rode wijn, zijn er zoals aangegeven veel meer wijnopties die een streling voor de tong zijn. Hieronder heb ik dan ook 3 heerlijke stoofpeerrecepten in wijn voor u op een rij gezet! Beginnende uiteraard met de klassieke variant, stoofpeertjes in rode wijn!

 

1.  Stoofpeertjes in rode wijn

Ingrediënten 4 personen:

8 stoofperen (St. Remy of Gieser Wildeman)

500 ml rode wijn (bijv. Merlot, Pinot Noir of Shiraz)

2 eetlepels citroensap

100 gr suiker

2 theelepels kaneel of 2 kaneelstokjes

Optioneel: 5 kruidnagels

Maizena

 

Bereiding:

Schil de stoofpeertjes, laat bij voorkeur de steel zitten maar verwijder het klokhuis. Doe alle ingrediënten (m.u.v. de peren en maizena) in een pan en breng deze op middelhoog vuur aan de kook. Als deze kookt, voegt u de peren toe en laat u het gerecht 2 tot 4 uur zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. De exacte stooftijd is afhankelijk van de grootte van de peertjes, maar beter te lang dan te kort.

Blijf tussentijds controleren of er voldoende vocht in de pan zit, zo niet vul dit dan aan met een klein beetje water. Draai de peertjes ook af en toe even om, om zo een overal een mooie rode kleur en smaak aan de peertjes te krijgen!

Vervolgens haalt u de stoofpeertjes uit de pan. Bij het resterende kookvocht doet u een klein beetje maizena. Dit laat u vervolgens inkoken op middelmatig vuur tot de saus is ingedikt en giet u vervolgens over de stoofpeertjes!  Uw verrukkelijk stoofpeertjes zijn nu klaar om te serveren!.

Tip:  U kunt de rode wijn, voor een kindvriendelijke variant, ook vervangen voor bessensap en 50 gram extra suiker!

 

2.  Stoofpeertjes in Port en cirtrusvruchten

Ingrediënten 4 personen:

8 stoofperen (St. Remy of Gieser Wildeman)

750 ml port (bijv. Merlot, Pinot Noir of Shiraz)

1 citroen

1 handsinaasappel

40 gr suiker

2 theelepels kaneel of 2 kaneelstokjes

1 gedroogd laurierblaadje

3 kruidnagels

Maizena

 

Bereiding:

Schil de stoofpeertjes, laat bij voorkeur de steel zitten maar verwijder het klokhuis. Schil dan met een dunschiller de oranje schil van de sinaasappel en de gele schil van de citroen. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe (m.u.v. de peren en maizena) in een pan en breng deze op middelhoog vuur aan de kook. voor de bereiding van het gerecht heeft u alleen de citroen- en sinaasappelschil nodig. De vrucht dus niet toevoegen aan de pan!

Als het water kookt, voegt u de peren toe en laat u het gerecht 2 tot 4 uur zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. De exacte stooftijd is afhankelijk van de grootte van de peertjes, maar beter te lang dan te kort. Blijf tussentijds controleren of er voldoende vocht in de pan zit, zo niet vul dit dan aan met een klein beetje water. Draai de peertjes ook af en toe even om, om zo een overal een mooie rode kleur en smaak aan de peertjes te krijgen!

Vervolgens haalt u de stoofpeertjes uit de pan. Bij het resterende kookvocht doet u een klein beetje maizena. Dit laat u vervolgens inkoken op middelmatig vuur tot de saus is ingedikt en giet u vervolgens over de stoofpeertjes!  Uw verrukkelijk stoofpeertjes zijn nu klaar om te serveren!.

Tip:  U kunt de rode wijn, voor een kindvriendelijke variant, ook vervangen voor bessensap en 50 gram extra suiker!

 

3. Stoofpeertjes in witte wijn met steranijs en kaneel

Ingrediënten 4 personen:

8 stoofperen (St. Remy of Gieser Wildeman)

1 lt. witte wijn (bijv. Pinot Grigio, Viognier, Sauvignon Blanc) of Champagne

150 gr rietsuiker

2 eetlepels citroensap

2 theelepels kaneel of 2 kaneelstokjes

1 steranijs

2 kruidnagels

Maizena

 

Bereiding:

Schil de stoofpeertjes, laat bij voorkeur de steel zitten maar verwijder het klokhuis. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe (m.u.v. de peren en maizena) in een pan en breng deze op middelhoog vuur aan de kook. Als het water kookt, voegt u de peren toe en laat u het gerecht 2 tot 4 uur zachtjes doorkoken met de deksel op de pan.

De exacte stooftijd is afhankelijk van de grootte van de peertjes, maar beter te lang dan te kort. Blijf tussentijds controleren of er voldoende vocht in de pan zit, zo niet vul dit dan aan met een klein beetje water. Draai de peertjes ook af en toe even om, om zo een overal een mooie kleur en smaak aan de peertjes te krijgen!

Vervolgens haalt u de stoofpeertjes uit de pan. Bij het resterende kookvocht doet u een klein beetje maizena. Dit laat u vervolgens inkoken op middelmatig vuur tot de saus is ingedikt en giet u vervolgens over de stoofpeertjes!  Uw verrukkelijk stoofpeertjes zijn nu klaar om te serveren!

Kies uit onze brede selectie aan wijnen!

De juiste keuze, als het aankomt op wijn bij stoofperen, is vrij eenvoudig gemaakt! Alles komt aan op persoonlijke smaak en wensen. Kiest u in deze bovendien voor halfzoet dan kan er weinig misgaan! Net als met alle gerechten is het belangrijkste dat u gaat voor een wijn die ook echt lekker vindt! Soms is echter ook even tijd om te experimenteren en verder te kijken dan altijd ‘hetzelfde’ wijntje!  

Bij Wijnservice heeft u de keuze uit maar liefst 700 verschillende wijnen, u zal dus zonder enige twijfel een voor u perfecte wijn vinden! Ook hebben wij met grote regelmatig geweldige wijnaanbiedingen die u zeker zullen aanspreken!! Mocht u er echter niet uitkomen dan kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen op: +31 (0) 38-4215196 of mailen naar info@wijnservice.nl. Wij adviseren u graag verder over de perfecte wijn bij vlees!

 

                                              **********************************************

Wilt u ook meer weten over wijn, en met welke gerechten: welke wijn bij vis, vlees, wild of kip, u deze het beste kunt combineren! Neem dan snel een kijkje of onze wijnblog en vind alles wat u moet weten om op culinair gebied alles uit de kast te halen!  

Gerelateerde berichten
  1. Welke wijn bij Vlees? - Alles wat u moet weten in 1 overzicht! Welke wijn bij Vlees? - Alles wat u moet weten in 1 overzicht!
  2. Welke Wijn bij Kip en Gevogelte? – Ontdek het hier! Welke Wijn bij Kip en Gevogelte? – Ontdek het hier!
  3. Masca del Tacco Susumaniello – Een heerlijke karakteristieke wijn! Masca del Tacco Susumaniello – Een heerlijke karakteristieke wijn!
Gerelateerde producten