Welke wijn bij Tapas?
Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te bezoeken.
- 5 mrt 2021
-
487views
Tapas, u weet wel, die kleine traditionele Spaanse hapjes waarvan er wel meer dan honderd verschillende soorten bestaan. Tapas zijn zowel verkrijgbaar in koude als warme gerechtjes, én u kunt ze krijgen in eindeloos veel verschillende groente-, fruit-, vlees- en visvarianten! Er zijn dus voor iedere smaak meerdere tapas te vinden. Eigenlijk net als bij wijn! Beide producten kennen een grote variété aan smaken en bieden daarmee een prachtige, smaakvolle, optie voor iedereen! Het is dan ook subliem om deze 2 prachtige veelzijdige producten met elkaar te combineren. De vraag is echter welke wijn past het beste bij welke tapas?
In deze blog ga ik u antwoord geven op deze prangende vraag, zodat u uw volgende tapasfeestje nog completer en veelzijdiger kunt maken, door deze te combineren met de perfecte wijn! Wilt u dus alles weten over welke wijn bij tapas u het beste kunt serveren, lees dan snel verder!
Welke wijn bij Tapas in 1 overzicht!
Een avondje tapas eten, is eigenlijk een synoniem voor gezellig borrelen met uw vrienden, familie of geliefde tezamen met heerlijke, unieke hapjes die variëren van plakjes serranoham, olijven, kazen, gamba’s, chorizo’s, en eindeloos veel meer om op te noemen! Bij iedere smaaksensatie past uiteraard ook een ander soort wijn. U wilt echter waarschijnlijk niet 12 flessen wijn opentrekken voor 12 verschillende hapjes. Of misschien ook wel?! U kunt in dat geval bij Tapas in het algemeen heel simpel kiezen voor een geurige wijn met een niet al te uitgesproken smaak, of een niet al te zware ronde witte wijn of soepele rode wijn.
Goede voorbeelden hiervan zijn een ronde, witte Viognier of een soepele, rode Tempranillo. Ook een droge sherry, fruitige rose of mousserende Spaanse Cava gaan uitstekend samen met tapas! Meerdere wijnen proberen bij uw Tapas? Neem dan een kijkje bij het onderstaande overzicht en ontdek welke wijn het beste past bij Tapas in het algemeen en bij onze selectie van 12 heerlijke tapasgerechten!
Ontdek de veelzijdigheid van Spaanse tapas!
Spaanse Tapas zijn door de jaren heen een steeds groter onderdeel geworden van onze Nederlandse cultuur. Vandaag de dag kent iedereen tapas en is het niet meer iets dat u alleen nog kunt eten in Spanje zelf. U vindt ze kant en klaar in de schappen van supermarkten, er zijn eindeloos veel tapas kookboeken te vinden, maar u kunt deze kleine heerlijkheden ook vinden bij diverse (Mediterrane) restaurants. Waar de Spanjaarden echter tapas eten, voornamelijk bij lokale (tapas)bars, als snack, tussendoortje maar ook voor het avondeten, eten wij het voornamelijk als hapje op een gezellig avondje thuis met vrienden of familie.
Het begrip tapas valt niet te scharen onder een bepaald gerecht of smaak. Tapas zijn namelijk allemaal verschillend en bestaan veelal uit een mix van verschillende etenswaren en kruiden. Daarnaast zijn er zowel warme als koude tapas, denk hierbij o.a. aan olijven, ansjovis, chorizo, kaas, empanadas, zeevruchten, pikante worstjes, gehaktballetjes, ribbetjes, coquilles ei, patatas brava, tortilla, en nog veel meer. Ieder gerecht heeft zijn eigen unieke smaak! Door deze rijke variété aan smaken, u eet immers nooit maar één tapa, maar altijd een combinatie van meerdere tapas, is het belangrijk om een goede wijn te selecteren, die eigenlijk past bij al deze veelzijdige smaken.
Bij tapas wordt om deze reden dan ook vaak een jonge halfvolle, soepele, geurige en fruitig rode of witte wijn geschonken, maar ook een bruisende Spaanse cava, een fruitige rosé of een droge sherry behoren zeker tot de mogelijkheden.
Wijn en Tapas combineren
Het combineren van wijn bij tapas, is net als bij alle andere gerechten, niets anders dan een kwestie van smaak. De belangrijkste stelregel die namelijk altijd op gaat is: “Drink een wijn of wijnsoort die u ook echt lekker vindt”. U kunt uzelf immers in alle bochten wringen voor de ultieme wijncombinatie, maar als u de wijn vervolgens niet lekker vindt dan is alle moeite voor niet geweest. U kunt echter wel avontuurlijk zijn door nieuwe wijnen te proberen! Heeft u een vaste wijn die u altijd drinkt en lekker vindt, dan is de kans groot dat u dezelfde wijnstijl of druivensoort bij een andere “wijnsoort” ook best heel lekker vindt.
Uiteraard zijn er voor het bepalen van de beste wijnkeuze ook enkele simpele regels die u kunt hanteren, regels die u een goede houvast bieden zodat u ook zeker weet dat de smaken goed bij elkaar passen! Zo zegt de wijnregel dat u in het geval van voorgerechten, visgerechten en witvlees zoals kip het beste kunt gaan voor een (half)droge witte wijn en bij roodvlees of wild u de keuze het beste kan laten vallen op een volle rode wijn! Witvlees gaat echter, net als kalfsvlees, ook prima samen met een lichte soepele rode wijn! Houdt u zich hieraan, dan kunt u over het algemeen weinig verkeerd doen!
Toch voor de zekerheid vindt u hieronder een eenvoudige opsomming van verschillende wijnen én welke Tapasgerechten hier het beste bij passen!
De verschillende wijnen om met tapas te combineren
Zoals gezegd ligt de oorsprong van de Tapas in Spanje. Wilt u uw Tapasavond helemaal compleet maken dat is het natuurlijk extra leuk om deze te completeren met Spaanse wijnen! Welke wijnen u het beste bij uw tapasgerechten kunt serveren, leest u hieronder.
Mousserende wijn – Spaanse Cava bij Tapas
Cava, de Spaanse champagne, is natuurlijk een geweldige manier om uw tapasavondje mee te beginnen. Cava wordt gemaakt van lokale druivenrassen als de Macabeo Parelllada Xarello en staat erom bekend dat zij soepeler, ronder, kruidiger en lagere zuurwaarden heeft dan de Franse Champagne. De Spaanse Cava is hierdoor uitstekend te combineren met talloze tapasgerechten, waaronder o.a. : croquetas, gamba’s, chipirones (inktvis), serranoham, maar ook diverse andere gefrituurde tapas.
Onze Tip: Freixenet Cordon Negro Brut Cava – een excellente Cava gemaakt van de parellada, macabeo en xarello druif welke 10 tot 14 maanden heeft gerijpt. Deze prachtige Cava is droog en fruitig van smaak met tonen van citroen, appel, peer, perzik, meloen en ananas. Heerlijk bij vis en diverse soorten tapas.
Witte wijn bij Tapas
Witte wijn smaakt echt heerlijk bij eindeloos veel tapasgerechten. Het is dan wel belangrijk dat u gaat voor een niet te zware en volle witte wijn. Tapasgerechten zijn over het algemeen licht, dus moet ook uw wijn niet te zwaar zijn. Tapas gerechten die perfect samen gaan met een halfvolle, geurige en ronde witte wijn zijn: gamba’s, boquerones en vinagre (ansjovies gemarineerd in azijn), bacalao (viskoekjes), Coquilles, Croquetas, Empanadas, olijven, tortilla, maar ook diverse tapasgerechten met kaas.
Onze Tip: Les Romains Cuvée Blanc Chardonnay-Viognier – deze prachtige witte wijn kent een combinatie van twee nobele witte druivensoorten, de aromatisch vol fruitige Viognier en de adellijke frisse Chardonnay. Een unieke smaaksensatie, supersappig en explosief fris!
Rosé bij Tapas
De meeste Spaanse rosé wijnen (Rosado) komen uit Rioja en Navarra. Deze zijn over het algemeen intenser van smaak en dieper van kleur dan Franse rosé wijnen. Dit maakt echter ook dat de Spaanse Rosado ook beter samengaat met tapas die een sterkere smaak genieten. Bent u een echte Rosé liefhebber, combineer deze dan met tapas als geroosterde paprika, chorizo, Empanadas, gamba’s, knoflook champignons en aioli.
Onze Tip: Ramón Bilbao Rosado - een lichte en frisse zalmroze rosé met aroma's van vers geplukte bloemen en rood fruit als kers en framboos. De frisse smaak betreft een combinatie van kersen en citroen én een aangenaam lichte kruidigheid. Heerlijk tijdens ieder moment van de dag!
Rode wijn bij tapas
Het voordeel aan Tapas is dat u als rode wijn liefhebber ook heel eenvoudig een rode wijn bij tapas kunt drinken, zeker als u een tapasgerecht met vlees eet. Een bekende rode wijn uit Spanje die u zeker bij Tapas moet proberen is de Rioja. Deze rode wijn is heerlijk te combineren met o.a. gehaktballetjes in tomatensaus, jamon iberico, chorizo, empanadas, varkenshaas puntjes, mojo picon pork (varkensvlees spiesjes), verschillende soorten serranoham, maar ook bij patatas bravas (aardappel wedges met spicy tomatensaus) en tapas met kaas!
Onze Tip: Bodegas Altanza, Edulis Rioja Reserva – Intense dieprode wijn met een mooie gelaagdheid in smaken van o.a. frambozen, drop met iets rokerige tonen en kruidigheid. Deze wijn heeft 18 maanden rijping op kleine Franse vaten genoten en vervolgens nog 3 maanden op grote eiken foeders.
Sherry
Sherry is een versterkte wijn uit de streek Jerez de la Frontera gelegen in het uiterste zuiden van Andalusië, Spanje. Er zijn veel verschillende soorten Sherry’s, maar meestal smaken ze fris, droog met nuances van kruiden en amandelen. Wilt u eens wat anders proberen, ga dan voor een goed glas Sherry bij uw Tapas, helemaal als u Spaanse olijven, chorizo, zeevruchten, champignons in knoflooksaus, abondigas (pittige gehaktballetjes), Iberico ham of paprika met geroosterde amandelen serveert.
Onze Tip: Valdespino Manzanilla "Deliciosa" - Een lichte strogele sherry met delicate, gistachtige aroma's en minerale tonen. De smaak is droog, fris en crispy met een pittige, delicate afdronk. Perfect als aperitief maar ook prima te combineren met vele tapasgerechten.
Kies uit onze brede selectie wijnen de perfecte Wijn bij Tapas!
De keuze aan wijn bij Tapas is ongekend groot. De rijke variété aan Tapasgerechten maakt dat iedere wijn wel past bij een bepaald Tapas gerecht. Het voordeel daarvan is dat de kans groot is dat de wijn die u selecteert of lekker vindt bijna nooit verkeerd is! Bij Wijnservice.nl is er voor iedere smaak en tapasgerecht wel een perfecte wijn te vinden! Zo kunt u gaan voor uw vertrouwde wijnsoort of wijnstijl, maar ook met behulp van deze blog zelf een wijn proberen te kiezen! En geloof me, daar zult u geen spijt van krijgen!
Kies uit één van de maar liefst 700 verschillende wijnen of neem een kijkje bij onze geweldige wijnaanbiedingen die u zeker zullen aanspreken! Mocht u er echter niet uitkomen of persoonlijk advies willen, dan kunt u ook gerust telefonisch contact met ons opnemen op: +31 (0) 38-4215196 of mailen naar info@wijnservice.nl. Wij adviseren u dan graag verder over de perfecte wijn bij uw tapas, maar ook over wijn bij talloze andere gerechten!
**********************************************
Wilt u meer te weten komen over welke wijnen u het beste kunt combineren met andere soorten vlees, wild, gevogelte of vis? Neem dan ook een kijkje bij: Welke Wijn Bij Vlees, Welke wijn bij Wild, Welke wijn bij Kip en Gevogelte en Welke Wijn bij Vis of neem een kijkje bij een van de andere blogs op onze wijnblogpagina!