Welke wijn bij Vlees? - Alles wat u moet weten in 1 overzicht!

Welke wijn bij Vlees? - Alles wat u moet weten in 1 overzicht!

Voor veel mensen, met uitzondering van vegetariërs, is een goed stuk vlees de belangrijkste gast aan tafel. Het soort vlees, de smaak en saus is dan ook precies wat een gerecht zo lekker maakt. Het vleesgerecht wordt echter pas compleet met een uitstekend glas wijn, die zorgt dat het vlees wegsmelt op uw tong. Het vinden van een goede wijn bij het juiste stukje vlees is voor velen echter een heuse challenge. Er bestaan namelijk ontzettend veel soorten en smaken vlees, die allemaal voorzien kunnen worden van een ander sausje, specerij of garnituur. Daarbij komt ook nog eens dat de structuur en bereiding van het vlees van groot belang is, welke wijn bij vlees het beste past!

In deze blog ga ik u dan ook meenemen door het doolhof van wijn bij vlees. Lees dus vooral verder en ontdek welke wijn het beste aansluit bij uw smaakvolle vleesgerecht, en waar u allemaal rekening mee moet houden!

Welke Wijn bij Vlees in 1 overzicht!

Zoals hierboven aangegeven heeft elk stukje vlees zijn eigen smaak en structuur, maar ook zijn eigen heerlijke bijpassende sausje, specerijen en garnituur. Daar houdt het echter niet mee op als het aankomt op het bepalen van de juiste wijn bij vlees, de bereiding is namelijk ook cruciaal in deze. Om het allemaal iets makkelijker voor u te maken heb ik daarom een overzicht gemaakt waarin u in de basis kunt zien welke wijn het beste combineert met welke type vlees. Pas de wijnstijl vervolgens aan na uw bereiding en ingrediënten, en uw zal altijd de perfecte wijn bij vlees serveren!

Type Vlees

Wijnstijl

 Wijnsoorten

Rund

Wit: Rond, Kruidig en krachtig

of

Wit: Fris en half droog

 

Rood: Rond, kruidig en krachtig

of

Rood: Soepel en rond

Viognier, Muscat of Chardonnay

 

Ries­ling of Pinot Grigio

 

Cabernet Sauvignon, Sauvion Chinon, Salentein, Zenato Sangiovese, Merlot of Pinot Noir

Cabernet Franc, Sangiovese, Salentein, Valpolicella, Côtes du Rhône, Chianti Classico, Zenato, Merlot of Pinot Noir

Lam

 

Wit: vol en krachtig

 

Rood: soepel en krachtig

Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Merlot, Pinot Noir, Bourgogne, Côtes de Provence, Sangiovese, Valpolicella, Salice Salentino of Barolo

Kalf

Wit: soepel en kruidig

 

Rood: soepel en kruidig

Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvion Chinon of Viognier

 

Cabernet Franc, Pinot Noir, Sangiovese, Valpolicella, Côtes du Rhône of Chianti Classico

Varken

 

 

Wit: vol en rond

of

Wit: fris en kruidig

 

Rosé

 

Rood: Licht en kruidig

of

Rood: Licht en Vol

Pinot Grigio, Chardonnay, Viognier of Sauvignon Blanc

 

Bourgogne, Pinot Grigio, Chardonnay, Viognier of Sauvignon Blanc

 

Rosé

 

Pinot Noir, Rhône, Cabernet Sauvignon, Salentein of Valpolicella

 

Salentein, Valpolicella, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico of Bordeaux

Wild (rood)

 

Wit: fris en kruidig

 

Rood: krachtig en kruidig

Chardonnay, Rhône, Viognier of Muscat.

 

Lirac, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Amarone, Côtes de Provence of Barolo.

Kip & gevogelte

 

Wit: licht en fruitig

Of

Wit: Vol en krachtig

 

Rood: licht en fruitig

Chardonnay, Pinot Grigio, Ries­ling of Viognier

 

Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Valpolicella, Merlot of Pinot Noir

Wijn bij Wit en Rood vlees!

In het bovenstaande overzicht heeft u kunnen zien welke wijnen het beste aansluiten bij een bepaald soort vlees, en hangt de uiteindelijke wijnkeuze af van de bereiding,  sausjes, specerijen en garnituur. Gaat u voor een heerlijk zoet gerecht, kies dan ook voor een fruitige en frisse wijn, gaat u voor een krachtig gerecht, combineer deze dan ook met een krachtige en volle wijn. De keuze van wijn gaat echter nog verder, zo is ook de keuze tussen rood en wit vlees van groot belang bij de juiste wijnkeuze. Rood vlees is afkomstig van zoogdieren als rund, schaap, varken en wildsoorten als hert, konijn en zwijn. Wit vlees is afkomstig van pluimvee, u kunt hierbij denken aan kip en kalkoen, maar ook fazant, eend en duif.

De stelling luidt echter in de basis vrij simpel: bij rood vlees drinkt u rode wijn, bij wit vlees witte wijn. Er zijn echter zoals u heeft kunnen zijn meer dan genoeg witte wijnen die ook matchen bij rood vlees, en vice versa. Veel heeft te maken met de bereiding en niet te vergeten uw persoonlijke wijnvoorkeur. Een ander belangrijk en niet te vergeten aspect is ook dat ieder stukje vlees uniek is. Wilt u het dus echt helemaal goed doen dan moet u dus eigenlijk nog een stapje verder gaan dan een vleessoort matchen met bereiding en wijn, u moet ook kijken welke stukje vlees u precies serveert.

Rood Vlees

Een mooi stuk rood vlees, afkomstig van rund, kalf hert, varken, ree, lam, schaap, konijn en haas, daar hoort volgens de stelregel een mooi glas rode wijn bij. Het motto is: hoe steviger het vlees, hoe steviger de wijn. Ga dus voor een wijn met veel tannines, als de Cabernet Sauvignon, Bourgogne, Amarone, Côtes de Provence, Barolo of Sangiovese. Ondanks dat de stelregel luidt dat bij rood vlees een rode wijn hoort, zijn er natuurlijk ook meer dan genoeg witte wijnen die uitstekend gaan bij rood vlees. De uitzondering op de regel is echter rund! Wil u het echt goed doen, dan serveert u deze met een smaakvolle rode wijn!

Wijn bij Rund

Rundvlees heeft een stevige structuur en krachtige smaak. Het is dan ook belangrijk dat u deze combineert met een krachtige rode wijn, met veel tannines en voldoende zuurgraad. Het vlees en de wijn moeten als het ware in perfecte harmonie met elkaar samengaan, dit om de sublieme smaak van beiden nog verder te versterken. Het is echter wel belangrijk om bij uw wijnkeuze er rekening mee te houden dat gegrild, gebraden en gewokt rundvlees een stevigere smaak heeft dan gestoofd rundvlees of rundvlees voorzien van volle romige sauzen.

Bij gestoofd vlees en rijke sauzen drinkt u bij voorkeur een soepele wijn met zachtere tannines als Merlot, Cabernet Franc, Sangiovese, Valpolicella, Chianti Classico of Pinot Noir. Gebakken, gegrild of gewokt rundvlees is daarentegen het beste te combineren met een krachtige rode wijn als o.a. Cabernet Sauvignon, Salentein, Zenato of Sangiovese. Wilt u toch perse rund combineren met een witte wijn zorg er dan voor dat u kiest voor een uiterst ronde, kruidige en krachtige witte Viognier, Muscat of Chardonnay.

Wijn Tip: Geniet van uw rundgerecht met een krachtige, op Frans eikenhout gerijpte wijn van Bodegas Salentein uit de Valle de Uco in Mendoza, Argentinië. De Salentein Numina Malbec is helder donker rood en extreem intens van kleur. In de geur vindt u duidelijk tonen van rood en zwart fruit, chocolade, vanille en tabak. Deze bijzondere monocépage heeft mooie tannines en hints van vanille in een lange zachte afdronk. Geniet van deze Malbec bij diverse wildgerechten of gebakken en gegrild rood vlees.

Wijn bij Kalf

De smaak van kalf is heel anders dan die van rund. Zo is kalfsvlees zachter en malser van smaak en bovendien een stuk lichter dan rund. Bij kalf kunt u, voor de juiste smaakbalans, dan ook kiezen voor een soepele rode of witte wijn. Gaat u voor rode wijn, kies dan voor een lichte en soepele variant, net als het kalfsvlees zelf. Liever witte wijn? Kies dan voor een rijke en frisse variant. Net als bij alle vleesgerechten geldt uiteraard ook hier dat de bereiding (gebraden, gebakken, gegrild of gewokt) en garnituren de wijnkeuze kunnen beïnvloeden. 

In de basis kiest u in het geval van kalfsvlees het beste voor een soepele rode Cabernet Franc, Pinot Noir, Sangiovese, Valpolicella, Côtes du Rhône of Chianti Classico. In het geval van witte wijn komt u over het algemeen uitstekend weg met een soepele doch kruidige Chardonnay, Pinot Grigio of Sauvion Chinon, Viognier. Deze geweldige wijnen vind u in talloze varianten, van licht tot vol, en van zacht tot krachtig. Probeer uw wijn af te stemmen op de eventuele sauzen en garnituren die u bij het kalfsvlees serveert.

Wijn Tip: Probeer een Kendall-Jackson Vintner's Reserve Pinot Noir! Deze  herkenbare, frisse rode wijn uit de Coastal Vineyards van Californië geurt naar karakteristieke aroma’s van zwarte bessen. In de smaak proeft u braambes met hints van vanille en koffie en geniet u van een veloursachtige tannine en een rokerige afdronk door een 4 maand rijping op eikenhout. De Kendal-Jackson Pinot Noir is niet alleen subliem bij kalf, maar smaakt ook uitstekend bij lam, konijn en eend.

Wijn bij Varken

Varkensvlees is in de regel een stuk vetter dan rundvlees. Geen enkele ander vleessoort is echter zo veelzijdig als het vlees van het varken. Er zijn dan ook tal van variaties te vinden die allen een eigen smaak en structuur genieten. Op het gebied van varkensvlees is het dan ook niet eenvoudig om een eenduidig advies te geven op het gebied van wijn. Het belangrijkste in dit geval is echter om rekening te houden met de bereiding (braden, grillen, wokken, bakken), specerijen en sausjes die u gebruikt om het varkensvlees qua smaak mee te verrijken, en in hoeverre die de smaak van het vlees veranderen.

Kiest u bijvoorbeeld voor een heerlijk sappig stukje varkenshaas overgoten met romige champignonsaus, dan combineert deze subliem voor een heerlijke volle en ronde witte wijn als Pinot Grigio, Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc, gaat u echter voor een licht gekruide beenham dan is een rijpe en zoetige wijn als  en uitstekende keuze. Heerlijke zoete of pittige spareribs daarentegen komen echt tot hun recht met een niet half droge en rijke rode wijn. Bij varken is het dus erg belangrijk om rekening te houden met de smaak van het vlees, maar nog meer met de kruiden en saus die u gebruikt! 

Wijn Tip: Gaat u voor een heerlijk stukje gebraden varkensvlees probeer dan eens een zachtgele Le Bourgogne Chardonnay Chanson. De heerlijke Bloemengeuren en citrustonen worden versterkt door een mooie mineraliteit. Deze wijn is heel fris, heeft een goede structuur, een fantastische zuurgraad en is bovendien goed in balans. Een echte verrijking voor uw vlees en een genot voor uw smaakpapillen!

Wijn bij Lam

Lamsvlees geniet van een heerlijke, authentieke, zachte en smeuïge smaak, welke u vrijwel op alle manieren kunt bereiden: bakken, grillen, braden en wokken, en zowel rare, medium als well-done kunt consumeren. De smaak van lam verschilt echter wel van de leeftijd van het lammetje, hoe ouder de ouder des te sterker de smaak wordt. Op het gebied van wijn is een soepele rode wijn het beste te combineren met lam, maar ook een volle witte wijn voldoet prima. Net als bij varken geldt ook bij lam dat de bereiding, specerijen en sausjes een belangrijk rol spelen bij het bepalen van de beste wijn.

Stem uw wijnkeuze, voor een ultieme smaaksensatie, af op het gerecht, waarbij u in acht moet houden of de smaak krachtig, kruidig, zoet of romig is. Ga echter in het geval van witte wijn voor een volle en krachtige Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc  of Muscat. In het geval van rode wijn zit u goed bij een heerlijke soepele Merlot, Pinot Noir, Bourgogne, Côtes de Provence, Sangiovese, Valpolicella, Salice Salentino of Barolo.

Wijn Tip: Ga eens voor een Epicuro Salice Salentino uit Apulië in het zuiden van Italië. Deze heerlijke, robuuste rode en moderne wijn wordt gemaakt van de typisch regionale druivensoorten Negroamaro en Malvasia Nera. Het is een volle, vlezige wijn boordevol aroma's van rood fruit, pruimen, tabak en leer. Epicuro Salice Salentino smaakt heerlijk als aperitiefwijn maar is ook erg lekker bij rood vlees, lamsvlees, wild, rijke pastagerechten en (belegen) kazen.

Wijn bij wild

In Nederland loopt het jachtseizoen van half oktober tot eind december, en maken we een onderscheidt tussen klein- en groot wild. Op het gebied van wijnen geldt hierbij dat ‘klein wild’ (konijn, fazant, haas, parelhoen en eend) goed samengaat met elegante wijnen, en ‘groot wild’ (edel)herten, reeën en wilde zwijnen) uitstekend passen bij een krachtige wijn. Welke wijn u het beste bij uw wildgerecht kunt drinken, hangt af van het soort wild dat u eet. Ieder stukje wild heeft immers een eigen unieke smaak én dus ook een wijn die het beste past. Naast de smaak van het wild zijn uiteraard ook de bereidingswijze, specerijen en garnituren zelf belangrijk.

Zo vraagt een gegrild stukje vlees om een andere wijn dan een heerlijke malse stoofpot. Het belangrijkste element zit hier in het mondgevoel dat u ervaart. Veel tannines en een hoge zuurgraad zorgen voor een strak mondgevoel, waar zachte tannines en een lage zuurgraad zorgen voor een vol en romig (filmend) mondgevoel. Zorg bij het serveren van wild dat uw wijn overeenstemt met het mondgevoel van uw wildgerecht! Aanraders zijn: krachtige en kruidige rode wijnen als Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Amarone, Côtes de Provence of Barolo. Liever wit? Ga dan voor een stevige houtgerijpte wijn met voldoende frisheid als Chardonnay, Rhône, Viognier of Muscat.

Wijn tip: Bij een prachtig rood wildgerecht hoort een volle en krachtige wijn. De Zenato Ripassa Valpolicella is hier een excellent voorbeeld van! Deze volle, krachtige kersenrode wijn uit de Noord-Italiaanse wijnstreek Veneto heeft een 2e gisting gehad op schillen die bestemd zijn voor de beroemde Amarone-wijnen. De Ripassa is intens en zeer verfijnd, met een krachtig aroma. De wijn is 12 tot 18 maanden op hout gerijpt en zit vol tannines. Zenato Ripassa Valpolicella smaakt fantastisch als mooie aperitiefwijn maar is voornamelijk erg lekker bij roodvlees, wildgerechten en kazen.

Wilt u meer weten over “wijn bij rood wild” en welke wijn het beste past bij een specifiek stukje wild, lees dan verder op: “Welke Wijn bij Wild?!”

Wit Vlees

Bij de term wit vlees denken veel mensen al gauw alleen aan kip. Wat echter ook logisch is aangezien het de meest geconsumeerde variant van wit vlees is in ons land. Wit vlees is echter afkomstig van alle soorten pluimvee (gevogelte), waaronder kalkoen, fazant, eend, parelhoen, duif en meer. Wit vlees kan dan ook op veel manieren bereidt en gekruid worden, én ook zijn er eindeloos veel sausjes die de smaak van het vlees aanzienlijk beïnvloeden. Het belangrijkste is echter dat de smaak van gevogelte ook onderling aanzienlijk verschilt. Zo heeft kip een hele zachte smaak, waar wilde duif of eend juist een compacte, malser en uitgesprokene wildsmaak heeft.

Wit vlees gaat in de regel het beste samen met witte wijn of rosé, maar een soepele rode wijn behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Het belangrijkste is om ervoor de zorgen dat de wijnkeuze nauw aansluit bij de smaak van het vleesgerecht.

Wijn bij Kip

Kip staat op de 2e plaats in de wereldranglijst van meest gegeten stukje vlees, alleen varken scored hoger. Dit is voor het merendeel te danken aan het feit dat kip, op het gebied van vlees, gezond en niet al te duur is. Ook het gegeven dat kip op talloze manieren, en helemaal na eigen smaak, bereid kan worden maakt het een geliefd vleesproduct. Het is dan ook niet mogelijk om een enkele wijn te noemen die u moet drinken bij kip. Er zijn namelijk vele verschillende wijnen die de smaak van kip op sublieme wijze verrijken en naar een hoger niveau tillen. 

Kip serveert u het beste met een lichte en fruitige witte Chardonnay, Pinot Grigio, Ries­ling of Viognier, bij voorkeur zonder houtrijping. Afhankelijk van de specerijen en garnituren kunt u echter ook gaan voor een ronde en volle witte wijn als: Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc  of Muscat. Gaat u toch liever voor een rode wijn bij wit vlees dan kunt u kiezen voor een fruitige Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Valpolicella, Merlot of Pinot Noir.

Wijn Tip: Wilt u gaan voor een heerlijke volle witte wijn bij een kruidig kipgerecht, ga dan voor de Domaine de La Baume Elite D'Or Chardonnay-Roussanne. De Elite D'Or is gemaakt van de oudste Chardonnay stokken (23 jaar oud) van de wijngaard en is gecombineerd met Roussanne. De wijn heeft 12 maanden op eiken vaten gerijpt en is op eiken vaten vergist. Een complexe witte wijn met een intens aroma en een intense rijke smaak. Een heerlijke aperitiefwijn die ook perfect past bij vis als zeebaars, tong en tonijn, bij kalfsvlees en diverse kipgerechten.

Wijn bij Kalkoen

Zeg ik kalkoen dan denken de meeste mensen meteen aan kerst! Kalkoen en kerst is namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden! Het mooie aan kalkoen is dat het zowel gedronken kan worden met rode en witte wijn. Net als met alle gerechten is het ook bij kalkoen van belang hoe deze bereidt is. Gaat u voor een heerlijke gebraden kalkoen, zonder al te veel poespas, kies dan voor een volle en rijke witte wijn. Wilt u liever rode wijn, dan komt u perfect weg met een fruitige en sappige variant met weinig tannines.

Wilt u echter een stevige en rijkelijk gevulde kalkoen op tafel zetten, dan zal u ook uw wijnkeuze hier op af moeten stemmen. Zo past bij een stevig gevulde kalkoen ook een stevige en fruitige witte of rode wijn. De beste witte wijnen bij kalkoen zijn: Chardonnay, Pinot Grigio, Ries­ling, Viognier, Rhône, Sauvignon Blanc of Muscat. Gaat u toch liever voor een rode wijn, kies dan voor een fruitige Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Valpolicella, Merlot of Pinot Noir.

Wijn Tip: Serveer uw feestelijke kalkoen met een moderne, aromatische witte Domaine de La Baume Viognier uit de Franse Languedoc. Deze strogele wijn geniet aroma's van mandarijnschil, verse abrikoos en gekonfijte sinaasappel. De smaak geeft een aromatisch mondgevoel door zijn lichte kruidigheid met volle smaak en lange, frisse en kruidige afdronk.

Wijn bij fazant

Het delicate vlees van de fazant is licht van kleur en heeft een aromatische smaak. Er zit echter wel een verschil bij of u het vlees bereid van een jonge of oudere fazant. Het vlees van oudere fazanten is namelijk vrij droog, waar dat van jonge fazanten sappiger én omrand is met een mooie laag vet. Afhankelijk van uw wijnvoorkeur, wit of rood, kunt u fazant het beste combineren met lichte doch verfijnende en volle wijnen!  

Voor een ultieme smaak beleving bij fazant is het een aanrader om te kiezen voor een verfijnde wijn met weinig tannines. Ga daarom voor een lichte en rode Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cru du Beaujolais of Merlot. Liever wit? Ga dan voor een volle witte wijn zoals Chardonnay, Pinot Grigio, Ries­ling of Chianti Classico.

Wijn Tip: Ga voor een karakteristieke, op eikenhout gerijpte wijn uit de Zuidelijke Rhône! Ogier Lirac Lou Caminé is afkomstig van wijnhuis Ogier Caves des Papes en is gemaakt van Grenache en Syrah druiven uit de wijngemeente Lirac. De dieprode wijn heeft aroma's van rood fruit, kruiden en leer. De stevige smaak heeft een mooie mineraliteit met kruidigheid en zachte tannines. In de lange, elegante afdronk proeft men vanille tonen door rijping op eikenhout. Lirac Landernay smaakt heerlijk bij wild, rood vlees en kazen.

Wijn bij Eend

Bij eend geldt dat er een onderscheidt gemaakt moet worden tussen tamme en wilde eend. Tamme eend kan in de regel helemaal gegeten worden, van wilde eend daarentegen worden alleen de filets en bouten gegeten.  Eend heeft een delicate wildsmaak, waarbij de wilde eend een nog uitgesprokener smaak heeft dan een tamme. Bereiding is echter wel belangrijk, want als u deze te lang laat garen kan deze leverachtig worden. 

Afhankelijk van uw wijnvoorkeur, wit of rood, kunt u eend het beste combineren met de volgende wijnen: een stevige en krachtige rode wijn als Cabernet Sauvignon, Merlot of Pinot Noir bij wilde eend, en een lichte soepele rode variant hiervan bij tamme eend.  In het geval van witte wijn geldt eveneens dat in het geval van tamme eend een niet al te zware witte wijn het beste past. U kunt hierbij denken aan Ries­ling of Pinot Grigio. Gaat u voor wilde eend dan is een stevige, houtgerijpte Chardonnay of krachtige Viognier een aanrader!

Wijntip: Bernardus Chardonnay, een licht goudgeel gekleurde witte wijn met intense aroma’s van witte bloemen, acacia en exotisch fruit. Deze kruidige, ronde wijn met een lange en krachtige afdronk is afkomstig van de Bernardus Winery, een van de betere wijn estates in Californië, Amerika. Deze wijn is een uitstekende begeleider bij  eend, vis, wit vlees en verschillende pasta's.

 

Tip: Wilt u meer weten over welke wijnen het beste passen bij wit wild, als fazant, duif, eend en parelhoen, lees dan verder op: “Welke wijn bij Wild?!”

Kies de wijn die bij u past

De juiste keuze als het aankomt op wijn bij vlees is zoals u gemerkt heeft niet alleen afhankelijk van het soort vlees, maar ook de bereiding, specerijen en garnituren spelen een belangrijk rol. Het belangrijkste is echter dat u een wijn serveert en drinkt die u ook echt lekker vindt! Door een beetje creatief te zijn met garnituren, specerijen en sausen kunt u een smaakvol gerecht perfect laten uitkomen met uw favoriete wijn.

Bij Wijnservice heeft u de keuze uit maar liefst 700 verschillende wijnen, u zal dus zonder enige twijfel de perfecte wijn vinden. Wilt u een beetje experimenteren met welke bij vlees, neem ook eens een kijkje bij onze aanbiedingen!! Mocht u er echter niet uitkomen dan kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen op: +31 (0) 38-4215196 of mailen naar info@wijnservice.nl. Wij adviseren u graag verder over de perfecte wijn bij vlees!

**********************************************

Wilt u ook weten welke wijn u het beste kunt combineren met vis en schaal- & schelpdieren, neem dan ook een kijkje bij: Welke Wijn Bij Vis? De Sublieme Combinatie!