Welke Wijn bij Zuurkool? - Hier vindt u alles wat u moet weten over wijn bij zuurkool!

Welke Wijn bij Zuurkool? - Hier vindt u alles wat u moet weten over wijn bij zuurkool!

De temperatuur daalt, de dagen worden korter en de winter is in aantocht. Wat betekent dit? Juist! Het is weer tijd voor heerlijke klassiekers als zuurkoolstamppot en -schotels met spek! Wellicht zal uw eerste gedachte bij zuurkool niet meteen wijn zijn, maar een goed glas wijn op een koude winteravond bij een overheerlijk zuurkoolgerecht is heerlijk! U moet echter bij zuurkool en wijn wel heel goed rekening houden met de juiste balans. Zo heeft zuurkool een zeer uitgesproken en intense smaak, daar hoort dan ook een evenzo uitgesproken en intense wijn bij.

Wilt u weten welke wijn bij zuurkool het beste samengaat, lees dan snel verder! In deze blog vindt u namelijk alles wat u moet weten over wijn bij zuurkool, gecompleteerd met 2 heerlijke zuurkool recepten met wijn!

De beste wijnen bij de intense smaak van zuurkool

Zuurkool stamppot is een typisch en veel gegeten wintergerecht in Nederland. Maar welke wijn kunt u nou eigenlijk het beste drinken bij de intense en uitgesproken smaak van zuurkool. Want welk gerecht u ook maakt met zuurkool, de smaak blijf hoe dan ook zuur van smaak. Kiest u voor een zachte wijn bij zuurkool, dan zal de smaak van de wijn volledig verdwijnen door de overheersende smaak van de zuurkool. De regel die hierbij geldt is dan ook dat u ervoor moet zorgen dat uw wijn net zo uitgesproken en karakteristiek is van smaak als de zuurkool.

Witte wijn bij zuurkool

Bij de originele frisse en zure smaak van zuurkool, veelal gecombineerd met zoutige smaken van spek en rookworst, kunt u het beste kiezen voor een eveneens frisse, aromatische witte wijn, zonder houtrijping, maar wel met mooie zuren en een volle body. Ideaal zijn halfzoete Duitse witte wijnen als Riesling en Weissburgunder, maar ook een intense, fruitige witte wijn als Pinot Grigio is een uitstekende combinatie bij zuurkool. Wilt u iets anders proberen? Ga dan voor een Chenin Blanc; een smaakvolle witte wijn met een licht zuurtje en een sappige afdronk!

Rode wijn bij zuurkool

Hoewel bij zuurkool een witte wijn met frisse en zure kenmerken een echte aanrader is, kunt u uiteraard ook kiezen voor een rode wijn. Helemaal als u wild of gevogelte toegevoegd aan het zuurkoolgerecht. Kiest u voor rode wijn dan is het belangrijk dat u gaat voor een wijn die niet onderdoet voor de krachtige smaak van zuurkool. Goede rode wijnen voor zuurkool zijn een fruitige en krachtige Spätburgunder of Pinot Noir.

Wijn bij “Oer-Hollandse” Zuurkoolstamppot!

Zuurkoolstamppot, gemaakt van gekookte aardappelen en zuurkool, wordt door velen gezien als een klassiek en oer-Hollands gerecht. In werkelijkheid wordt zuurkool echter in meer Europese keukens geserveerd, alhoewel het wel anders klaargemaakt wordt dan in de Nederlandse keuken doen. Wij eten zuurkool over het algemeen met gekookte aardappelen, gestampt en met kleine stukjes spek en rookworst. De rookworst is echter het enige hieraan dat echt typisch Nederlands is.

De “Nederlandse” zuurkoolstamppot is feitelijk een variant op de beroemde zuurkoolschotel uit de Elzas, de choucroute. Net als de Nederlandse variant bestaat deze uit gekookte aardappelen en zuurkool. Echter wordt deze soms voor een romige smaak aangevuld met een beetje melk en boter, en op smaak gebracht met laurier en jeneverbessen en geserveerd met spek, bacon, worstjes en/of Casseler rib & natuurlijk witte Riesling. De gerechten lijken dus op het eerste oog vrij veel op elkaar. Toch is de smaak door de toevoeging van specerijen heel anders! Wat echter wel overeenkomt is de wijnkeuze:

Witte wijn bij zuurkool: Riesling, Pinot Grigio, Chenin Blanc of Weissburgunder

Rode wijn bij zuurkool: Spätburgunder of Pinot Noir

Geniet van dit heerlijke zuurkool recept met spek en witte wijn!

Bent u dol op zuurkool maar wilt u deze wel eens proeven op een andere wijze dan de klassieke zuurkoolstamppot, wellicht is dan het onderstaande recept voor een rijkelijk gevulde zuurkoolschotel iets voor u. Voor de ultieme smaakbeleving combineert u deze uiteraard met een frisse en volle witte wijn of soepele fruitige rode wijn! Een andere lekkere aanvulling, ook tijdens speciale dagen, is om het onderstaande recept te combineren met zelfgemaakte stoofpeertjes. Meer informatie hierover vindt u bij: Welke Wijn bij Stoofperen & 3 lekkere recepten met wijn!

Ingrediënten (voor 4/6 personen):

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 250 g verse rookworst
  • 200 g magere ontbijtspek
  • 165 g bakbacon
  • 300 g Frankfurters (blik)
  • 2 uien
  • 40 g boter of ganzenvet
  • 1 kg zuurkool
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • 10 jeneverbessen
  • 4 dl witte wijn (Riesling)
  • 10 zwarte peperkorrels
  • zout

Bereiding:

Snij de uien in grote ringen en fruit deze gedurende 2 minuten op laag vuur in een royale braadpan in het ganzenvet. Snij het ontbijtspek in stukken en leg deze op de gebakken uien. Spoel het zuurkool af in een vergiet, knijp het vocht eruit en leg deze tezamen met de jeneverbessen, laurierblaadjes en peperkorrels op de ui en spek. Voeg nu de witte wijn toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Laat het gerecht nu zachtjes 90 minuten sudderen en voeg indien nodig een beetje extra wijn of water toe.

Na ongeveer 50 minuten sudderen voegt u de rookworst en bacon toe door deze bovenop de zuurkool te leggen, en na 80 minuten sudderen de frankfurters. In de tussentijd kunt u de aardappels schillen. Deze kook u, in een andere pan, in ongeveer 20 minuten gaar. Zorg dat u dit doet na ongeveer 70 minuten sudderen van het zuurkoolgerecht. Zo heeft u het complete gerecht tegelijkertijd klaar en gaar! Smullen maar!

Wijn Tip: Bereidt en serveer dit heerlijke zuurkoolgerecht bij voorkeur met een Duitse Riesling als Prinz Salm Felseneck Riesling Spätlese. Deze biologische VDP Grosse Lage (Grand Cru) is een uiterst mooie goudgele wijn met geuren van gember, perzik en gedroogde vruchten, gemaakt door middel van late oogst is deze wijn bovendien ongelooflijk levendig en fris in de mond. De intense zuurgraad is tevens in perfecte harmonie met de fruitige nuances en het hoge gehalte aan restsuiker. Al met al een perfecte all-round wijn die ook uitstekend aansluit bij een intens gerecht als zuurkool.

Kies uit onze brede selectie wijn bij zuurkool!

Bij de keuze wijn bij zuurkool komt het er simpelweg op neer dat u moet gaan voor een wijn die in perfecte balans is met uw zuurkoolgerecht. Doordat zuurkool vrij intens van smaak is, moet u er ook voor zorgen dat uw witte of rode wijn dit ook is. Alles komt echter aan op persoonlijke smaak en wensen. Net als met alle gerechten is het belangrijkste dat u gaat voor een wijn die u ook echt lekker vindt!

Bij Wijnservice heeft u de keuze uit maar liefst 700 verschillende wijnen. U zal dus zonder enige twijfel een voor u perfecte wijn vinden! Ook hebben wij met grote regelmaat geweldige wijnaanbiedingen die u zeker zullen aanspreken!! Mocht u er echter niet uitkomen dan kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen op: +31 (0) 38-4215196 of mailen naar info@wijnservice.nl. Wij adviseren u graag verder over de perfecte wijn bij vlees!

**********************************************

Wilt u ook meer weten over wijn, en met welke vis, vlees, wild of kip en gevogelte gerechten u deze het beste kunt combineren? Neem dan snel een kijkje of onze wijnblog en vind alles wat u moet weten om op culinair gebied alles uit de kast te halen!  

Gerelateerde producten