Welke Wijn bij Kip en Gevogelte? – Ontdek het hier!
Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te bezoeken.
- Wijnblog
- 5 dec 2020
-
451views
Kip en gevogelte (pluimvee), staan wereldwijd op de 2e plaats van meest gegeten vleesproduct, alleen varkensvlees scoort hoger. De populariteit van kip en gevogelte is te danken aan het feit dat het naast voordelig ook erg lekker, veelzijdig en niet al te vet is! Kip en gevogelte kunnen op talloze wijzen worden bereidt én dankzij de milde smaak, en met behulp van een beetje kruiden en supplementen, helemaal naar persoonlijke smaak kan worden klaargemaakt. Dit zijn allemaal voordelen die kip zeer geliefd maken bij jong & oud. Een ander groot voordeel, voor wijnliefhebbers, is dat kip dankzij zijn lichte basisstructuur gecombineerd kan worden met eindeloos veel wijnsoorten.
De wijnkeuze van hangt in dit geval samen met de bereidingswijze en toepassing van garnituren en specerijen. In deze blog ga ik u dan ook laten zien wanneer welke wijn bij kip en gevogelte het beste tot zijn recht komt.
Welke Wijn bij Kip en Gevogelte in 1 overzicht!
Kip is over het algemeen licht, niet al te uitgesproken van smaak, sappig, mals en mager. Hoewel dijtjes, drumsticks en vleugeltjes meestal wat vetter zijn dan een stukje filet. Ook verschilt de smaak tussen kip en ander gevogelte enigszins. Braad u bijvoorbeeld een stukje wild gevogelte, als duif en eend, dan zal u zien dat de smaak een stuk malser is, maar ook een veel uitgesprokener en compacter dan kip. Dit is echter ook van invloed op de vraag: “welke wijn bij kip en gevogelte” het beste past.
De relatief milde basis smaak van kip en gevogelte gaan in de regel het beste samen met een witte wijn of rosé, maar een soepele rode wijn met weinig taninnes behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Om het allemaal iets makkelijker te maken heb ik hieronder een overzicht voor u samengesteld waarin u precies kunt zien welke wijnstijlen en -soorten het beste aansluiten bij kip en ander gevogelte. Let hier wel bij op dat het gebruik van sausjes en specerijen de wijnkeuze hierin wel enigszins kan beïnvloeden, maar daarover leest u meer in het vervolg van deze blog!
Wijn bij Wit Vlees
Bij wit vlees denken veel mensen al gauw alleen aan kip. Wat ook logisch is aangezien dit de meest geconsumeerde variant van wit vlees is in ons land. Wit vlees is echter afkomstig van alle soorten pluimvee, waaronder kip, kalkoen, fazant, gans, eend, parelhoen, duif, patrijs en kwartel. In de basis wordt gezegd: “bij wit vlees, hoort witte wijn”. Daar zit ook zeker een kern van waarheid in! De milde smaak van kip en gevogelte combineert nu eenmaal beter met een witte wijn met weinig tot geen tannines. Een heerlijke ronde, krachtige of volle rode wijn kan de basis smaak van kip en gevogelte in dat geval te veel beïnvloeden. Een rosé of zachte, lichte rode wijn daarentegen behoren echter ook zeker tot de mogelijkheden!
Wat veel mensen, die vasthouden aan de stelling, echter vaak vergeten is dat kip en gevogelte veelal gecombineerd wordt met kruidige specerijen en romige of pikante sausjes. Deze smaakvolle toevoeging worden gedaan om de milde smaak van kip op te pimpen. De smaak van kip en gevogelte wordt in dit geval groot en deels vervangen voor de smaak van de saus, specerijen of garnituren. Hoe krachtiger deze smaak wordt, hoe beter deze ook weer gecombineerd kan worden met een volle krachtige (rode) wijn. Gebruikt u dus veel specerijen, garnituren of saus, dan kunt u in veel gevallen kip en gevogelte ook uitstekend combineren met een volle rode wijn.
Sauzen en Specerijen
Zoals hierboven aangegeven is het antwoord op de vraag: Welke wijn bij kip en gevogelte niet heel eenvoudig. Beperkt u zich tot een heerlijk gebraden stukje vlees met een snufje zout & peper, dan zit u over het algemeen prima met een van de wijnen uit het bovenstaande overzicht. Gaat u echter rijkelijk combineren met spijzen die de eindsmaak totaal beïnvloeden dan moet u hier in uw wijnkeuze ook zeker rekening mee houden! Het zoeken van de juiste balans tussen wijn en spijs is echter de sleutel. Hieronder vindt u dan ook de meest voorkomende “eindsmaken”, en uiteraard ook welke wijnen u hier het beste mee kunt combineren!
Zout
Zoals gezet is zout is ook een smaakmaker die vriendelijk is voor de wijn, mits u het beperkt tot een snufje zout. Zout is namelijk, indien u veel zout gebruikt, ook een smaakversterker. Door veel zout te gebruiken kan bijvoorbeeld een volle wijn wat vetter worden, tanninerijke wijnen harder en lichte wijnen hun smaak verliezen. Gebruikt u dus een zoutrijk gerecht ga dan voor een kruidige witte wijn als de Bernardus Chardonnay of een halfvolle (rode) wijn met weinig tot geen tannines als de Santiago 1541 Syrah-Cabernet-Malbec.
Zuur
Is de eind smaak van uw gerecht zurig dan is dit geen enkel probleem. Zuur en wijn gaan, dankzij de lichte tot hoge zuurgraad in wijnen, over het algemeen goed samen. Helemaal met witte wijn, welke over het algemeen iets hogere zuren heeft dan rode wijn. Te zuur kan echter wel lijden tot conflicten met de wijnen, aangezien de zuurgraden elkaar verder versterker. Kies daarom, in het geval van een zeer zuur gerecht, voor een frisse witte wijn met een goede zuurgraad als de Le Bourgogne Chardonnay Chanson of ga voor een licht zoete fruitige rode wijn als de Max Reserva Red Blend. Zorg er echter wel voor dat de wijn niet te veel tannines bevat, deze zorgen namelijk voor een hardere smaak.
Zoet
Bij een zoet gerecht is het op het gebied van wijn echt oppassen geblazen. Zoetigheid en suikers hebben namelijk een enorme invloed op wijn. Zo kan een wijn volledig platslaan en zelfs bitter en zuurder gaan smaken. Zorg er dus voor dat u bij een zoet gerecht altijd een wijn serveert die minstens zo zoet is als het gerecht. Dit geldt uiteraard ook voor nagerechten! Voor een rode wijn is de Lunaris malbec een goede keuze, gaat u liever voor wit, probeer dan eens de The Y Series Riesling van Yalumbac.
Pikant
Ook bij pikant is het belangrijk dat u goed oplet met uw wijnkeuze. Bij een van nature licht smakende kip past een heerlijke volle en krachtige witte wijn het best. Gaat u deze kip echter marineren met pikante specerijen of voorzien van een pittige (peper)saus dan moet u daar wel een wijn tegenover zetten die dat aankan. Voor de juiste balans kunt u in dit geval het beste gaan voor een lichtzoete en fruitige witte wijn als de Les Romains Cuvée Blanc of een volle rode wijn als de Ogier Artésis Côtes du Rhône.
Kip en gevogelte & de lekkerste wijnen!
Zoals gezegd is ook de smaak van kip en gevogelte heel verschillend. Hoe “wilder” het vlees, hoe compacter, verfijnder en smaakvoller het vlees. Daar komt ook nog eens bij dat al deze soorten ook verschillende wijzen bereidt kunnen worden: koken, braden, stoven, bakken, grillen, wokken. En zoals u hierboven heeft kunnen zien kunnen ook allerlei verschillende specerijen, sausjes en kruiden de eindsmaak beïnvloeden, en dus ook de wijnkeuze. Hieronder heb ik voor u de meest gegeten kip en gevogelte op een rij gezet, voorzien van heerlijke wijn tips!
Wijn bij Kip
Kip, het meest gegeten stukje gevogelte, heeft van zich zelf een malse en lichte smaak. Gebruikt u niet al te veel specerijen en sauzen dan serveert u kip in de basis het beste met een lichte en fruitige witte Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling of Viognier, bij voorkeur zonder houtrijping. Of een heerlijke fruitige Rosé. Gaat u liever voor een rode wijn dan kunt het beste kiezen voor een fruitige Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Valpolicella, Merlot of Pinot Noir. De uiteindelijke wijnkeuze in deze is echter ook afhankelijk van de bereidingswijze. Gebruikt u dus veel specerijen en sauzen, stem uw wijnkeuze, zoals hierboven toegelicht bij specerijen en sausen, hier dan op af!
Witte Wijn Tip: La Baume Viognier La Grande Olivette
Rode Wijn Tip: Serendipity Blanc De Noir
Wijn bij Kalkoen
Kalkoen is net als kip een heerlijk stukje mals en mager gevogelte. Kalkoen bevat echter net iets meer ijzer dan kip, en heeft bovendien een grovere structuur. Gaat u voor een heerlijke doch eenvoudig gebraden kalkoen, zonder al te veel poespas, kies dan voor een volle en rijke witte wijn, een smaakvolle fruitige Rosé of een fruitige en sappige rode wijn met weinig tannines. Wilt u echter een stevige en rijkelijk gevulde kalkoen op tafel zetten, dan zal u ook uw wijnkeuze hier op af moeten stemmen. Zo past bij een stevig gevulde kalkoen ook een stevige en fruitige witte of rode wijn.
De beste witte wijnen bij kalkoen zijn: Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling, Viognier, Rhône, Sauvignon Blanc of Muscat. In het geval van rode wijn kiest u het beste voor de Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Valpolicella, Merlot of Pinot Noir.
Witte Wijn Tip: Laurent Miquel Père et Fils Chardonnay Viognier
Rode Wijn Tip: Montes Alpha Pinot Noir
Wijn bij fazant
Het delicate vlees van de fazant is licht van kleur en heeft een aromatische smaak. Er zit echter wel een verschil bij of u het vlees bereid van een jonge of oudere fazant. Het vlees van oudere fazanten is namelijk vrij droog, waar dat van jonge fazanten sappiger én omrand is met een mooie laag vet. Afhankelijk van uw wijnvoorkeur, wit, rosé of rood, kunt u fazant het beste combineren met lichte, verfijnde en volle wijnen! Voor een ultieme smaak beleving bij fazant kiest u voor een licht rode Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Chianti Classico, Cru du Beaujolais of Merlot. Of een volle witte wijn als Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling en Viognier.
Witte Wijn Tip: Molitor Alte Reben Riesling Trocken
Rode Wijn Tip: L'Avenir Provenance Pinotage
Wijn bij Eend
Bij eend geldt dat er een onderscheidt gemaakt moet worden tussen tamme en wilde eend. Het grote verschil zit hem in de delicate wildsmaak, waarbij de wilde eend een nog uitgesprokener en krachtige smaak heeft dan de tamme eend. Afhankelijk van uw wijnvoorkeur, wit of rood, kunt u wilde eend het beste combineren met een stevige en krachtige rode wijn als Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot of Pinot Noir of een stevige, houtgerijpte witte Chardonnay of krachtige Viognier. Bij tamme eend daarentegen kunt u beter gaan voor lichte en soepele rode variant van de Cabernet Sauvignon, Merlot of Pinot Noir of een soepele en frisse Riesling of Pinot Grigio.
Witte Wijn Tip: Laurent Miquel Lieu-dit La Croix Chardonnay
Rode Wijn Tip: Salentein Portillo Pinot Noir
Wijn bij (wilde) duif
Ook bij duif heeft u de keuze uit wild en tam, en geldt dat er een onderscheidt gemaakt moet worden in de smaak. Zo zijn tamme duiven over het algemeen botermals een verfijnd van smaak, maar is de wilde duif daarentegen nog malser compacter en krachtiger. Afhankelijk van uw wijnvoorkeur, wit of rood, kunt u wilde duif het beste combineren met een ronde, kruidige en krachtige rode wijn als Cabernet Sauvignon, Syrah, Sauvion Chinon of Sangiovese of een kruidige witte Viognier, Muscat of stevige Chardonnay. Gaat u voor tamme duif, kies dan voor een iets minder krachtige en kruidige variant van deze wijnen.
Witte Wijn Tip: Yalumba The Vergilius Viognier
Rode Wijn Tip: Domaine de La Baume Syrah
Wijn bij Parelhoen
Het witte vlees van de Parelhoen heeft een lichte wildsmaak en is aan de droge kant. Qua structuur en smaak heeft de Parelhoen veel van de fazant. De stelregel hier is, hoe verfijnder de wijn, des te sappiger het vlees. Om parelhoen het beste uit te laten komen kiest u voor een verfijnde ronde rode wijn met weinig tannines als een lichte Pinot Noir, Cru du Beaujolais, Cabernet Franc of Merlot. Liever witte wijn? Ga dan voor een volle en verfijnde witte wijn als Chardonnay, Loire, Pinot Grigio, Chianti Classico of Riesling. Uiteraard is ook Rosé een uitstekende keuze bij Parelhoen!
Witte Wijn Tip: The Ned Pinot Grigio
Rode Wijn Tip: Errazuriz Max Reserva Pinot Noir
Wijn bij Gans
Daar waar gans voorheen in Nederland voornamelijk gegeten werd als paté maakt de gebraden gans ook steeds meer zijn opmars. Gebraden gans heeft namelijk een heerlijke pittige en stevige smaak met veel body! Bij gans kunt u dan ook veel krachtige en volle rode wijnen als Cabernet Franc, Syrah, Sangiovese, Salentein, Valpolicella, Côtes du Rhône, Chianti Classico, Zenato, Merlot of Pinot Noir perfect combineren. Maar ook qua volle en krachtige witte wijnen is de keuze groot: Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc en Muscat. Gaat u voor ganzen paté (foie gras) kies dan voor een niet al te zware en krachtige variant, over het algemeen laat een lichte rode- of zoete witte wijn paté beter tot zijn recht komen!
Witte Wijn Tip: Chateauneuf du Pape, Clos de l'Oratoire des Papes Blanc
Rode Wijn Tip: Laurent Miquel Père et Fils Syrah Grenache
Wijn bij Kwartel
Kwartel is zeer fijn en delicaat, en heeft dan ook een zachte milde smaak. Het delicate vlees van een kwartel vraagt dan ook om een evenredige wijn die de smaak van dit kleine gevogelte niet overdondert. Ga dan ook voor een zachte en soepele witte Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat of een soepele Rosé. Liever rood? Ga dan voor een lichte en ronde Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot of Cru du Beaujolais. Belangrijk is echter wel, helemaal bij kwartel, om rekening te houden met de specerijen en sauzen, aangezien deze al snel de smaak en dus ook de wijnkeuze zal beïnvloeden.
Witte Wijn Tip: Giribaldi Langhe Bianco
Rode Wijn Tip: De Stefani Classic Cabernet Sauvignon
Wijn bij Patrijs
De patrijs behoort tot het klein wild waar i.v.m. zijn beschermde status in Nederland niet meer op gejaagd mag worden. De patrijs die u hier koop is dan ook voornamelijk afkomstig uit Engeland of Oost-Europa. Patrijs is echter, met haar fijne en droge smaak, een ware delicatesse. Patrijs is voor witvlees toch redelijk aan de rode kant waardoor het gebruikelijker is om deze te combineren met een lichte rode wijn met weinig tannines als Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot of Cru du Beaujolais, Bordeaux. Voor witte wijn kiest u bij patrijs het beste voor een volle kruidige wijn als Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat.
Witte Wijn Tip: La Crema Chardonnay Monterey
Rode Wijn Tip: Terres La Baume Syrah-Cabernet Sauvignon
Wilt u meer weten over welke wijnen het beste passen bij wit wild, als fazant, duif, eend en parelhoen, lees dan verder op: “Welke wijn bij Wild?!”
Kies de wijn die bij u past!
De juiste keuze als het aankomt op wijn bij kip en gevogelte is zoals u gemerkt heeft niet alleen afhankelijk van het soort vlees, maar ook de bereiding, specerijen en garnituren spelen een belangrijk rol. Het belangrijkste is echter dat u een wijn serveert en drinkt die u ook echt lekker vindt! Door een beetje creatief te zijn met garnituren, specerijen en sausen kunt u een smaakvol gerecht perfect laten uitkomen met uw favoriete wijn.
Bij Wijnservice heeft u de keuze uit maar liefst 700 verschillende wijnen, u zal dus zonder enige twijfel de perfecte wijn vinden. Wilt u een beetje experimenteren met welke bij vlees, neem ook eens een kijkje bij onze aanbiedingen!! Mocht u er echter niet uitkomen dan kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen op: +31 (0) 38-4215196 of mailen naar info@wijnservice.nl. Wij adviseren u graag verder over de perfecte wijn bij vlees!
**********************************************
Wilt u ook weten welke wijn u het beste kunt combineren met andere soorten vlees of vis? Neem dan ook een kijkje bij: Welke Wijn Bij Vlees?! of lees verder bij: Welke Wijn bij Vis?!