Welke Wijn Bij Vis? De Sublieme Combinatie!

Welke Wijn Bij Vis? De Sublieme Combinatie!

Vissen behoren te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn. De grootste discussie die hierover rijst is echter, in welke wijn?! Deze vraag is echter niet zo makkelijk te beantwoorden. Zo denken veel mensen dat ze bij vis alleen witte wijn kunt drinken en bij vlees rode win. Niets is echter minder waar. De juiste wijn bij vis is namelijk compleet afhankelijk van de vissoort, bereidingswijze, bijgerechten én uw persoonlijke wijnvoorkeur. 

Wilt u precies weten welke wijn, zoet, droog, wit of rood, het beste past bij uw visgerecht of vissoort, én waarmee u allemaal reken mee moet houden? Lees dan vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis.

Vis bij Wijn in 1 overzicht!

Zoals hierboven aangegeven heeft elke vis zijn eigen smaak en structuur, én dus ook zijn eigen bijpassende wijn. In veel gevallen komt u echter goed weg met een frisse witte Chardonnay of Sauvignon Blanc, of een lichte rode Pinot Noir of Merlot. Om het echter nog iets makkelijker te maken vindt u hieronder een overzicht van de lekkerste wijnen per vissoort, maar ook een speciaal voor u geselecteerde selectie van 10 heerlijke wijnen bij vis

Welke wijn bij vis? Zie hier het totaal overzicht:

Vissoort

Wijnstijl

 Wijnsoorten

Ansjovis

Wit: droog, fris en vol

 

Rosé: droog en fris

VerdejoSauvignon BlancAlbariño,  Ries­ling

 

Rosé

Coquilles

Wit: droog en fris

Sauvignon BlancChardonnay

Dorade

Wit: droog, licht en fris

 

Rosé: droog en fris

 

Rood: droog, fris, fruitig, soepel en zonder hout

AlbariñoPinot GrigioSauvignon Blanc

 

Rosé

 

DolcettoPinot NoirMerlot

Forel

Wit: droog en fris 

 

Rosé: droog en vol

 

Rood: droog, fris en fruitig

ChardonnayRhône,  Ries­lingChanson Chablis, AlbariñoMuscadetVerdejoPinot GrigioSauvignon Blanc

 

Rosé

 

MerlotPinot Noir.

Gamba

Wit: droog, fris en vol

 

Rosé: droog en fris

Sauvignon BlancAlbariñoSalenteinVerdejoRies­ling

 

Rosé

Garnaal

Wit: fris en droog

Sauvignon BlancSalenteinRies­ling, Muscadet

Haring

Wit: droog en fris

 

Rosé:

MuscadetSauvignon BlancAlbariñoVerdejoRies­ling

 

Rosé

Inktvis

Wit: droog, fris en krachtig

Sauvignon BlancViognier 

Kabeljauw

Wit: droog en fris

 

Rose: droog

Côtes de GascognePinot GrigioSauvignon Blanc

 

Rosé

Koolvis

Wit: Licht en fris

 

Rose: droog

 

Rood: droog, fris en fruitig

Pinot GrigioSauvignon Blancmousserende wijn

 

Rosé

 

MerlotPinot Noir.

Krab

Wit: Vol, krachtig en droog 

BourgogneSalenteinRies­ling

Kreeft

Wit: Vol, krachtig en droog

BourgogneSalenteinChampagneBordeauxChardonnayChanson Chablis

Langoustine

Wit: Vol en droog

AlbariñoBourgogne

Makreel

Wit: Vol  en droog

 

Rood: droog, fris en fruitig

VerdejoAlbariñoMuscadetVinho VerdeChardonnaySauvignon Blanc

MerlotPinot Noir.

Mosselen

Wit: Licht en fris 

Sauvignon BlancMuscadetSalenteinPinot Grigio

Oesters

Wit: Licht en fris 

ChampagneChanson ChablisBordeauxSpaanse Cava 

Paling

Wit: krachtig, (half)droog en vol

 

Rood: droog, fris en fruitig

Ries­lingPinot GrigioChardonnaySauvignon Blanc, Vinho Verde 

 

MerlotPinot Noir

Sardines

Wit: Licht en fris

 

Rosé: droog en fris

Grüner VeltlinerTrebbianoSauvignon BlancVerdejoAlbariñoRies­ling

Rosé

Schelvis

Wit : Licht en fris

 

Rose: droog

 

Rood: droog, fris en fruitig

Pinot GrigioSauvignon Blancmousserende wijn

 

Rosé

 

MerlotPinot Noir

Schol

Wit: droog, fris, fruitig, soepel en zonder hout

 

Rosé: droog, fris en fruitig

 

Rood: licht, fris, fruitig, soepel en zonder hout

Pinot GrigioRies­lingRhôneVinho Verde

 

Rosé

  

Pinot Noir 

Sushi

Wit: Licht en fris 

Sauvignon BlancPinot GrigioRies­lingVerdejoAlbariñoMuscadetChampagneSpaanse Cava

Tarbot

Wit: Licht, strak en fris

BourgogneChampagne

Tong

Wit: Krachtig of licht, fris en droog

 

Rood: droog, fris en fruitig

BourgogneSalentein, Pinot GrigioSauvignon BlancVinho Verde,

MerlotPinot Noir.

Tonijn

Wit: droog, vol en krachtig

 

Rosé: droog, vol, kruidig, krachtig

 

Rood: droog, fris en fruitig

ChardonnayViognierSalenteinBordeauxVinho Verde

 

Rosé

  

Pinot NoirMerlot

Witvis

Wit: Licht en fris

Sauvignon BlancPinot GrigioGrüner VeltlinerAlbariñoVerdejo

Zalm

Wit: droog, vol en rond

  

Rood: droog, fris en fruitig

Pinot GrigioRies­lingChampagneChardonnaySauvignon Blanc

 

Pinot NoirMerlot

Zalm (gerookt)

Wit: Licht, strak en fris of droog, vol en rond

Sauvignon BlancBourgogneChampagnePinot Grigio

Zeebaars

Wit: Licht en fris

Sauvignon BlancPinot GrigioGrüner VeltlinerSalenteinAlbariñoof Verdejo

Zwaardvis

Wit: droog en krachtig, met een vleugje hout

BourgogneChardonnayChenin BlancBordeaux, sec

Wijn bij Vis is een Genot voor uw Smaakpapillen

De mogelijkheden om zowel vis, schaal- en schelpdieren te combineren met wijn zijn ronduit eindeloos. De ultieme combinatie van wijn bij vis bestaat namelijk niet alleen uit het type vis, maar ook de wijze van bereiding, de saus, bijgerechten en persoonlijke smaak zijn van essentieel belang. Over smaak valt echter niet te twisten, het voornaamste is dan ook om wijn bij vis te drinken die u echt lekker vindt. U kunt echter wel trachten om deze af te stemmen op de vis, zodat niet alleen de wijn u lekker zal smaken, maar ook de vis u tot een culinair hoogtepunt zal brengen. 

Heel simpel gezegd zijn er twee vissoorten waar u rekening mee moeten houden: magere en vette. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de schaal- en schelpdieren én de zo populaire sushi. Ieder soort heeft, afhankelijk van zijn bereiding, een perfecte wijn die er bij past. Over het algemeen is de stelregel dat witte druivenrassen beter combineren met visgerechten, dan blauwe druivenrassen. Zo zijn witte wijnen als Sauvignon BlancChardonnayRies­ling en Pinot Grigio vaak een genot voor de tong bij visgerechten. De smaak echter van een fruitige – licht gekoelde – rode wijn uit de Merlot druif of wijn van de druif Pinot Noir kan u echter ook aangenaam verassen!

Vissoorten en Bijpassende Wijnen!

Zoals gezegd is het belangrijk om bij de selectie van een wijn voor een visgerecht allereerst rekening te houden met de vissoort die wordt geserveerd. Gaat u voor magere vis of vette vis? Schaal- en schelpdieren? Of wordt het toch sushi? De bepaling van de vissoort is de eerste stap om te bepalen welke wijn het beste geserveerd kan worden, om zo een ultieme vismaaltijd op tafel te zetten.

Wijn bij Magere Vis

Kiest u voor een magere vis, kabeljauw, dorade, koolvis, schelvis, tong of forel, dan komt deze perfect tot smaak wanneer u deze serveert met een lichte en frisse witte wijn als Pinot GrigioSauvignon Blanc of een mousserende wijn, of een droge Rosé. Bent u echter een liefhebber van rode wijn dan is dit ook zeker goed te combineren met magere vis. Kies echter dan voor een frisse en fruitige rode wijn variant, als de Merlot en Pinot Noir. Deze soepele wijnen zijn minder tanninerijk waardoor de vissmaak niet geheel weggehaald wordt.  

Wijn bij Vette Vis

Naast magere vis kennen we ook vette vis. Hieronder valt o.a. zalm, paling en makreel. Bij deze vissen geld op het gebied van wijn de simpele stelregel: hoe vetter de vis, hoe ronder de wijn. De perfecte combinatie is dan ook een houtgerijpte Chardonnay of een stevige Sauvignon Blanc. Bij een vette vis kunt u echter ook kiezen voor een lichte rode wijn, als de Pinot Noir of een heerlijke Merlot van bijvoorbeeld de Grenache Druif.

Wijn bij Schaal- en Schelpdieren

Ondanks dat schaal- en schelpdieren niet direct vissen zijn, brengen ze wel een heerlijke smaak uit de zee mee. Deze verrukkelijke delicatessen gaan dan ook, net als vis, uitstekend samen met wijn. U moet echter net even weten welke wijn het beste past. Bij de meeste schaal- en schelpdieren zit u echter goed met een expressieve en fruitige Sauvignon Blanc, een frisse en karaktervolle Verdejo uit het Spaanse wijngebied Rueda, een aromatische frisse  aromatische, frisse Salentein uit Valle de Uco in Mendoza in Argentië, of een zoete Riesling. Er zijn wel enkele uitzonderingen hierop, waarbij u door de keuze van een subliem passende wijn uw visgerecht nog verder verrijken en de smaakpapillen nog verder kunt aanscherpen.

Allereerst hebben we de mosselen. Ondanks dat deze ook uitstekend samengaan met de genoemde wijnen is het zeker een aanrader deze te eten met een droge, fruitige Pinot Grigio. Kreeft daarentegen is heerlijk met een houtgerijpte Chardonnay, een elegante Chanson Chablis van de Chardonnay druif en uiteraard Champagne! Gaat u voor oesters dan is alleen zwemmen niet meer genoeg, u moet gaan bubbelen! Bubbelen doet u uiteraard met een heerlijke Champagne of mousserende Spaanse Cava!

Sushi is al jaren bezig met een enorme opmars in ons land en is dan ook zeker niet meer weg te denken uit onze wereldkeuken. In Japan zelf wordt er bij Sushi rijstwijn geschonken, wij gaan echter liever voor de traditionele wijnen gemaakt van smaakvolle frisse witte druiven. Echte aanraders zijn uiteraard de Sauvignon BlancPinot Grigio of een Ries­ling. Deze combineren namelijk perfect bij de zilte smaak van zeewier en de hartige smaak van sojasaus. Wees echter, om uw smaakpapillen een beetje te ontzien niet al te scheutig met de soja, wasabi en teriyaki. Wilt u echt ultiem genieten, kies dan voor een heerlijke Champagne.

Bereidingswijze

Naast het feit dat u de wijn kunt afstemmen op het type vis of schelp- & schaaldier, is ook de bereiding van de vis van groot belang om te bepalen welke wijn het beste past. Het maakt namelijk een significant verschil of u de vis puur natuur bereidt, door deze te stomen, pocheren of grillen, óf dat u de vis frituurt, rookt, bakt of marineert. Ook een eventuele saus kan de smaak, en dus de perfecte wijnkeuze beïnvloeden. Hieronder vindt u een overzicht van verschillende bereidingswijzen, en welke wijnen daar het beste bij passen:

  • Gegrilde vis - Bij gegrilde vis raden wij u aan om te kiezen voor een volle witte wijn als Chardonnayof Rosé.
  • Gefrituurde vis – Gaat u voor gefrituurde vis dan is het een aanrader om te kiezen voor bubbels, als ProseccoSpaanse Cava of Champagne. Bent u niet zo’n liefhebber van bubbels, dan zal een lichte Mediterrane witte wijn als Vinho Verde ook zeker volstaan.
  • Gebakken vis in smeuïge saus – Gaat u vis serveren in een heerlijke smeuïge saus of romige pasta? Ga dan voor een droge witte wijn met volle smaak, zoals bijvoorbeeld een Sauvignon BlancPinot Grigio of Chardonnay.
  • Vis van de BBQ – Heeft u een gezellige BBQ gepland en wilt u deze verrijken met vis en een bijpassend wijntje? Schenk dan eveneens een droge witte wijn als Sauvignon BlancPinot Grigio of Chardonnay. Vergeet echter niet, voor het beste smaakbehoud, om uw vis in te rollen in folie.
  • Gerookte vis – Dankzij de heerlijke ziltige smaak van gerookte vis kan deze perfect gecombineerd worden met een lichte rode wijn, als de Pinot Noir of Merlot.
  • Gekruide vis – Vindt u het heerlijk om uw vis rijkelijk te voorzien van talloze kruiden, dan is het uiteraard ook belangrijk om uw wijn hierop af te stemmen. De beste wijnen zijn in dit geval een fruitige rode wijn als de cabernet-sauvignon of lichtzoete witte wijnen als Sauvignon BlancVerdejo of Ries­ling.

Ontdek hier onze selectie van 10 heerlijke wijnen bij vis! 

  1. Sauvignon Blanc - Le Bonheur Wine Estate ‘The Weatherblocks’ – een frisse, crispy Zuid-Afrikaanse wijn, met een verrukkelijke combinatie van Citrus, meloen en appel. De perfecte combinatie bij diverse vissoorten, maar ook bij rivierkreeftgarnalen en oesters.
  2. Chardonnay - Laurent Miquel Solas– Deze heerlijke wijn, boordevol aroma’s van wit fruit, bloemen en vanille, is afkomstig uit de Franse Languadoc. Dankzij de deelse rijping op hout geniet deze wijn van een volle romige aanzet, zachte frisse citrus, subtiele houtvanille en mooie afdronk. De perfecte begeleider bij diverse magere en vette visgerechten én schaal- en schelpdieren!
  3. Verdejo - Señorío de la Cuenca - Deze wijn is heerlijk fruitig, exotisch en fris droog van karakter. Tonen van appel, citrus en steenvruchten geven de wijn verfijning en maken het tot een zeer goed doordrinkbare witte wijn. Deze wijn is uitermate geschikt bij een aperitief, kip, tapas, wit & rood korst kazen en uiteraard ook bij diverse vis gerechten
  4. Ries­ling - Molitor Haus Klosterberg - Behorend tot een van de mooiste Moezelwijnen is deze licht gele wijn droog van smaak en voorzien van aroma's van grapefruit, abrikoos, limoen, witte peper en vuursteen. Met een complexe, minerale structuur met levendige zuurgraad kan de wijn bovendien nog perfect rijpen in de fles. Hij smaakt heerlijk bij gerookte zalm, paling, krab en sushi.
  5. Vinho Verde - Quinta de Simaens – Deze heldere bleekgele wijn, boordevol aroma’s van citrus en meloen, geniet van een heerlijke mineralige en complexe lange afdronk. Deze Vinho Verde is niet alleen een heerlijk fris aperitief maar ook een uitstekende begeleider van zeevruchten, tong, schol, tonijn, paling en makreel.
  6. Pinot Grigio - De Stefani Classic - Deze uitzonderlijke strogele wijn, met aroma’s van appel, peer en acacia, bevat structuur, elegantie en complexiteit. Deze heerlijke fris droge wijn, met nootachtige tonen van amandel, is uitermate smaakvol bij o.a. delicate voorgerechten, gebakken zeebaars, dorade, forel, kabeljauw, mosselen, paling en sushi.
  7. Rosé - Domaine Saint Aix – Deze formidabele rosé, gemaakt van Grenache, Cinsault en Syrah, heeft een mooie lichte zalmroze kleur en frisse tonen van aardbei, framboos, mandarijnen en citrus. De mooie mineralige afdronk maakt deze rosé uit de Provence geschikt bij diverse schaal- en schelpdieren, salades en talloze visgerechten, tijdens heerlijke zomerse dagen.
  8. Pinot Noir - Serendipity – Deze elegante en stoere robijn rode wijn, gekruid, licht rokerig en met veel rood fruit, is afkomstig uit de Hemel-en-Aarde Vallei in Zuid-Afrika. De smaak van deze met de handgemaakte wijn is elegant met een fris zuurtje, een verfijnde houtinvloed en toch ook heerlijk verfrissend. Heerlijk bij o.a. dorade, forel, koolvis, makreel, paling, schelvis, tonijn en zalm.
  9. Merlot - Chevalier Alexis Lichine - Deze expressieve en fruitige robijnrode Vin de Pays d'Oc uit de Zuid-Franse wijnstreek Languedoc-Rousillon heeft heerlijke geurige aroma's van rood fruit, zwarte bessen en kersen. De smaak is dan ook heerlijk fruitig met rijpe, zijdezachte tannines en een lange nasmaak. Chevalier Alexis Lichine Merlot smaakt bijzonder lekker als dagelijks aperitief maar is ook een goede begeleider bij a. dorade, forel, koolvis, makreel, paling, schelvis, tonijn en zalm.
  10. Champagne - Moët & Chandon Brut Imperial – Deze overheerlijke Champagne, gemaakt van Pinor Noir, Pinot Meunier en de Chardonnay druiven, is van constante kwaliteit en toegankelijk voor iedere Champagne liefhebber. Deze Champagne is uiteraard perfect voor feestelijke aangelegenheden, maar ook een ideale begeleider bij sushi, kreeft, oesters, Tarbot en (gerookte) zalm.

 

***********************************

 

Zoals u nu weet is de keuze van de juiste wijn bij vis niet alleen afhankelijk van het type vis, maar ook de bereiding van de vis speelt een belangrijk rol. Het belangrijkste is echter dat u de wijn die u serveert en drinkt ook lekker vindt! Met een keuze uit maar liefst 700 verschillende wijnen zal u bij Wijnservice zonder enige twijfel de voor u perfecte wijn vinden. Mocht u er echter niet uitkomen dan kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen op: +31 (0) 38-4215196 of mailen naar info@wijnservice.nl. Wij staan voor u klaar!

Op zoek naar de beste Wijn bij Wild? Kijk dan hier!

Welke wijn bij vlees? Klik snel hier!