Hans Greyl Sauvignon Blanc

Hans Greyl Sauvignon Blanc

Bij het horen van de naam Sauvignon Blanc denken de meeste mensen al snel aan de prachtige wijnen uit Frankrijk. Wat velen echter niet weten is dat er ook heerlijke wijnen, waaronder Sauvignon Blanc, gemaakt wordt in Nieuw-Zeeland! Een goed voorbeeld hiervan is de prachtige en smaakvolle Hans Greyl Sauvignon Blanc afkomstig van het gelijknamige wijnhuis Hans Greyl. Deze formidabele wijn wordt geproduceerd in de regio Marlborough, een wijnregio helemaal bovenin het zuidelijke deel van Nieuw-Zeeland. Deze regio staat al sinds eind 19e eeuw bekend om zijn voortreffelijke Sauvignon Blanc druiven en wijnen.

Maar wat maakt deze Sauvignon Blanc druif nou eigenlijk zo speciaal? Wat is zijn geur en smaak, en waarmee is deze het beste te combineren? Welke rol spelt het wijnhuis Hans Greyl hier in? En hoe zit het met andere wijnen uit Nieuw-Zeeland? Dit is zomaar een greep uit de vele vragen die ik dagelijks krijg. Om het iets makkelijker te maken heb daarom het antwoord op al deze prangende vragen, en meer, hieronder voor u op een rijtje gezet!

Wat maakt de Sauvignon Blanc druif zo bijzonder?

Er bestaan wereldwijd meer dan duizend verschillende soorten wijndruiven. De meest populaire soorten voor de witte wijn zijn de Chardonnay, Pinot Grigio en uiteraard de Sauvignon Blanc. De laatst genoemde druif wordt, zoals de naam het al zegt, gebruikt voor de productie van Sauvignon Blanc wijnen. Deze mooie witte druif heeft een groenige schil en komt oorspronkelijk uit het zuiden van Frankrijk, waar het ook zijn naam “Sauvignon Blanc” aan te danken heeft.

Het woord Sauvignon komt van het woord ‘sauvage”, wat in het Frans “wild” betekent.  De druif is naar alle waarschijnlijkheid zo genoemd omdat het blad van de Sauvignon Blanc er nogal “wild” uit ziet. Blanc betekent natuurlijk “wit” in het Frans en refereert naar het feit dat het een witte druif betreft.

Vandaag de dag groeit de Sauvignon Blanc druif niet alleen meer in Frankrijk, maar eigenlijk kan deze bijzondere druif bijna overal ter wereld groeien. Dat de druif zich wereldwijd verspreidde is te danken aan de vele emigranten in de 18e eeuw die de druif meebrachten naar hun nieuwe bestemming, in de hoop een wijngaard te realiseren. De Sauvignon Blanc druif komt echter, dankzij de perfecte leefomstandigheden, naast Frankrijk het beste tot zijn recht in landen als Spanje, Italië, Chili, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en dus ook Nieuw-Zeeland.

Het bijzondere aan de Sauvignon Blanc druif is dat deze vrij makkelijk groeit, laait bloeit, snel rijpt en bovendien geen extreem vruchtbare bodem nodig heeft. Uiteraard speelt hierbij het klimaat, niet te warm, een belangrijke rol! De juiste omstandigheden zorgen voor een druif waarvan zowel droge als zoete witte wijn gemaakt kan worden, met een heerlijke frisse afdronk.

Wijnen en Nieuw-Zeeland

Terwijl wijn in Europa al eeuwen lang werd gedronken, kwamen de eerste wijnstokken pas rond 1820 naar Nieuw-Zeeland. James Busby plantte de eerste stokken in Northland en dertig jaar later werden de eerste wijngaarden opgericht. Het echte succes van de Nieuw-Zeelandse wijn kwam echter pas in de twintigste eeuw. Steeds meer Europeanen trokken naar de “Nieuwe Wereld” en wilden hier ook graag genieten van een glas wijn.  Vandaag de dag worden er in Nieuw-Zeeland verschillende soorten wijn gemaakt. De meest bekende wijnregio is Marlborough, waar voornamelijk de Sauvignon Blanc groeit.

Naast Marlborough zijn er nog acht andere wijnstreken in Nieuw-Zeeland te vinden. In Hawke’s Bay op het Noordereiland wordt bijvoorbeeld heerlijke Merlot en Chardonnay geproduceerd. Daarnaast staat de regio Martinborough bekend om de Pinot Noir, na de Sauvignon Blanc de succesvolste wijn uit Nieuw-Zeeland. Voor Chardonnay kun je, naast Malborough, ook in de streken Gisborne, Waikato en Canterbury terecht. Tot slot is er ook nog de wijnstreek Otago, helemaal in het zuiden van het Zuidereiland, waar het klimaat voor grote uitdagingen zorgt. Maar de warme dagen en zeer koele nachten hier zorgen voor een heerlijke Pinot Noir, Riesling en Chardonnay.

Wijnregio Marlborough

In Marlborough, het zuidelijke deel van Nieuw-Zeeland, wordt ongeveer driekwart van de Nieuw-Zeelandse wijn verbouwd, en dan voornamelijk Sauvignon Blanc. Aan het eind van de 20e-eeuw werd Marlborough zelfs een van de grootste Sauvignon Blanc gebieden ter wereld. De reden hiervoor zit hem echter niet alleen in hoeveelheden, maar ook in de voortreffelijke kwaliteit van de Sauvignon Blanc. Deze kwaliteit zit hem met name in de excellente leefomstandigheden die de Sauvignon Blanc druif hier geniet. Zo is de gemiddelde dagtemperatuur 24°Cen koelt het ’s avonds flink af. Deze temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de druiven een levendige en fruitige aroma ontwikkelen.

De Sauvignon Blanc wijnen uit Marlborough staan bekend om hun eigen stijl, uitgesproken karakter en ongekende kwaliteit.  De kruidigheid in combinatie met frisse zuren, intens aroma’s en smaken als passiefruit, pas gemaaid gras, peer, asperges, ananas, perzik, grapefruit, limoen en kruisbessen maken de Sauvignon Blanc wijnen uit Marlborough echt uniek. Allemaal facetten die u ook terugvind in de Sauvignon Blanc van Hans Greyl.

Sauvignon Blanc van Wijnhuis Hans Greyl

Wijnhuis Hans Greyl is uiteraard afkomstig uit dé Sauvignon Blanc wijnstreek Marlborough in Nieuw-Zeeland. Om helemaal precies te zijn: uit het Noordelijke deel van het Zuidereiland. Het Zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland is dankzij zijn uitstekende klimaat, warme dagen en koele nachten, en leefomstandigheden uitermate geschikt voor het verbouwen van de Sauvignon Blanc. De magnifieke Sauvignon Blanc druiven komen hier van een bodem met veel klei en steen en worden na het plukken, geperst en gefermenteerd onder gecontroleerde temperatuur in stalen tanks. Al deze unieke facetten zorgen ervoor dat de Nieuw-Zeelandse Hans Greyl Sauvignon Blanc een geur en smaak heeft, die u nergens anders ter wereld vindt:

Hans Greyl Sauvignon Blanc – de Geur

We beginnen met de geur van de Sauvignon, en die is echt bijzonder te noemen. U blijft er aan ruiken! De geuren van tropische vruchten zoals passievrucht, lychee, mandarijn en citrus zorgen voor diepte, maar ook de geur van een versgemaaid weiland is erg typisch voor deze Sauvignon Blanc.

Hans Greyl Sauvignon Blanc - de Kleur

Dan de kleur van deze wijn. De Hans Greyl Sauvignon Blanc is erg helder, men zou het haast spierwit noemen. Bij nadere inspectie is ook een gouden gloed met soms een groene reflectie te zien.

Hans Greyl Sauvignon Blanc - de Smaak

En dan wellicht het allerbelangrijkste; de smaak. Waar de geur misschien een strakke wijn belooft, zijn de smaken van deze wijn juist fris, soepel en sappig. De tropische geuren komen ook zeker in de smaak terug. Naast het zoete fruit als appel, citrus, perzik, mango en abrikoos, zorgt de citrus voor een heerlijke friszure botsing en heeft de wijn een volle afdronk met een frisse, lichtzoete ondertoon. De unieke smaak van de Hans Greyl Sauvignon Blanc maakt dat u deze wijn kunt schenken als aperitief, maar ook is hij heerlijk bij lichte salades, gerechten met geitenkaas én asperges.

Hans Greyl Sauvignon Blanc   - Serveren

De Hans Greyl Sauvignon Blanc wordt het beste geserveerd bij een temperatuur van 10 graden. De wijn, die een bronzen medaille van wijngekken kreeg, heeft een alcohol percentage van 12,5%. Deze Sauvignon Blanc komt jong het beste tot zijn recht, dus bewaar de flessen niet te lang.

Hans Greyl Blush rosé

Hans Greyl staat vooral bekend om zijn uitstekende witte Hans Greyl Sauvignon Blanc, maar ook de Hans Greyl Blush rosé, gemaakt van Sauvignon Blanc druif in combinatie met de Merlot druif, is zeker een aanrader. Deze prachtige rosé is licht en zeer helder roze van kleur en heeft een ronduit explosieve geur van tropisch fruit en citrus en hints van vers gemaaid gras. De smaak van de Hans Greyl Blush Rose is heerlijk fris, vol en sappig met hints van rood fruit, kruisbes, grapefruit, appel, abrikoos, citrus en perzik en heeft een lange en verfijnde afdronk. De Blush Rosé is heerlijk als aperitief, maar gaat ook perfect samen met gerechten als: frisse salades, vis en zeevruchten,.

Conclusie

Hans Greyl Sauvignon Blanc, afkomstig uit Marlborough, het zuidelijke deel van Nieuw-Zeeland, is een heerlijke witte wijn met een unieke smaak. De hoogwaardige Sauvignon Blanc druiven, zorgen voor geurige aroma’s en een frisse, fruitige en soepele smaak. Deze wijn is perfect wanneer u een avond lekker wilt borrelen met vrienden of familie, maar gaat ook uitstekend samen met gerechten als vis en zeevruchten. Bent u dus op zoek naar een heerlijke wijn, met een smaak die u nergens anders ter wereld vind in wijn, dan is de Hans Greyl Sauvignon Blanc zeker een aanrader!

 

Beste dus vandaag nog Hans Greyl Sauvignon Blanc bij Wijnservice.nl!

Gerelateerde producten