Bernardus Wijnhuis

Bernardus Wijnen

De eigenaar Ben Pon waardeert wijn als een vorm van kunst. Zijn droom met Bernardsu is om een rode wijn te maken die wat betreft kwaliteit gelijk staat aan de beste wijnen uit de Bordeax. Om dit te bereiken heeft de Nederlander gekozen voor de Carmel Valley om zijn wijngaarden en wijnhuis te vestigen. Sinds het begin van de jaren 70 is er een groeiende aandacht Bordeaux variaties.

De eerste wijngaard van Bernardus was de Ingrid Wijngaard. Deze wijngaard is gelijk geplant met de aanbouw van het bijbehorende wijnhuis in 1999. De wijngaard moest een hoge kwalitet druiven leveren voor wijnen en tevens dient het als prachtige entree voor het huis. Aanvankelijk werd er 1 hectare  aan Pinot Noir geplant en 6 hectare Chardonnay. In 2006 veranderde dit naar 3,5 hectare Pinot Noir en 3,5 Chardonnay.

Bernardus heeft tevens 210 hectare land in de Cachaque regio in het noorden van de Carmel Vally. The Marinus wijngaard beslaat 36 hectare grond. Van deze 36 hectare wordt 25 hectare gebruikt voor Cabernet Sauvignon, 9 hectare voor Merlot en 1 hectare voor Cabernet Franc en Petit Verdot.

 

3 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Waardering: 4.7
  93%
  29.75
 2. Waardering: 4.0
  80%
  22.50
 3. 34.95

3 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Het verhaal achter Bernardus wijnen

Veel gereisd en gezegend met een onberispelijke smaak, had Ben Pon overal ter wereld zijn Bernardus Winery kunnen vestigen, met de bedoeling om eersteklas klassewijnen te kweken. Hij koos Carmel Valley, met zijn oriëntatie op het westen, warme dagen en koude nachten, en een verbluffende schoonheid, vol vertrouwen dat zijn wijngaarden daar wijnen zouden kunnen produceren die wedijveren met de grootste ter wereld. Meer dan een kwarteeuw later is hij dat niet alleen met zijn landgoed Bordeaux-blend, Marinus (naar zijn middelste naam genoemd), maar ook met een powerhouse-portfolio van Pinot Noir, Chardonnay en Sauvignon Blanc met alleen een wijngaard.

Bernardus 'drie landgoed wijngaarden - Marinus, gelegen in Cachagua en geplant naar Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot en Malbec; Featherbow, Petit Verdot en Cabernet Sauvignon geteeld voor het wijnhuis; en Ingrid's Vineyard, gelegen op 10 mijl ten westen van Marinus en geplant aan Chardonnay en Pinot Noir - worden beheerd door Matt Shea, een kampioen van duurzame praktijken die zorgen voor de gezondheid van wijnstokken en de bodem terwijl ze minder afhankelijk zijn van chemische meststoffen en pesticiden. Zijn doel is om de best mogelijke vrucht te produceren en tegelijkertijd te zorgen voor het land waarop het groeit.

"Mijn filosofie voor de landbouw is gebaseerd op mijn achtergrond van 13 jaar in Oregon om premium Pinot Noir biologisch, biodynamisch en conventioneel te telen," zegt hij. "Ik heb al die soorten landbouw gecombineerd tot een aanpak die zo duurzaam mogelijk is en echt is afgestemd op dit type wijngaard in Monterey County." Hij plant een totaal van 54 hectare onder Bernardus 'drie landgoed wijngaarden, die allemaal gelokaliseerd zijn in de Carmel Valley AVA.

Als aanvulling op deze zijn verschillende hoog aangeschreven wijngaarden gelegen in de Santa Lucia Highlands en Arroyo Seco AVA's, of Amerikaanse wijnbouwgebieden, in Monterey County. Door de jaren heen hebben dhr. Pon, wijnmaker Dean DeKorth en Shea onvermoeibaar gewerkt om sterke relaties op te bouwen met collega-druiventelers, die op hun beurt topkwaliteit fruit leveren voor Bernardus 'single-wijngaardwijnen, waaronder Griva, Rosella's, Garys', Sierra Mar, Soberanes en anderen. "Alle wijngaarden waar we mee werken, hebben vergelijkbare landbouwmethoden," zegt Shea, en elk heeft blokken die specifiek aan Bernardus zijn gewijd.

Druiven voor Bernardus-wijnen worden met de hand geplukt, hetzij van de wijngaarden van het landgoed of van de wijngaarden in partnerwijngaarden, tijdens meerdere passen gedurende het oogstseizoen, om het evenwicht te bewaren van suikers en tannines die overtreffende wijnen voortbrengen. De oogst bestrijkt een breed tijdsbestek, gezien de klimaatverschillen van de wijngaarden, beginnend eind augustus of begin september en door Thanksgiving.

Al die tijd en aandacht voor detail betekent de best mogelijke vrucht voor DeKorth, die vaak tussen de wijngaarden in het landgoed en andere wijngaarden loopt om de druiven gedurende het groeiseizoen te testen op rijpheid. De geboren Amerikaan DeKorth trainde een decennium lang in de Bourgogne en de Loire-vallei in Frankrijk voordat hij terugkeerde naar de Verenigde Staten om wijn te maken voor Bernardus, waar de oogst van 2014 zijn tiende was. Zijn stichting in Frankrijk informeert zijn stijl, die zich concentreert op evenwichtige wijnen met de juiste mate van complexiteit en mondgevoel.

"Dhr. Pon wil echt dat we ons concentreren op het maken van de beste wijnen die mogelijk zijn, en om dat te bereiken, heb ik relaties kunnen opbouwen met de beste kwekers die de beste wijngaarden aan de Central Coast runnen, "zegt hij.
Gedeeltelijke wetenschapper en deelartiest, DeKorth fermenteert elke partij druiven van elke wijngaard afzonderlijk in de wijnmakerij, en smaken het proces van proeven en mengen van de jonge wijnen, experimenterend in de loop van een paar maanden om de ideale melanges te creëren voor het bottelen.

"Ik ben altijd aan het experimenteren met elk jaar, omdat als je niet vooruit gaat, je achteruit gaat," zei hij. Maar zijn overkoepelende filosofie van het maken van wijnen die niet kunstmatig onrijp en laag in alcohol zijn, of gemanipuleerd, overrijp en dus hoog in alcohol, bepaalt zijn wijnbereidingspraktijken.

"Ik wil dat Bernardus wijnen geweldige aroma's en geweldige smaken hebben - dat is het complete pakket," zegt hij.

De aandacht van het Bernardus-team voor detail, hoge normen en passie voor het maken van sterrenwijnen zorgen ervoor dat elke fles Marinus, Chardonnay, Pinot Noir of Sauvignon Blanc de kans biedt om "Taste a Dream", zoals Mr Pon zich decennia geleden voorstelde, nog steeds doet vandaag.

Gelukkig voor wijnliefhebbers en fans van Bernardus, had dhr. Pon ook bijna 20 jaar geleden de vooruitziende blik om de eerste proefruimte in Carmel Valley Village te openen, door het voormalige gebouw van Bank of America te kopen en te verbouwen tot een plek om te nippen en te leren. Tegenwoordig zijn er in het dorp meer dan 20 proeflokalen. De Bernardus Tasting Room biedt niet alleen wijnen om te proeven en te kopen, maar ook een mooie en zonnige patio, een privékamer geschikt voor wijndiners en een comfortabele lounge.

Andere wijnen van de Pon familie is Salentein uit Argentinië