Chardonnay

Chardonnay wijn kopen? Bestel online onze kwaliteitswijnen

De druif Chardonnay is niet de meest aangeplante witte druif ter wereld, maar wel verreweg de bekendste en internationaal het meest gedronken. De druif gedijt bijna overal en is in de Nieuwe Wereld, samen met de druif Sauvignon Blanc, bijna synoniem voor witte wijn.

126 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. 9.95
 2. 106.00
 3. 325.00
  Champagne Pol Roger Cuvée Winston Churchill 2015

   

 4. Waardering: 4.8
  95%
  19.95
 5. Waardering: 4.7
  93%
  6.95
 6. Waardering: 4.9
  97%
  9.95
 7. Aanbieding
  Waardering: 4.7
  93%
  Normale prijs 8.95 Speciale prijs 8.45 6% korting
 8. Aanbieding
  Waardering: 4.8
  95%
  Normale prijs 10.95 Speciale prijs 8.75 20% korting
 9. Waardering: 4.5
  90%
  8.95

126 resultaten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

De druif Chardonnay is van nature neutraal en in hoge mate manipuleerbaar. Wijnmakers kunnen er zich in technisch opzicht helemaal op uitleven. Er zijn Chardonnays zonder malolactische gisting, met gedeeltelijke of met complete malolactische gisting. Ze zijn er zonder rijping op hout, een beetje gerijpt op hout of met veel houtrijping.

De smaak van een Chadonnay wijn is veelal droog of met een beetje restsuiker of soms zelfs zoet. Daarnaast wordt de Chardonnay ook gebruikt voor het maken van mousserende wijnen, zoals bijvoorbeeld voor Champagne.

Chardonnay is net als de cabernet sauvignon een echte wereldburger, aangeplant in zo ongeveer elk land waar wijnbouw bedreven wordt. Zijn wortels liggen in Frankrijk, in de beroemde wijnstreek Bourgogne. Alle grote witte wijnen uit die streek, zoals Chablis, Meursault en Puligny-Montrachet zijn 100% chardonnaywijnen.

Ook in de Champagne speelt de chardonnay een belangrijke rol, ofwel in combinatie met pinot noir en pinot meunier, ofwel ongemengd. Alle Blanc de Blancs champagnes komen per definitie van chardonnay. De kalkrijke Côte des Blancs ten zuiden van Epernay is zelfs uitsluitend met chardonnay beplant. In Zuid-Frankrijk staat er de nodige chardonnay aangeplant in de Languedoc (als Vin de Pays d'Oc), maar ook in Spanje en in Italië is de nodige chardonnay te vinden. In Oostenrijk noemt hem soms , een verwijzing naar een dorpje in de Champagne! Buiten Europa is de chardonnay ondermeer te vinden in Argentinië, Australië, Californië, Canada, Chili, China, Israël, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Tsja, waar niet, eigenlijk?