Poggio di Sotto Brunello di Montalcino 2013

Beschikbaarheid: Op voorraad

Prachtig  robijn- en granaatrood van kleur. In de geur veel geconcentreerde aroma's waaronder rood fruit, kervel, leer, tabak en minerale noten. In de mond is de wijn heel rijk, vol, complex, maar ook elegant, prachtig in balans en zeer gelaagd. Deze Brunello heeft een opmerkelijke frisheid met veel rood bosfruit en prachtige zachte tannines in de afdronk. Een schitterende wijn met een lange levensduur.

 

97 van de 100 punten van Robert Parker

93 van de 100 punten van James Suckling

17 van de 20 punten van Jancis Robinson

199.50
Meer informatie
Jaar 2013
Wijnland Italië
Wijnstreek Toscane
Wijnsoort Rood
Druivenras Sangiovese
Wijn-spijs Lam Wild Stoofgerechten
Classificatie DOCG Brunello di Montalcino
Inhoud 75 cl
Alcoholpercentage 13.5%
Serveertemperatuur 16-18 °C
Kleur Diepe en levendige kleur rood
Geur In de geur veel geconcentreerde aroma's waaronder rood fruit, kervel, leer, tabak en minerale noten.
Smaak Rijk, vol, complex, maar ook elegant, prachtig in balans en zeer gelaagd.

Deze Brunello di Montalcino wordt gemaakt van Sangiovese Grosso druiven afkomstig van verschillende wijngaarden gelegen in het zuidelijke deel van Montalcino, nabij Castelnuovo dell'Abate. Voor de Brunello wordt een selectie gemaakt van de beste druiven. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 200 en 450 meter. De bodem is arm en rotsachtig, voornamelijk samengesteld uit mergel. Al het werk in de wijngaard (snoeien, oogsten) wordt zorgvuldig met de hand gedaan. De basis voor de top kwaliteit van de wijnen wordt al gelegd in de wijngaarden. Hier wordt veel werk verzet om een lage maar daardoor wel zeer geconcentreerde oogst te krijgen.
De oogst vindt doorgaans plaats tussen eind augustus en half september. De druiven worden hierbij zorgvuldig geselecteerd en alleen de beste druiven worden gesnoeid en in kleine kratten (15 à 20 kg) gelegd. Zodra deze kratten bij de wijnmakerij zijn gekomen worden de druiven zacht geperst. De vergisting vindt plaats deels in grote eiken vaten en deels in stalen vaten. De vergisting van de druiven geschiedt spontaan waarbij gebruik wordt gemaakt van inheemse gisten. De most wordt gedurende dag meerdere malen rondgepomt. De verdere rijping van de wijn geschiedt in 30hl Slavonisch eiken vaten voor een periode van 48 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld, waarna zij op de fles nog 8 maanden zich verder ontwikkelt in de kelders van het domein. 
De wijnen van Poggio di Sotto worden organisch geproduceerd zonder gebruik te maken van pesticiden en chemische bestrijdingsmiddelen.
Poggio di Sotto werd opgericht in 1989 en beschikt thans over 32 hectaren land, waarvan 12 hectaren wijngaarden. Het domein is gelegen in het zuidoosten van Montalcino, dichtbij de oevers van de Orcia-rivier en de Monte Amiata, een uitgedoofde vulkaan van bijna 2.000m hoog. Dit is één van de beste zones in Montalcino, vanwege de bodem samenstelling, vol mineralen en het bijzondere microklimaat. In de zomer zijn de dagen zonnig en warm, maar 's nachts koelt het sterk af, hetgeen uitermate belangrijk is voor de ontwikkeling van de aroma's in een wijn.
De wijnkelder werd gebouwd met moderne technologie maar toch vindt men tussen de muren de echte Toscaanse atmosfeer, waar de veeleisende kunst van het wijnmaken in stand wordt gehouden met grote deskundigheid. Giulio Gambelli is één van Italië's beste wijnconsulenten. 

Schrijf een beoordeling