Zähringer Grauburgunder Vierlig

Beschikbaarheid: Op voorraad
i

We doen er alles aan om dit artikel op tijd te leveren. Het is echter in een enkel geval mogelijk dat door omstandigheden de bestelling vertraagd is.

De Zähringer Grauburgunder Vierlig is een fantastisch glas biologische wijn uit het Baden gebied in Zuid Duitsland. De wijn is van de Grauburgunder druif ofwel Pinot Gris/Pinot Grigio.

De naam Vierlig komt van het traditionele wijnvat van 600 liter welke in deze streek gebruikt wordt. Het is een eikenhouten vat die wordt gemaakt van hout uit het Schwarzwalder bos (Zwarte Woud) waar de wijngaarden dicht in de buurt van liggen. 

De wijn heeft een spontane vergisting ondergaan wat de wijn meer complexiteit en diepgang geeft. De wijn heeft dus op eiken vaten gerijpt en daarnaast een lange gistinweking gehad. Dit geeft de wijn meer smaak, geur en finesse. 

De Zähringer Grauburgunder Vierlig is een wijn met met tonen van abrikoos, citrus en flarden van noten. Vol en fruitig van smaak met iets kruidigheid, mooie fristonen en een lange afdronk.

De Zähringer Grauburgunder Vierlig past goed als avond wijn, bij rijke visgerechten, Aziatische spijsen en bijvoorbeeld gebonden soepen.   

Normale prijs 19.95 Speciale prijs 17.45 13% korting
Aanbieding

Meer informatie
Jaar 2021
Wijnhuis Weingut Zähringer
Wijnland Duitsland
Wijnsoort Wit Biologisch Vegan
Druivenras Grauburgunder
Wijn-spijs Aperitief Vette vis (zalm tonijn etc.) Tapas Gevogelte Wit vlees Rood vlees Gegrild vlees Pasta Zachte en milde kaas Oosterse keuken
Classificatie QbA Baden
Inhoud 75cl
Alcoholpercentage 12,5%
Serveertemperatuur 12 Graden
Kleur Licht geel
Geur Abrikozen, citrus, kruiden, iets verfijnd hout
Smaak Rijp fruit, kruidigheid, fris tonen, lange afdronk

Weingut Zahringer is een echt familie bedrijf wat al sinds 1844 bestaat. Al die tijd zijn ze gevestigd in Heitersheim in het gebied Baden in het zuidwesten van Duitsland. Al sinds 1987 maken ze wijnen op biologische wijze en waren daarmee hun tijd ver vooruit. Vanaf 2014 staat de 6e generatie van de Familie Zähringer aan het roer.

Fabian Zähringer is de nog jonge wijnmaker die als doel heeft dit prachtige familie bedrijf naar nog grotere hoogte te stuwen door te blijven inzetten op kwaliteit en een goede selectie van alleen optimaal rijpe druiven. Karaktervolle wijnen ontstaan uit gezonde druiven van vitale druivenstokken die zorgvuldige behandeling ondergaan in de wijngaard. Dit is de kern van de philosofie van Fabian Zähringer.

Na de oogst, welke hoofdzakelijk met de hand gebeurd voor een goede selectie van alleen goed rijpe druiven, krijgen de jonge wijnen veel tijd om, zonder ingrepen, op zo natuurlijk mogelijk manier te vergisten en te rijpen.

Een deel van de wijnen van Weingut Zähringer rijpen op eiken vaten. Vaak gebruikt men het traditionele Vierlig vat, wat een 600 liter vat is van eiken uit het Schwarzwald woud in het gebied Baden. Daarnaast gebruikt Weingut Zähringer ook klassieke Franse barriques van 225 liter voor een deel hun ultra premium wijnen.

Wijnmaker Fabian Zähringer van Weingut Zähringer maken dus biologische wijnen en zelfs biodynamische wijn wat nog verder gaat dan biologische wijn. Bij biodynamische wijn, volgens de leer van Rudolf Steiner kijkt men ook naar het gezamelijke systeem van de aarde met de druivenstokken en het feit dat dit in evenwicht moet zijn en blijven. Zo wordt er bij Weingut Zähringer veel aandacht besteed aan een vitale bodem verrijkt met humus om een goed gebalanseerd eko systeem in stand te houden. Dit vergt veel arbeid in de wijngaard maar maakt dat de wijngaard uiteindelijk sterker wordt en daardoor beter bestand is tegen ziekte.

De wijngaarden van Weingut Zähringer liggen in het gebied Baden in het zuidwesten van Duitsland tegen de Franse grens aan met de Elzas met in het zuiden de Zwitserse stad Basel. De wijngaarden van Weingut Zähringer liggen in het Oberrheintal aan de voet van het Schwarzwald en strekken zich uit zuidelijk van Heitersheim over de Betberg richting Laufener en Dottingen.

De bodem is reeds miljoenen jaren oud en bestaat uit Löss en leem. De toplocatie is de Heitersheimer Sonnhohle. Veel druivenstokken zijn al in de jaren 70 van de vorige eeuw aangeplant en zijn dus al 50 jaar oud! Dit geeft de wijnen complexiteit, diepgang en verfijning. Een lagere opbrengst maar een betere kwaliteit!

De druivenrassen die Weingut Zähringer gebruikt zijn naast de klassieke Spätburgunder en Grauburgunder o.a. ook Weissburgunder, Gutedel, Chardonnay, Chasselas. Daarnaast maken ze ook verschillende mousserende wijnen.  Naast Biologisch en Biodynamisch zijn de wijnen van Weingut Zähringer ook Vegan. Er wordt voor de klaring van de wijnen dus geen dierlijke eiwitten gebruikt maar plantaardige eiwitten of bijvoorbeeld een natuurlijke kleisoort als bentoniet waarmee de wijnen goed gefilterd en helder gemaakt kunnen worden.

Schrijf een beoordeling