Zähringer Gutedel Trocken

Beschikbaarheid: Op voorraad
i

We doen er alles aan om dit artikel op tijd te leveren. Het is echter in een enkel geval mogelijk dat door omstandigheden de bestelling vertraagd is.

De Weingut Zähringer Gutedel is een bijzondere wijn. Hte druivenras Gutedel is bij vele niet echt bekend.  Het ras is een specialiteit van het gebied Baden en komt in Frankrijk en Zwitserland ook voor onder de naam Chasselas. De Gutedel neemt goed het terroir op van het gebied waar het staat aangeplant en zo ook hier. De Weingut Gutedel geeft frisse groene appel, iets walnoot en een verfrissende afdronk. 

De Weingut Zähringer Gutedel is is licht van alcohol en is daardoor ook goed doordrinkbaar. Heerlijk als aperitiefwijn, maar ook goed inzetbaar bij diverse koude en warme lichte gerechten. 

Beoordeeld met een 8,5 in de Grote Hamersma!

12.95

Meer informatie
Jaar 2021
Wijnhuis Weingut Zähringer
Wijnland Duitsland
Wijnstreek Baden
Wijnsoort Wit Biologisch Vegan
Druivenras Gutedel
Wijn-spijs Aperitief Salades Vis Tapas Wit vlees Zachte en milde kaas Zeevruchten Oosterse keuken
Classificatie QbA Baden
Inhoud 75cl
Alcoholpercentage 11,5%
Serveertemperatuur 8 Graden
Kleur Licht bleek geel
Geur Groene appel, sappig primair fruit, iets kruiden,
Smaak Fris droog, citrus en groene appel, sappige wijn, heerlijk fris

In 2000 vierde het Markgräflerland in het zuiden van Baden een heel bijzonder jubileum: de daar thuishorende Gutedel was toen (bij benadering) 5000 jaar uit! De vermoedelijke bakermat ervan was Palestina, terwijl de teelt ervan langs de Nijl rond 3000 voor Christus als zeker geldt. Grieken en Romeinen kregen hem waarschijnlijk door toedoen van de zeevarende Feniciërs. Begin 16e eeuw kam de Gutedel in Frankrijk terecht.

Ten zuidwesten van Mâcon zou hij bij het dorp Chasselas zijn geteeld, een verklaring voor de in Franstalige wijngebieden gebruikte benaming Chasselas. In Duitsland werd Gutedel met zekerheid aan het begin van de 17e eeuw aangeplant, eerst in Württemberg en Franken, een eeuw later in Sachsen en ten zuiden van Freiburg in het huidige Markgräflerland. Grotere verspreiding kreeg hij door toedoen van markgraaf Friedrich von Baden, die in 1780 plantgoed invoerde uit Vevey, een bekende wijnbouwgemeente aan het Meer van Genève

Weingut Zahringer is een echt familie bedrijf wat al sinds 1844 bestaat. Al die tijd zijn ze gevestigd in Heitersheim in het gebied Baden in het zuidwesten van Duitsland. Al sinds 1987 maken ze wijnen op biologische wijze en waren daarmee hun tijd ver vooruit. Vanaf 2014 staat de 6e generatie van de Familie Zähringer aan het roer.

Fabian Zähringer is de nog jonge wijnmaker die als doel heeft dit prachtige familie bedrijf naar nog grotere hoogte te stuwen door te blijven inzetten op kwaliteit en een goede selectie van alleen optimaal rijpe druiven. Karaktervolle wijnen ontstaan uit gezonde druiven van vitale druivenstokken die zorgvuldige behandeling ondergaan in de wijngaard. Dit is de kern van de philosofie van Fabian Zähringer.

Na de oogst, welke hoofdzakelijk met de hand gebeurd voor een goede selectie van alleen goed rijpe druiven, krijgen de jonge wijnen veel tijd om, zonder ingrepen, op zo natuurlijk mogelijk manier te vergisten en te rijpen.

Een deel van de wijnen van Weingut Zähringer rijpen op eiken vaten. Vaak gebruikt men het traditionele Vierlig vat, wat een 600 liter vat is van eiken uit het Schwarzwald woud in het gebied Baden. Daarnaast gebruikt Weingut Zähringer ook klassieke Franse barriques van 225 liter voor een deel hun ultra premium wijnen.

Wijnmaker Fabian Zähringer van Weingut Zähringer maken dus biologische wijnen en zelfs biodynamische wijn wat nog verder gaat dan biologische wijn. Bij biodynamische wijn, volgens de leer van Rudolf Steiner kijkt men ook naar het gezamelijke systeem van de aarde met de druivenstokken en het feit dat dit in evenwicht moet zijn en blijven. Zo wordt er bij Weingut Zähringer veel aandacht besteed aan een vitale bodem verrijkt met humus om een goed gebalanseerd eko systeem in stand te houden. Dit vergt veel arbeid in de wijngaard maar maakt dat de wijngaard uiteindelijk sterker wordt en daardoor beter bestand is tegen ziekte.

De wijngaarden van Weingut Zähringer liggen in het gebied Baden in het zuidwesten van Duitsland tegen de Franse grens aan met de Elzas met in het zuiden de Zwitserse stad Basel. De wijngaarden van Weingut Zähringer liggen in het Oberrheintal aan de voet van het Schwarzwald en strekken zich uit zuidelijk van Heitersheim over de Betberg richting Laufener en Dottingen.

De bodem is reeds miljoenen jaren oud en bestaat uit Löss en leem. De toplocatie is de Heitersheimer Sonnhohle. Veel druivenstokken zijn al in de jaren 70 van de vorige eeuw aangeplant en zijn dus al 50 jaar oud! Dit geeft de wijnen complexiteit, diepgang en verfijning. Een lagere opbrengst maar een betere kwaliteit!

De druivenrassen die Weingut Zähringer gebruikt zijn naast de klassieke Spätburgunder en Grauburgunder o.a. ook Weissburgunder, Gutedel, Chardonnay, Chasselas. Daarnaast maken ze ook verschillende mousserende wijnen.  Naast Biologisch en Biodynamisch zijn de wijnen van Weingut Zähringer ook Vegan. Er wordt voor de klaring van de wijnen dus geen dierlijke eiwitten gebruikt maar plantaardige eiwitten of bijvoorbeeld een natuurlijke kleisoort als bentoniet waarmee de wijnen goed gefilterd en helder gemaakt kunnen worden.

Schrijf een beoordeling