Welke Wijn Bij Varkenshaas?

Welke Wijn Bij Varkenshaas?

Welke wijn bij varkensvlees, en dus ook bij de malse en sappige varkenshaas, is niet te beantwoorden met een simpel antwoord. De vuistregel die in de basis geldt van wijn bij vlees is dat rode wijn het beste aansluit bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Het veelzijdige varkensvlees zit daar echter precies tussenin, dat betekent dat u in het geval van varkensvlees kunt gaan voor een rode of een witte wijn, maar ook voor rosé. Alle wijnvarianten zijn dus prima te combineren met varkenshaas! De beste wijnkeuze zit hem bij varkenshaas deels in de bereiding van het vlees, maar voornamelijk in de specerijen en garnituren die u eraan toevoegt.

In deze blog zal ik u laten zien welke wijn bij varkenshaas het beste past, afhankelijk van de wijze van bereiding en hoe de smaak van sausjes en garnituren hierop van invloed is. Tot slot geef ik u ook nog twee heerlijke varkenshaasrecepten voorzien van een wijntip

De lekkerste wijnen bij varkenshaas in 1 overzicht

Smaak

Wijnstijl

 Wijnsoorten

Wijntip

Varkenshaas gegrild/gebakken

Wit: Vol met lichte houtrijping

 

Rosé: Krachtig en Fruitig

 

Rood: Rond en Fruitig

 

Chardonnay, Viognier, Pinot Grigio of Rhône

 

Rosé

 

Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Chianti Classico, Salentijn, Merlot, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon

Bodegas Edulis Crianza – Prachtige rode wijn met mooie fristonen, rijp fruit en een elegante houttoets in de afdronk. Een wijn, fruitig, zacht en rond van karakter, boordevol diepgang en gelaagdheid.

Zout

Wit: kruidige witte wijn

 

Rood: halfvol met weinig/geen tannines

Chardonnay, Chenin Blanc, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Shiraz, Syrah, Tempranillo, Merlot, Chianti Classico, Cabernet Sauvignon, Salentijn of Pinot Noir

Zenato Valpolicella Classico Superiore - een populaire rode wijn uit de wijnstreek Veneto. Heerlijk vlezig en sappige met aroma's van zwarte bessen en kruiden. In de smaak zachte tannines en een rijpe, fluwelige afdronk.

 

Zuur

Wit: Vol & fris met goede zuurgraad

 

Rosé: Krachtig, fris en Fruitig

 

Rood: Licht, zoet en fruitig

Ries­ling, Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Rosé

 

Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Valpolicella, Merlot of Pinot Noir.

Les Romains Cuvée Blanc Chardonnay-ViognierHeerlijke witte wijn waarbij twee nobele witte druivensoorten, de aromatisch vol fruitige Viognier en de adellijke frisse Chardonnay geblend zijn. Een unieke smaaksensatie, supersappig en explosief fris!

Zoet

Wit: zoet, fruitig en vol

 

Rosé: Krachtig, en Fruitig

 

Rood: Licht, zoet en fruitig

Chardonnay, Pinot Grigio, Ries­ling of Viognier

 

Rosé

 

Tempranillo, Pinot Noir, Cabernet Franc, Chianti Classico, Cabernet Sauvignon, Merlot of Cru du Beaujolais

Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay - een heerlijk volle en licht romige witte Chardonnay die knapperig, fris en elegant is, met heerlijke aroma’s van tropisch fruit, als mango, ananas, perzik, appel en peer.

Pikant

Wit: lichtzoet, vol en fruitig

 

Rosé: Krachtig, fris en Fruitig

 

Rood: vol en krachtig

Chardonnay, Chenin Blanc, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Muscat, Ries­ling of Viognier

 

Rosé

 

Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Salentijn, Shiraz, Syrah, Sauvion Chinon of Sangiovese

Esteio Vinho Rosé – Een frisse en levendige rosé met fijne aroma's van zomerfruit als aardbei, framboos, kers en rode bes. De smaakt is licht bruisend en zacht fruitig met een lichte tinteling op de tong en een heerlijk klein zoetje!

Bereiding, Specerijen en Sauzen

Zoals gezegd is de vraag ‘welke wijn bij varkenshaas’ niet eenduidig te beantwoorden. U kunt namelijk kiezen voor witte, rode en rosé wijn. Bij varkenshaas is niet het vlees de bepalende factor, maar ook de bereiding, saus, garnering en persoonlijke voorkeur spelen een belangrijke rol in de ultieme wijnkeuze. Nu is de bereiding van Varkenshaas niet al te complex, het lekkerste resultaat krijgt u al door de varkenshaas kort te bakken of te grillen, waarbij de binnenzijde rosé, mals en sappig blijft! Het voornaamste waar u echter in uw wijnkeuze rekening mee moet houden is dat de wijn en varkenshaas in perfecte harmonie met elkaar samengaan, én de smaak en aroma elkaar aanvullen:

Combineert u bijvoorbeeld varkenshaas met een rode (port)saus ga dan voor een volle, fruitige rode wijn als Tempranillo, Merlot of Pinot Noir. Gaat u echter voor een romige saus, als champignonsaus, kies dan voor een volle, witte wijn met lichte houtrijping als een stevige Chardonnay of een Franse Viognier. Zitten er wat meer zuurdere begeleiders bij, zoals een frisse salade, dan is een frisse, fruitige rosé een uitstekende keuze! Fruitige rosé is tevens een prima begeleider bij varkenshaas met pittige flavours van bijvoorbeeld peper- of mosterdsaus. Gebruikt u voor uw varkenshaas slechts een snufje peper en zout? Zorg dan voor een volle witte wijn met lichte houtrijping, een krachtige en fruitige Rosé of ronde en fruitige rode wijn!

Twee heerlijke varkenshaasrecepten met wijntip!

1.    Vlaamse Varkenshaasjes in bladerdeeg en rode wijnsaus

Ingrediënten (voor 3-4 personen):

  • 2 varkenshaasjes van elk 300 g
  • 2 vellen kant-en-klaar bladerdeeg (groot)
  • 400gr verse spinazie
  • 1 ei
  • boter
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Ingrediënten voor de rode wijnsaus:

  • 1 bakje paddenstoelen
  • 2 sjalotjes
  • 2 dl rode wijn
  • 2 dl kalfsfond
  • boter
  • peper en zout

Bereiding:

Allereerst verwarmt u de oven voor tot 180°C en kruidt u, na smaak, de varkenshaasjes met een snufje peper, zout en nootmuskaat. Bak de varkenshaasjes vervolgens kort aan, in een beetje bakboter, in de koekenpan tot het vlees aan alle zijden is dichtgeschroeid. Laat deze vervolgens even rusten in aluminiumfolie. Was ondertussen de spinazie en kook deze gaar. Knijp de spinazie vervolgens grondig uit, snijd deze in stukken en meng er een klontje boter door tot het een mooi “drappig” geheel wordt.

Leg de deegvellen klaar en bedek deze in het midden met een laagje spinazie in dezelfde grote als het varkenshaasje. Haal de varkenshaas uit de folie en leg deze vervolgens bovenop de spinazie. Strijk nu de randen van het bladerdeeg in met wat eigeel, zodat het deeg extra goed aansluit bij het vouwen. Vouw nu het bladerdeeg voorzicht dicht om het varkenshaas en spinazie mengsel, en vergewis u zelf ervan dat de zijden goed aangedrukt zijn.

Leg het geheel nu omgekeerd, dus met de spinazie naar boven, op een ovenplaat en strijk ook de bovenzijde van het bladerdeeg in met eigeel. Zet het gerecht in de voorverwarmde oven en laat het zo’n 18 minuten goudbruin bakken en vervolgens 5 minuten rusten door het gerecht af te dekken met aluminiumfolie!

Snipper ondertussen de sjalotjes en breng deze aan de kook met de rode wijn en kalfsfond. Laat deze vervolgens tot ongeveer een derde rustig inkoken. Snijd vervolgens de paddenstoelen, kruid deze met peper en zout en bak ze gaar in een beetje (room)boter. Giet vervolgens de wijnsaus bij de paddenstoelen en roer het geheel kort maar goed door. Snijd de varkenshaas in spinazie en bladerdeeg in mooie plakken en serveer deze met de paddenstoelen in rode wijnsaus.

Wijntip: Salentein Portillo Pinot Noir is een rijpe en kersenrode wijn boordevol aroma's van rijpe donkere kersen, zwarte bessen en subtiele kruidigheid. De smaak is vol fruitig en sappig met frisse zuren en zachte tannines, een zweem van laurier, fijne rijpe bitters en een elegante mooie afdronk.

2.    Varkenshaas met brie, spek & spruitjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • ± 800 gram varkenshaas
  • 1000 gram spruitjes
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 200 gram gerookte spekjes
  • ± 100 gram brie
  • ± 300 gram ontbijtspek
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 theelepels kerrie
  • verse tijm
  • honing
  • Bakboter
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm allereerst de oven voor op 175 graden. Snijd de varkenshaasjes in de lengte bijna doormidden, zodat u ze kunt open vouwen maar de delen wel aan elkaar verbonden blijven. Bestrooi vervolgens de binnenkant van de varkenshaasjes met een snufje peper & zout en een vleugje verse tijm. Snijd vervolgens de brie in lange dunne plakjes en leg deze op een zijde van de opengesneden varkenshaas. Vouw de varkenshaasje nu weer dicht. Rol de varkenshaasjes nu in de plakjes ontbijtspek, hiervan mag u best meerdere plakjes ontbijtspek gebruiken.

Bak de varkenshaasjes vervolgens kort aan, in een beetje bakboter, in de koekenpan tot het vlees aan alle zijden is dichtgeschroeid. Waak er wel voor dat u de varkenshaasjes niet te lang bakt! Leg nu de varkenshaasjes in een ingevette ovenschaal en gaar deze, voor een prachtig rosé varkenshaasje, gedurende 15 minuten verder in de voorverwarmde oven. Let op: is je varkenshaas heel dik, dan kan het zijn dat deze 20 minuten moet garen!

Terwijl de varkenshaasjes garen in de oven is het tijd voor de bereiding van de spruitjes en champignons. Maak allereerst de spruitjes schoon en kook deze in ongeveer 10 minuten beetgaar in een pannetje water, giet ze daarna af. Maak ondertussen de champignons schoon, snijd de uiteindes van de steeltjes af en snijd de champignons in plakjes. Snipper ook de ui in kleine stukjes. Zodra deze voorbereiding gereed is zet u een wokpan op het vuur en bakt u een paar minuten de gerookte spekjes. Voeg vervolgens de champignons, ui, kerrie en geperste teentjes knoflook toe, en bak deze al roerend ongeveer 2 minuten mee. Gooi vervolgens de spruitjes erbij en wok het geheel voor nog ongeveer vijf minuutjes. Breng eventueel op smaak met een snufje peper en zout.

Nadat u de varkenshaasje uit de oven heeft gehaald laat u deze, voor een heerlijk mals en sappig resultaat, gedurende 5 minuten even rusten in aluminiumfolie. Giet vervolgens een klein beetje verse olie over de haasjes en garneer deze voor een mooi effect met takjes verse tijm. Smullen maar!

Wijntip: Farina Pinot Grigio is een prachtige en pure Pinot Grigio met een licht aromatisch boeket van peer en ananas, én een florale toets. De droge, zachte structuur en verfrissende smaak maakt deze Italiaanse wijn breed inzetbaar voor talloze gerechten!

Stem Wijn bij Varkenshaas af op Smaak en Voorkeur!

De heerlijke malse en sappige smaak van varkenshaas gaat perfect samen met eindeloos veel wijnvarianten, waarbij in de basis geldt dat u het beste gaat voor een wijn die u lekker vindt! Het is echter wel belangrijk om de wijn enigszins af te stemmen op de smaak van het gerecht. Dit zorgt namelijk voor het lekkerste mondgevoel en brengt u gerecht bovendien tot een culinair hoogtepunt! Het is dan ook zeker een aanrader om met behulp van deze blog enkele van onze wijntips uit te proberen. Heeft u een vast wijnmerk waar u niet graag vanaf stapt, probeer dan aanvankelijk eerst in dit wijnmerk een wijnstijl te zoeken die past bij een bepaald varkenshaasrecept.

Voor deze experimentele fase kunt u zich op de website van Wijnservice.nl perfect uitleven! Bij ons heeft u namelijk de keuze uit maar liefst 700 verschillende wijnen, waardoor u zonder enige twijfel een voor u perfecte wijn bij varkenshaas kunt vinden! Ook hebben wij met grote regelmaat geweldige wijnaanbiedingen die u zeker zullen aanspreken!! Mocht u er echter niet uitkomen dan kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen op: +31 (0) 38-4215196 of mailen naar info@wijnservice.nl. Wij adviseren u graag verder over de perfecte wijn bij uw varkenshaasje of talloze andere gerechten!

**********************************************

Wilt u ook weten welke wijn u het beste kunt combineren met andere soorten vlees, wild, gevogelte of vis? Neem dan ook een kijkje bij: Welke Wijn Bij Vlees, Welke wijn bij Wild, Welke wijn bij Kip en Gevogelte en Welke Wijn bij Vis, of neem eens een kijkje bij één van de andere blogs op onze wijnblogpagina!

Gerelateerde producten