Welke wijn bij Risotto?

Welke wijn bij Risotto?

Risotto, een heerlijk romig rijstgerecht uit het noorden van Italië, laat zich uitstekend combineren met een heerlijk wijntje. U kunt echter niet alleen wijn drinken bij uw Risotto, u kunt uw Risotto voor nog meer smaaksensatie ook bereiden met wijn! Veel mensen gaan echter qua smaak de fout in bij het serveren van wijn bij Risotto. Zo is al snel de wijn te zwaar of te licht, wat de complete smaak van de Risotto of de wijn doet vervallen. In deze blog zal ik u laten zien welke wijn bij Risotto het beste past, en hoe ik met de toevoeging van wijn de Risotto het beste tot zijn recht laat komen! Uiteraard zal ik u ook voorzien van een heerlijk Risotto recept!

Waar moet u op letten als u wijn met Risotto combineert?

Risotto is een gerecht welke u in eindeloos veel verschillende smaken en variaties kunt serveren. Zo is er Risotto met truffels, zongedroogde tomaatjes, kaas, asperges, paddenstoelen, erwten, vis en garnalen. In de meeste gevallen is het uitganspunt vrij simpel: zorg voor een frisse en ronde wijn, met niet te veel zuren of harde tannines! De kleur van de wijn, wit, rood of zelfs rosé, maakt in dit geval niet zoveel uit, zolang de wijn maar fris, vol en romig is.

Het belangrijkste is dat u er op let, wanneer u wijn met Risotto combineert, dat er een ultieme balans is tussen de smaak van de Risotto en de wijn! Zo voorkomt u dat de smaak van de wijn in zijn geheel wegvalt naast de Risotto, of aan de andere kant juist te veel overheerst. Is de smaak van de Risotto romig, zoet, zout, zuur of pikant, stem uw wijnkeuze hier dan ook op af!

Rode of Witte Wijn bij Risotto?

Zoals eerder aangegeven kunt u niet iedere wijn ongestraft serveren bij Risotto en verder maakt de kleur van de wijn bij Risotto niet zoveel uit. Zo drinkt men in Frankrijk het liefst witte wijn bij Risotto, en in Italië serveert met bij Risotto bijna altijd rode wijn! Houdt u zich er dan ook gewoon aan vast dat zolang de wijn vol en romig is, met niet al te veel scherpe zuren en harde tannines, u qua wijnkleur het bij Risotto nooit verkeerd kunt doen!

Welke wijn bij Lichte en Stevige Risotto

Ook qua smaak hoeft het combineren van Risotto en wijn helemaal niet moeilijk te zijn. U kunt Risotto, met behulp van onderstaande informatie, namelijk heel simpel opdelen in 2 varianten: een lichte Risotto en stevige Risotto. In welke variant uw Risotto valt ligt helemaal aan de ingrediënten die u toevoegt. Lees dus vooral hieronder verder om erachter te komen welke wijn u het beste kunt serveren bij uw Risotto!

Lichte Risotto - met groente en/of kip

Laten we beginnen bij de lichte Risotto. Hieronder verstaan we een Risotto die voornamelijk bereidt wordt met zogenaamd “lichte” ingrediënten als groente, kip, vis en schaaldieren. Gaat u voor een lichte Risotto met groente en kip, zongedroogde tomaatjes of asperges dan is het een aanrader om te gaan voor een heerlijke frisse witte wijn als Chardonnay of een volle Rosé. Drinkt u liever rode wijn dan is dit ook zeker een goede optie, ga dan echter wel voor een lichte, gekoelde rode wijn met weinig tot geen tannines.

Witte Wijn Tip bij Risotto met groente: Chanson Le Bourgogne Chardonnay

Rode Wijn Tip bij Risotto met groente: Palazzo Mio Negroamaro-Primitivo

Wilt u meer weten over wijn bij kip en gevogelte, lees dan ook onze Blog: Welke wijn bij Kip en Gevogelte

Lichte Risotto - met zeevruchten en/of vis en kip

Serveert u een lichte Risotto met vis en/of zeevruchten, de zogenaamde Risotto ai frutti di mare, dan is het belangrijk om goed rekening te houden met de doorgaans romige smaak van de Risotto, maar tegelijkertijd ook met de vissige, ziltige en zoetige smaak van de schaaldieren of vis. Hierbij komen over het algemeen smaakvolle, droge witte wijnen het beste tot zijn recht. Ligt het accent van het gerecht hierbij op frisheid dan werkt een ronde en frisse wijn het best, ligt het accent echter meer op de romigheid van de Risotto, dan maakt u het plaatje beter compleet met een volle, lichtelijk houtgerijpte witte wijn of lichte volle rode wijn met zachte tannines. Bij voorkeur een Italiaanse variant!

Witte Wijn Tip bij Risotto met vis en/of zeevruchten: Tonno Catarratto Chardonnay

Rode Wijn Tip bij Risotto met vis en/of zeevruchten: Tonno Syrah Terre Siciliane

Wilt u meer weten over wijn bij vis, lees dan ook onze Blog: Welke Wijn bij Vis

Stevige Risotto met Kazen

Onder de stevige Risotto’s verstaan we risito’s waarbij de smaak iets minder romig is en de smaak van de ingrediënten verder overheerst dan bij de lichte varianten. U kunt hierbij denken aan Risotto met kaas, maar ook Risotto met vlezige, aardse ingrediënten als champignons en paddenstoelen. Gaat u voor een Risotto waarbij de smaak van kaas overheerst, en wilt u deze graag combineren met een witte wijn, dan is het belangrijk dat u gaat voor een zachte, frisse witte wijn, die het volle karakter van de Risotto op sublieme wijze countert. Beter nog is een lichte en ronde rode wijn met zachte tannines en een mooie zuurgraad.

Witte Wijn Tip bij Risotto met Kazen: Chanson Viré-Clessé

Rode Wijn Tip bij Risotto met Kazen: No Bull Zinfandel

Stevige Risotto met Aardse Tonen

Bent u echt een liefhebber van paddenstoelen en champignons dan zal een Risotto met deze vlezige, aardse ingrediënten ongetwijfeld op uw boodschappenlijstje staan. Door de stevige smaak combineert u deze Risotto het beste met een frisse, stevige en krachtige rode wijn, bij voorkeur een rode wijn van donker fruit en met aardse tonen als tabak. Toch liever wit? Ga dan voor een mooie, houtgelagerde, witte wijn.

Witte Wijn Tip bij Risotto met Aardse Tonen: Les Mattes Blanc

Rode Wijn Tip bij Risotto met Aardse Tonen: Carpineto Chianti Classico

Tot slot is het natuurlijk ook goed om te weten dat, als u er echt helemaal niet meer uit komt, dat u altijd een fles mousserende wijn kunt opentrekken, genieten gegarandeerd!

Risotto bereiden in Rode wijn

Zojuist het ik u voorzien van alle informatie over welke wijn u het beste kunt serveren bij Risotto. Hier houdt het echter niet op! Naast het serveren van wijn bij Risotto is het namelijk nog veel lekkerder wanneer u de Risotto bereidt in rode wijn! Net als altijd is het ook hier belangrijk dat u de smaak en ingrediënten van de Risotto afstemt op de rode wijn. Zie hiervoor de bovenstaande rode wijn tips!

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen, indien u uw Risotto serveert met rode wijn, om voor de rode wijnsaus dezelfde rode wijn te gebruiken. Ik raad u echter wel af om dit te doen, wanneer u voornemens bent om een zeer prijzige rode wijn te serveren, er gaat immers nogal wat van de smaak verloren indien u de Risotto in wijn bereidt!

Wilt u weten hoe u Risotto bereidt in rode wijn? Lees dan snel het onderstaande Risotto recept! Zelfs wanneer u dit gerecht niet of slechts deel gaat maken, zal dit weinig tot niets afdoen aan de bereiding van de rode wijnsaus!

Heerlijke Recept: Risotto met kastanje champignons in rode wijnsaus.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400gCarnaroli rijst
  • 400mlrode wijn
  • 250gkastanjechampignons
  • 400ggepelde tomaten (Mutti Pelati)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Roomboter
  • 100gPancetta (Italiaans spek)
  • 50gParmigiano Reggiano (kaas)
  • 2teentjes knoflook
  • 1grote rode ui
  • 1 literkippenbouillon of kalfsbouillon (afhankelijk van uw voorkeur)
  • Zout en peper

Wijntip: Giribaldi Dolcetto d'Alba

Bereiding

Alvorens u gaat beginnen met het bereiden van de Risotto is het belangrijk om enkele kleine voorbereidingen te treffen. Zo snijdt u allereerst de pancetta (Italiaans spek), knoflook en rode ui in kleine stukjes en halveert u de kastanjechampignons. Voeg deze ingrediënten echter nog niet samen! Haal de gepelde tomaten uit het blik en snijdt ook deze in kleine stukken. Zorg ervoor dat u de “tomatensaus” die in het blik zit niet weggooit, deze heeft u in de latere bereiding nodig! U bent nu klaar om te gaan bakken! Tip: Gebruik hiervoor een grote bakpan, bij voorkeur met hoge randen!

Verwarm allereerst een klein beetje olie in de pan en bak de kleine stukken pancetta helemaal uit tot deze knapperig en mooi bruin van kleur zijn. Voeg vervolgens de kleine stukjes rode ui en knoflook toe en bak deze ongeveer 2 minuten mee. Voeg nu ook de kastanjechampignons toe en laat het geheel 5 minuten zachtjes doorbakken. Na deze 5 minuten kunt u de Risotto in de pan doen, u moet er wel voor zorgen dat de Risotto volledig bedekt wordt door het vocht in de pan.

Vervolgens blust u de inhoud van de pan af met de rode wijn. Zorg er wel voor dat u de rode wijn volledig laat absorberen door de Risotto. Voeg nu de, in stukken gemaakte, gepelde tomaten en “tomatensaus” uit het blik toe en laat ook deze volledig absorberen door de Risotto. Voeg tot slot, soeplepel voor soeplepel, de bouillon toe aan het geheel, én laat ook deze na iedere schep eerst absorberen door de Risotto. Laat nu de Risotto langzaam gaar koken tot de korrel stevig is, en uiteraard is tussentijds proeven toegestaan!

Als de Risotto een mooie textuur en de gewenste smaak heeft, haalt u de pan van het vuur en voegt u eventueel nog een beetje zout en peper toe. Strooi nu tot slot de Parmigiano Reggiano (kaas) over het geheel en laat deze, met de deksel op de pan, enkele minuutjes rusten. Smullen maar!

Wijn bij Risotto - Kies uit onze brede selectie wijnen de perfecte!

De keuze aan wijn bij Risotto is ongekend groot, want zolang de wijn vol en romig is, met niet al te veel scherpe zuren en harde tannines, kunt u bij Risotto weinig tot niets verkeerd doen. En aangezien ook de kleur van de wijn weinig tot niets uitmaakt zal u in het ruime aanbod van Wijnservice ongetwijfeld slagen! Houdt u echter altijd in gedachten dat er niets zo belangrijk is dan dat u gaat voor een wijntje die u ook lekker vindt! Uw keuze kan zo perfect zijn, maar als u de wijn niet lekker vindt dan zal dit zeker niet bijdragen aan de ultieme smaakbeleving! Ga dus altijd voor een wijn of wijnsoort die u ook echt lekker vindt!

Bij Wijnservice heeft u de keuze uit maar liefst 700 verschillende wijnen maar u kunt ook een kijkje nemen bij onze geweldige wijnaanbiedingen! Ideaal als u, met een leuke korting, een beetje wilt experimenteren! Mocht u er niet uitkomen of liever persoonlijk advies willen, dan kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen op: +31 (0) 38-4215196 of mailen naar info@wijnservice.nl. Wij adviseren u dan graag verder over de perfecte wijn bij uw Risotto, maar ook over wijn bij talloze andere gerechten!

 **********************************************

Wilt u meer te weten komen over welke wijnen u het beste kunt combineren met andere soorten vlees, wild, gevogelte of vis? Neem dan ook een kijkje bij: Welke Wijn Bij Vlees, Welke wijn bij Wild, Welke wijn bij Kip en Gevogelte en Welke Wijn bij Vis of neem een kijkje bij een van de andere blogs op onze wijnblogpagina!