Welke Wijn bij Lam? -  3 lekkere gerechten met wijn!

Welke Wijn bij Lam? - 3 lekkere gerechten met wijn!

Een mooi stukje authentiek rood vlees, afkomstig van de lam, daar hoort uiteraard ook een net zo mooi én goed glas wijn bij. Lamsvlees kunt u verschillende wijze bereiden en kruiden, of aanvullen met lekkere sausjes en garnituren. Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat al deze facetten de juiste wijn bij lamsvlees kunnen beïnvloeden. Echter net als bij veel soorten rood vlees, hoort ook bij lamsvlees over het algemeen een soepele en krachtige rode wijn met veel tannines. Bent u een liefhebber van witte wijn? Niet getreurd, er zijn namelijk ook diverse witte wijnen die uitstekend samen gaan met lamsvlees.

Wilt u alles weten over wijn bij lamsvlees, welke rode en witte wijn geschikt zijn en hoe u rekening moet houden met de juiste wijnkeuze bij bepaalde kruiden en sauzen? Lees dan snel verder en ontdek naast alles wat u wilt weten ook een drietal heerlijke lamsvleesgerechten met bijpassende wijn!

Welke Wijn bij lamsvlees in 1 overzicht!

Type Vlees

Wijnstijl

 Wijnsoorten

Lamsvlees - algemeen

 

Wit: vol en krachtig

 

Rood: soepel en krachtig

Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Barolo, Bordeaux, Bourgogne, Cabernet Sauvignon, Côtes de Provence, Grenache, Malbec, Merlot, Pinot Noir, Salice Salentino, Salentein, SangioveseShiraz, Tempranillo of Valpolicella

Lamsbout

Wit: vol en krachtig

 

Rood: vol en krachtig

Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Pinotage, Bordeaux, Rhône, Cabernet Sauvignon, Salice Salentino of Tempranillo

Lamshaas

Wit: vol en krachtig

 

Rood: soepel en medium krachtig

Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Pinotage, Bordeaux, Salentein, Sangiovese, Pinot Noir, Chianti Classico

Lamskoteletten

Wit: vol en krachtig

 

Rood: vol en krachtig

Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Tempranillo, Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon of Côtes du Rhône,

Lamsrack

Wit: vol en krachtig

 

Rood: soepel en krachtig

Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon of Côtes du Rhône

Gestoofd lamsvlees

Wit: vol en krachtig

 

Rood: soepel en medium krachtig

Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Rioja, Malbec, Salentein, Bordeaux, Pinotage, Sangiovese, Pinot Noir, Chianti Classico of Tempranillo

Lamsgehaktballetjes

Wit: vol en krachtig

 

Rood: soepel en krachtig

Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Sangiovese, Côtes de Provence, Grenache, Shiraz, Tempranillo, Barolo of Valpolicella

Welke wijn bij lamsvlees?

Lamsvlees is heel verfijnd en smaakvol vlees. De smaak echter van lamsvlees is wel heel erg afhankelijk van de leeftijd van de lammetjes. Zo hebben hele jonge lammetjes, de zogenaamde zuiglammen van < 60 dagen oud, een heel lichte en smeuïge smaak. Naarmate het lammetje ouder wordt (> 10 maanden) krijgt deze een steeds sterkere en authentieke smaak, steeds meer lijkend op schapenvlees. Welke wijn u dus precies moet hebben, hangt af van de leeftijd van het lam, van welk deel van de lam het afkomstig is, maar ook van de bereiding van het lamsvlees. Probeer uw wijnkeuze dan ook zoveel mogelijk hierop af te stemmen!

In de wereld van de wijn geldt echter een belangrijk stelregel, bij rood vlees hoort rode wijn, bij wit vlees witte wijn.  De beste combinatie bij lamsvlees, waarbij elegantie samensmelt met kracht, is dan ook rode wijn. Voor de ultieme wijn bij lamsvlees combinatie gaat u echter af op het gerecht, is de smaak krachtig, kruidig, zoet of juist romig? Zorg voor de ultieme smaakbelevening dat uw soepele doch krachtige rode wijn qua aroma’s overeenkomt met de smaak van gerecht! Bij de volgende wijnsoorten kan er in dit geval weinig misgaan: Barolo, Bourgogne, Cabernet Sauvignon, Côtes de Provence, Grenache, Malbec, Merlot, Bordeaux, Pinot Noir, Salice Salentino, SangioveseShiraz, Tempranillo of Valpolicella.

Lamsvlees combineren met witte wijn!

Zoals gezegd is de beste keuze rode wijn bij lamsvlees! De krachtige aroma’s en tannines combineren perfect met lamsvlees. Het kan echter zijn dat u of uw tafelgasten liefhebber zijn van witte wijnen, en een rode wijn echt ‘not done’ is. Uiteraard is het in dat geval ook mogelijk om lamsvlees te combineren met witte wijn. Het belangrijkste is toch immers dat u het lekker moet vinden wat u drinkt, en niet met tegenzin! Bij de combinatie witte wijn bij lamsvlees is het belangrijk om altijd te gaan voor een volle en krachtige variant als: Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat. Ook hier geldt, stem de smaak en aroma’s af of basis van het gerecht!

De bereiding van Lamsvlees en wijn!

Zoals aangegeven is de juiste wijn bij lamsvlees afhankelijk van zowel de leeftijd van het lam, alsook van welk deel van de lam het vlees afkomstig is, alsook de bijpassende sausjes, specerijen en garnituren. Hoe jonger het vlees, des te soepeler de wijn, en des te meer krachtige specerijen en sausjes, des te krachtiger de wijn! Een ander heel belangrijk bijkomend facet is daarnaast echter ook de bereidingswijze van het lamsvlees. Lamsvlees kunt u namelijk op vrijwel alle manieren bereiden: bakken, grillen, braden en wokken, en zowel rare, medium als well-done kunt consumeren. Al deze factoren bepalen tezamen, welke wijn bij lamsvlees het beste past!

Om het echter allemaal een beetje te vereenvoudigen heb ik hieronder een aantal van de lekkerste lamsvlees gerechten voor u op een rijtje gezet, en uiteraard aangevuld met een heerlijke bijpassende wijn!  

3 Heerlijke Lamsvleesgerechten met bijpassende wijn!

1. Lamskotelet in rode wijnsaus

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 8 tot 12 lamskoteletjes
  • 150 ml krachtige rode wijn (BordeauxCabernet Sauvignonof Pinot Noir)
  • 6 eetlepels rode wijn azijn
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels met gekneusde jeneverbessen
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel pimentbessen
  • 4 blaadjes laurier
  • 1 theelepel zeezout

Bereiding:

Doe de olijfolie, rode wijn, rode wijn azijn en olie in een grote schaal. Kneus vervolgens de bessen en de peperkorrels en voeg deze te samen met de laurier en zeezout. Roer de marinade even goed door.  Voeg nu de lamskoteletjes toe en zorg dat deze goed ondergedompeld zijn in de marinade, zodat deze goed kan intrekken. Dek de schaal af en laat deze tenminste 4 uur (bij voorkeur langer) rusten in de koelkast. Haal de koteletjes nu voorzichtig uit de marinade en bak ze 2 tot 3 minuten per kant op hoog vuur. Voeg vervolgens de marinade nog even toe voor de beste smaakbeleving! 

De beste keuze is om deze heerlijke gekruide lamkoteletjes te combineren met een krachtige rode wijn, als Chianti Classico, Bourgogne, Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon of Côtes du Rhône.

Tip: Masca del Tacco Susumaniello - Een prachtige, diep rode, elegante en krachtig  Italiaanse wijn met aroma’s van bosbessen, kreupelhout, rode bloemen, tabak, aromatische kruiden en een licht pittige sensatie. De rijpe tannines en lange afdronk zorgen voor een heuse smaaksensatie! Simpelweg een heerlijke wijn bij met vlees, pasta, wild, BBQ en medium rijpe kazen.

2. Gebraden Lamsbout met rozemarijn en knoflook!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 uitgebeende lamsbout van ongeveer 1 kilo
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 4 takjes rozemarijn
  • 150ml droge witte wijn ( bv. Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc)
  • ½ eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel zeezout
  • Snufje peper

Bereiding:

Verwarm uw over voor op 160 graden. Doe een scheutje olijfolie in een kom en voeg 2 versgeperste tenen knoflook, de zout en peper toe. Haal de naaldjes van de rozemarijntakjes en voeg deze ook toe. Roer vervolgens de kruidenolie goed door. Snijd nu de overige 4 teentjes knoflook in 3 stukjes, maak 12 kleine inkepingen in de lamsbout en stop de kleine stukjes knoflook in de inkepingen. Smeer nu de lamsbout in met de kruidenolie. Verhit een beetje olie in een braadpan, en versnipper vervolgens de sjalotjes. Laat de sjalotjes even fruit in de pan en voeg te lamsbout toe. Braad de lamsbout aan alle zijden aan en blus deze af met 150 ml droge witte wijn.

Leg de lamsbout in een ovenschaal, giet het vocht uit de pan en de overgebleven kruidenolie over het vlees. Richtlijn voor het braden van een lamsbout van ongeveer 1 kilo is: Rose -  37 minuten, Medium - 45 minuten, Gaar - 55 minuten

Een prachtig gerecht om te serveren met de kerst of als u vrienden of familie op bezoek krijgt. Dit prachtige stukje vlees, in combinatie met rozemarijn en knoflook, gaat uitstekend samen met een krachtige rode wijn, met veel tannines. Heerlijke wijnen hierbij zijn een goede BordeauxCabernet Sauvignon of Pinotage.

Tip: Ogier Artésis Côtes du Rhône Rouge - een krachtige kersenrode wijn boordevol intense aroma's van kruiden en rood fruit, zoals pruimen, kersen en bramen. De smaak is lekker vol en rond met tonen van zwoele fruitigheid, kruidigheid en vanille. Simpelweg een heerlijke aperitiefwijn die heerlijk smaakt bij rijke rode vleessoorten, wildgerechten of oude kaassoorten.

3. Italiaanse stoofschotel met lamsvlees en rode wijn

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 kg lamsvlees (schouder, nek of bout)
  • 1 fles rode wijn (BordeauxCabernet Sauvignon of Pinot Noir)
  • 500 g rijpe tomaten
  • 200 ml extra vergine olijfolie
  • 50ml water
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes salie
  • 3 laurierblaadjes
  • snufje zoutje en peper
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook

Bereiding:

Haal de naaldjes van de rozemarijntakjes en de salieblaadjes van de takjes en hak ze een beetje fijn Doe de wijn, olie en zout, tezamen met de fijn gehakte rozemarijn en salie, in een schaal en roer het geheel even goed door. Snijd het vlees in stukken (2x2cm) en dompel deze onder in de marinade. Laat de marinade nu ongeveer 2-4 uur intrekken in de koelkast. Na het intrekken van de marinade doet u een scheutje olijfolie in de pan en bakt u de gemalen knoflookteentjes en fijn gesnipperde uit zachtjes bruin. Laat de stukken lamsvlees ondertussen even uitlekken en dep ze droog en besprenkel ze met een beetje zout en peper, alvorens u ze in de pan legt. Voeg vervolgens de rode wijn marinade, in grove stukken gesneden tomaat en 50 ml warm water toe, en laat het gerecht met een deksel op de man zachtjes gaar stoven (ca 2.5 uur).

Deze heerlijke stoofschotel is een genot tijdens de koudere maanden van het jaar! Combineer het stoofgerecht met aardappeltjes uit de oven en verrukkelijke stoofpeertjes, en het zou ook zeker niet misstaan als bijzonder gerecht tijdens de kerstdagen!  De beste keuze is om deze heerlijke gekruide lamkoteletjes te combineren met een soepele krachtige rode wijn, als Rioja, Malbec, Salentein, Bordeaux, Pinotage, Sangiovese, Pinot Noir, Chianti Classico of Tempranillo!

Tip: Poggio Le Volpi Tator Primitivo – Combineer deze heerlijke Italiaanse stoofschotel met een stevige rode Italiaanse wijn van Poggio Le Volpi uit het zuiden van Italië. De donkerrode wijn heeft aroma's en smaken van rood fruit met duidelijke tonen van kaneel, gedroogde vijgen en amandelen. De Tator Primitivo is een stevige aperitiefwijn voor de liefhebber en een heerlijke begeleider bij wild, stoofvlees en rijke kaassoorten.

Kies uit onze brede selectie aan wijnen!

De juiste keuze, als het aankomt op wijn bij lamsvlees, is vrij eenvoudig gemaakt! Alles komt aan op persoonlijke smaak en wensen. Net als met alle gerechten is het belangrijkste dat u gaat voor een wijn die ook echt lekker vindt! Soms is echter ook even tijd om te experimenteren en verder te kijken dan altijd ‘hetzelfde’ wijntje!  

Bij Wijnservice heeft u de keuze uit maar liefst 700 verschillende wijnen, u zal dus zonder enige twijfel een voor u perfecte wijn vinden! Ook hebben wij met grote regelmatig geweldige wijnaanbiedingen die u zeker zullen aanspreken!! Mocht u er echter niet uitkomen dan kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen op: +31 (0) 38-4215196 of mailen naar info@wijnservice.nl. Wij adviseren u graag verder over de perfecte wijn bij vlees!

                                   **********************************************

Wilt u ook meer weten over wijn, en met welke gerechten: welke wijn bij vis, vlees, wild of kip, u deze het beste kunt combineren! Neem dan snel een kijkje of onze wijnblog en vind alles wat u moet weten om op culinair gebied alles uit de kast te halen!  

Gerelateerde producten