Welke Wijn Bij Ossenhaas?

Welke Wijn Bij Ossenhaas?

Ossenhaas (ook wel haasbiefstuk of biefstuk van de haas genoemd) is het meest malse en zachte stukje rundvlees, met bovendien een prachtige fijne structuur. Dit geldt voor velen als het lekkerste stukje vlees van de rund! Bij zo’n subliem stukje vlees hoort natuurlijk ook een net zo’n sublieme wijn, een wijn die in perfecte balans en harmonie is met het vlees. We hebben het natuurlijk nu over een prachtige en krachtige rode wijn, bij voorkeur één met een hogere zuurtegraad! Excellente voorbeelden hiervan zijn o.a. de Merlot, Sangiovese, Tempranillo, Malbec, Bordeaux, Shiraz of een kwalitatief hoogstaande Cabernet Sauvignon of Pinot Noir.

Bent u op zoek naar de beste wijn bij Ossenhaas, zoek dan niet verder! Hier vindt u namelijk alles wat u moet weten over wijn bij Ossenhaas en hoe u, afhankelijk van de wijze van bereiding, sausjes en garnituren, de perfecte wijn kunt kiezen! Dit alles wordt natuurlijk afgesloten met een heerlijk Ossenhaas gerecht in en met rode wijn!

De lekkerste wijn bij Ossenhaas in 1 overzicht

Om het makkelijk te maken heb ik hieronder, in een eenvoudig overzicht, direct de hamvraag “welke wijn bij Ossenhaas” voor u in kaart gebracht. De vuistregel “bij krachtig rood vlees hoort een net zo krachtige rode wijn” gaat hier ook op! En als het aankomt op mooie krachtige rode wijnen dan is de keuze reuze! Nu kan het uiteraard zo zijn dat u echt geen liefhebber bent van rode wijn? In dat geval niet getreurd, voor de zekerheid heb ik ook enkele heerlijke witte wijnen toegevoegd die u zeker kunt proberen bij uw Ossenhaas!

Houdt er bij uw keuze ‘welke wijn bij Ossenhaas’ ook rekening mee dat de smaak van Ossenhaas beïnvloed wordt wanneer u rijkelijk gaat strooien met sauzen en specerijen. Stem deze dan ook weer af op uw wijnkeuze! Ook deze smaakmakers heb ik voor uw gemak toegevoegd aan het overzicht!

 

Smaak

Wijnstijl

 Wijnsoorten

Wijntip

Ossenhaas gegrild/gebakken

Wit: Rond, kruidig en krachtig met houtrijping

 

Rood: Rond, kruidig en krachtig

Chardonnay, Viognier, Muscat Ries­ling

 

Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot, of Cabernet Sauvignon

Villa Girardi Bure Alto Valpolicella Ripasso - een mooie diep rode wijn uit het noorden van Italië. In de neus geuren van kersen, kruiden, zwarte peper en tonen van rozijnen. Krachtige smaak van kersen, peper, kruiden en volle lange afdronk.

Zout

Wit: kruidige witte wijn

 

 

Rood: halfvol met weinig tannines

Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc of Muscat

 

Shiraz, Syrah, Tempranillo, Merlot, Chianti Classico, Tinto, Cabernet Sauvignon, Salentein of Pinot Noir

Errazuriz Aconcagua Costa Pinot Noir– een robijn rode wijn met een zuivere, frisse, fruitige mondsmaak, met aroma’s van rood fruit, als kersen, frambozen en exotische vruchten in combinatie met hints van rozen en lavendel. De smaak valt op door zijn rode vruchten en lichte tonen van toast en noten.

Zuur

Wit: Vol & fris met goede zuurgraad

 

Rood: halfvol, zoet en fruitig

Ries­ling, Chardonnay, Rhône, Viognier of Muscat

 

Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Salentein, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Valpolicella, Merlot of Pinot Noir.

Le Canon du Marechal Blanc Muscat-Viognier - een mooie bleekgele wijn met frisse aroma's van bloemen en steenvruchten. De smaak is sappig met vriendelijke zuurgraad en plezierig bittertje in de afdronk.

Zoet

Wit: zoet, fruitig en vol

 

Rood: halfvol, zoet en fruitig

Chardonnay, Pinot Grigio, Ries­ling of Viognier

Tempranillo, Pinot Noir, Cabernet Franc, Tinto, Chianti Classico, Cabernet Sauvignon, Merlot of Cru du Beaujolais

Errazuriz Alto Cabernet Sauvignon - een diepe, heldere robijnrode wijn uit Chili met subtiele tannines. De aroma´s doen denken aan zwarte kersen, frambozen en donker fruit zoals blauwe bessen en bramen, aangevuld met tonen van zachte vanille en cederhout.

Pikant

Wit: lichtzoet, vol en fruitig

 

 

 

Rood: vol en krachtig

Chardonnay, Chenin Blanc, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Muscat, Ries­ling of Viognier

 

 

Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Tinto, Salentein, Shiraz, Syrah, Sauvion Chinon of Sangiovese

Ramón Bilbao Vinedos de Altura - een moderne, houtgerijpte rode wijn uit Spanje. De kersenrode wijn heeft aroma's van frambozen, tabak en lichte houtvanille. In de smaak proeft men pure chocolade, cacao, tabak, een hint van kruiden en fluwelig zachte afdronk.

Rode of witte wijn bij Ossenhaas? Doorbreek de taboes!

Als het aankomt op de juiste wijnkeuze geldt er al sinds dag en dauw een hele simpele vuistregel. Deze luidt: bij rood vlees drink men rode wijn en bij wit vlees drinkt men witte wijn. Als u dit in de basis onthoudt dan kan er weinig misgaan tijdens uw zoektocht naar wijn bij Ossenhaas! Betekent dit nu echter dat u nooit een witte wijn bij rood vlees zou kunnen of mogen drinken? Uiteraard niet! De belangrijkste regel is namelijk: Kies een wijn die u lekker vindt!

De eerdere vuistregel is gebaseerd op het feit dat in de basis rood vlees beter combineert met rode wijn. Zo heeft roodvlees veel meer eiwitten als witvlees, en deze eiwitten zorgen doorgaans voor een stroeve smaak. De tannines in een rode wijn verzachten vervolgens weer deze smaak. Hierdoor is het meestal zo dat een goede rode wijn met tannines beter aansluit bij het rode vlees van de Ossenhaas. Dit effect kunt u echter ook (deels) bereiken door te gaan voor een volle, krachtige en tanninerijke witte wijn als de Chardonnay, Viognier, Muscat of Ries­ling.

Kortom, houd bij de juiste wijnkeuze gewoon in gedachten dat wijn een begeleider is van het vlees en niet andersom. De wijn moet dus nooit krachtiger zijn dan het gerecht wat u serveert, maar bij voorkeur ook niet te licht zijn! Het mooiste is wanneer de wijn en het vlees in perfecte harmonie verkeren. Ossenhaas heeft een volle, krachtige en malse smaak, zorg er dan voor dat uw wijn hetzelfde krachtige temperament en body heeft, bij voorkeur met een zuurtje. Maar let u hierbij alleen op de smaak van het vlees? Nee! U moet hierbij ook letten op de smaak van het complete gerecht! De combinatie van bereiding, specerijen en sauzen bepalen de smaak, én dus ook de perfecte begeleider! Hoe? Dat leest u hieronder.

Het Geheim van de Bereiding, Specerijen en Sauzen

Zoals u in het bovenstaande overzicht al enigszins heeft kunnen zien is de perfecte wijnkeuze afhankelijk van meerdere facetten en niet direct met een enkele wijn te beantwoorden. De beste wijnkeuze is namelijk ook afhankelijk van wat u precies met de Ossenhaas gaat doen! Gaat u deze traditioneel bakken of grillen met een vleugje peper en zout dan heeft Ossenhaas een andere wijn nodig dan wanneer u deze gaat combineren met stevige sauzen en specerijen. Het grote voordeel is echter dat dit sublieme stukje vlees, ongeacht uw bereidingswijze, met oneindig veel goede wijnen te combineren is. Er zal er dus ongetwijfeld één tussen zitten die behoort tot uw favorieten!

Gaat u voor een rare of medium gebakken of gegrilde Ossenhaas, met slechts een vleugje peper en zout, dan is een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon de ideale begeleider! De smaak van deze traditioneel bereide Ossenhaas in combinatie met de wijn zijn dan in mooie balans en zullen uw smaakpapillen hiervoor rijkelijk belonen. Gaat u deze heerlijke Ossenhaas echter vervolgens rijkelijk bestrooien met een pikante, romige, zoete of zure saus, of aanvullen met kruidige bijgerechten, zorg dan dat uw wijn hier in goede overeenstemming in meegaat!

Een van de meest voorkomende sausen en smaakmakers bij Ossenhaas zijn natuurlijk de Stroganoff-, champignon- en pepersaus. Daarom zal ik eenvoudig proberen uit te leggen hoe deze verrukkelijke sauzen uw wijnkeuze zouden moeten beïnvloeden.

De rijkelijk gevulde en krachtige stroganoff saus vraagt om een net zo volle en krachtige rode wijn met aroma’s van donkerrood fruit, een mooie zuurgraad en zachte tannines als de Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Merlot of Pinot Noir.

Gaat u echter voor een heerlijke romige champignonsaus dan is het beter om uw rode wijn aan te passen met een net zo soepele rode variant. Ga voor een wijn met rijp roodfruit, tonen van vanille, een lange afdronk en goede houtrijping als de Tinto, Salentein, Shiraz, Syrah of Pinot Noir.

Bij een pepersausje is het belangrijk dat u daar een wijn tegenover zet die het aankan, maar niet te krachtig van smaak is waardoor het allemaal te veel van het goede wordt. Ga in dit geval voor een volle rode wijn met lichte houtrijping als de Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Salentejn of Shiraz.

Heerlijk Ossenhaas gerecht: Ossenhaas gepocheerd in rode wijn met sjalotjes

Ingrediënten (4 personen):

  • 500 gr ossenhaas
  • 450 gr aardappelpuree
  • 125 gr kastanje champignons
  • 400 ml rode wijn
  • 150 ml rode port
  • 7 gepelde sjalotjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • Peper en zout
  • 2 eetlepels suiker
  • Maizena
  • olijfolie
  • Verse peterselie
  • 3 teentjes knoflook

Bereiding:

Snijdt allereerst de kastanje champignons in plakjes, bak deze in een beetje olijfolie en laat deze rusten. Halveer vervolgens de gepelde sjalotjes en fruit deze, in een andere braadpan dan de champignons, aan met een beetje olijfolie. Voeg vervolgens de suiker toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg nu de rode wijn en port toe, tezamen met de kruidnagels, rozemarijn, tijm, peper en zout, en roer het geheel goed door. Breng het geheel (bijna) aan de kook en zet het vuur laag. Voeg nu het vlees toe aan de saus en laat deze met de deksel op de pan 15 minuten pocheren. Let op: het geheel mag (net) niet koken!

Na 15 minuten haalt u alleen het vlees uit de pan en bestrooit u deze met een vleugje peper en zout. Wikkel het vlees vervolgens in aluminium folie en leg het vlees gedurende maximaal 30 minuten in de oven op 80 graden (maximaal een half uur). Schep vervolgens de sjalotjes uit de pan en bewaar deze net als de champignons apart en zeef de rest van de saus. Meng vervolgens 1 eetlepel water met 1 eetlepel maïzena en roer dit tot een klein wit papje. Breng de gezeefde saus weer aan de kook en voeg beetje bij beetje de maïzena toe totdat de saus van gewenste dikte is. Schep nu de champignons en sjalotjes door de saus en verwarm deze nog een minuutje mee.

Maak nu de aardappelpuree klaar conform de verpakking en snijd de peterselie heel fijn. Meng deze vervolgens, te samen met de geperste knoflook, met de warme aardappelpuree. Breng op smaak met peper en zout. Haal nu de ossenhaas uit het folie en snijdt deze in 8 stukken. Schep de rode wijnsaus met champignons en sjalotjes op een mooi bord en serveer deze met de puree en stukken ossenhaas. Smullen maar!

De Wijntip: Salentein Barrel Selection Merlot is een krachtige rode wijn uit Valle de Uco, Mendoza in Argentinië. Deze fraaie robijnrode wijn heeft zwoele en rijke aroma's vol rood fruit, kruiden en cederhout. De fluweelzachte smaak is krachtig met veel concentratie en complexiteit, fruit, mint en vanille en een lichte rijping op eikenhout. Zijn mooie structuur en balans geven een aangename afdronk. Deze wijn kunt u zowel gebruiken voor de wijnsaus alsook om bij het gerecht te serveren!

Kies uit onze brede selectie wijnen de perfecte Wijn bij Ossenhaas!

De keuze aan wijnen, Rode én Witte wijnen, bij Ossenhaas is groot. Bij Wijnservice.nl is er dan ook voor iedere smaak en voorkeur wel een perfecte wijn bij Ossenhaas te vinden! Heeft u vast wijnmerk waar u niet graag vanaf stapt, dan is het vast geen enkel probleem om bij uw wijnmerk een wijnstijl te zoeken die perfect past bij uw Ossenhaas. U kunt echter ook met behulp van deze blog zelf een wijn proberen te kiezen! En geloof me, houdt u zich aan de basis dan kan er weinig verkeerd gaan!

Kies uit een van de maar liefst 700 verschillende wijnen of neem een kijkje bij onze geweldige wijnaanbiedingen die u zeker zullen aanspreken!! Mocht u er echter niet uitkomen of persoonlijk advies willen, dan kunt u ook gerust telefonisch contact met ons opnemen op: +31 (0) 38-4215196 of mailen naar info@wijnservice.nl. Wij adviseren u dan graag verder over de perfecte wijn bij uw Ossenhaas, maar ook over wijn bij talloze andere gerechten!

**********************************************

Wilt u meer te weten komen over welke wijnen u het beste kunt combineren met andere soorten vlees, wild, gevogelte of vis? Neem dan ook een kijkje bij: Welke Wijn Bij Vlees, Welke wijn bij Wild, Welke wijn bij Kip en Gevogelte en Welke Wijn bij Vis of neem een kijkje bij een van de andere blogs op onze wijnblogpagina!

Gerelateerde producten